#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Jídlem proti osteoporóze aneb Jak propašovat mléko do cukroví

Osteoporóza 8.1.2010

Jídlem proti osteoporóze aneb Jak propašovat mléko do cukroví. Při onemocnění osteoporózou je důležitý příjem vápníku. Jedním z jeho nejvhodnějších zdrojů je mléko a výrobky z něj. Jak "propašovat" mléko do vánočních jídel a cukroví? Pojďme se společně zamyslet nad tím, jak vánoční laskominy obohatit o mléko a potažmo o vápník.

Vánoční cukroví
Vánoční cukroví

Při onemocnění osteoporózou je důležitý příjem vápníku. Jedním z jeho nejvhodnějších zdrojů je mléko a výrobky z něj. Jak "propašovat" mléko do vánočních jídel a cukroví? Pojďme se společně zamyslet nad tím, jak vánoční laskominy obohatit o mléko a potažmo o vápník.

Cukroví

Cukroví je vděčným "příjemcem" mléka, zvláště sušeného. Prakticky všechny recepty lze upravit tak, aby nějaký přídavek mléka, smetany nebo sušeného mléka přijaly, některé cukroví ale na mléce vyloženě "stojí". Příkladem velmi chutného cukroví je třeba "simply wonderful", které proslavilo hnutí Hare Krišna. Nabídněte si hned ze dvou variant:

Šlehačkové simply wonderful

Suroviny:

1,2 dl šlehačky, 3 dl sušeného mléka (nejlépe polotučného nebo tučného),1,5 dl moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, strouhaný kokos

Postup: 

Smícháme šlehačku, sušené mléko, moučkový a vanilkový cukr a necháme do druhého dne v chladu ztuhnout. Potom z této hmoty vyválíme kuličky a obalíme je v kokosu.

Simply wonderful

Suroviny: 

150 g másla, 2 dl sušeného mléka (nejlépe polotučného nebo tučného), 100 g moučkového cukru

Příchutě:

  • karob (třeba s trochou skořice)
  • rozdrcené ořechy, mandle nebo kokos
  • trocha šafránu rozvařeného v polévkové lžíci mléka
  • vanilkový cukr rozpuštěný v trošce mléka, vanilka svařená v mléce

Postup: 

Všechno smíchejte a nechte v chladu.
Poznámka: Uvedené poměry jsou orientační. Možno přisladit, zahustit atd.

Dalším příkladem mléčného cukroví je jedna z variací kokosek:

Kokosky

Suroviny: 

250 g strouhaného kokosu, 300 g moučkového cukru, 4 dl mléka, 1 dl sušeného mléka, citronová kůra, vanilka

Postup: 

Zamícháme těsto a na vymaštěný plech ho dáváme asi po dvou čajových lžičkách. Pečeme při 120 °C asi 5 minut. Kokosky sundáme ještě teplé z plechu, aby se nám nepřilepily.

Úprava receptů

Lze se přidržet i oblíbených rodinných receptů a jen je upravit přídavkem mléka. V tomto případě je méně použitelné mléko čerstvé, kterým lze ale až na výjimky nahradit v receptech vodu. Naopak sušené mléko lze přidat do všech krémů, které tím drobátko zhoustnou, což lze srovnat zase přídavkem vody nebo oleje. Sušené mléko lze přidávat i do těst, například do vanilkových rohlíčků. Místo marmelády lze připravit méně tradiční „lepidlo“ na linecké pečivo ze sušeného mléka a cukru, které lze ochutit nejrůznějším kořením (skořice, kardamon, vanilka, badyán atd.).

Štědrovečerní menu

V českých zemích existuje několik tradičních štědrovečerních jídel, mezi nimiž dominuje kapr na různé způsoby, včetně polévky z kapra, a kuba. Do kuby mléko nijak bezbolestně nedostaneme, ale třeba rybí polévku lze mlékem nebo smetanou určitě obohatit.

Štědrovečerní rybí polévka

Suroviny: 

3 hlavy z kaprů, mlíčí a jikry, 750 g kořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel), sůl, celý pepř, nové koření, bobkový list, hořčice, sardelová pasta, vegeta, 1 polévková lžíce rybízového a jablečného rosolu, 2 dl sladké smetany na šlehání, citronová šťáva

Postup: 

Očištěné hlavy z kaprů (bez žaber, očí a šupin) vložíme do vody spolu s očištěnou a umytou kořenovou zeleninou. Přidáme sůl, koření, bobkový list a vaříme. Když se maso začne oddělovat od kostí, přidáme mlíči a jikry a doměkka uvaříme. Vývar slijeme a zeleninu odložíme. Z rozvařeného masa odstraníme kosti. Zeleninu s masem rozmixujeme a přidáme do vývaru. Za stálého míchání přivedeme k varu, ochutíme solí, vegetou, hořčicí, sardelovou pastou, ovocným rosolem, smetanou a citronovou šťávou. V případě potřeby polévku zředíme trochou mléka nebo zbylého vývaru.

Rybí polévka velmi jemná

(recept z Anglie, 19. stol.)

Suroviny: 

2 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, 1/3 l mléka, 1 ½ l silného rybího vývaru, 1 velký platýs, ½ lžičky sardelové pasty, 3 celé muškátové oříšky, 3 celé muškátové květy, 1 bobkový list, špetka fenyklu, špetka tymiánu, 6 zrnek celého pepře, sůl, 2 lžíce nasekané petrželové natě, 1,5 dl smetany

Postup:

Rozpustíme máslo, vmícháme mouku a připravíme světlou jíšku. Postupně přilejeme mléko, vývar, přidáme sardelovou pastu, koření a sůl a necháme za stálého míchání prudce vařit asi 10 minut. Procedíme a do scezeného vývaru vložíme na menší kousky rozkrájené rybí maso a jemně nasekanou petrželovou nať. Vaříme ještě 5 minut za občasného zamíchání, nakonec zjemníme smetanou a podáváme s opečeným chlebem nebo houskou nakrájenými na kostičky.

Šťastné a veselé!

Přejeme vám šťastné a veselé svátky. Nepřehánějte to s úklidem, myslete na odpočinek a na pohodu, k níž určitě dokonale uklizený byt a haldy laskomin nejsou potřeba. A myslete také na to, že trocha mléka i ve vánočních pokrmech přinese kostem vašim i vašich hostů nepostradatelný vápník. Dobrou chuť!

(shmt)

Zdroje:
www.vaisnava.cz
www.novinky.cz
www.recepty.cz

Doporučujeme

Čtěte více

Jezte tak, aby kvasinky neměly šanci. Víte, jak na to?

Ne každá žena ví, že příčiny kvasinkové infekce mohou souviset mimo jiné i se...

Jezte tofu, posílíte své kosti

Osteoporóza – nemoc, která se většinou k pacientovi přiblíží jako zloděj v noci....

Jezte třešně, jsou dobré na klouby

Britští vědci z bostonské univerzity před nedávnem ohromili veřejnost tvrzením,...

Jezte vápník. Budete mít pevné kosti a zároveň zhubnete

Kalcium je základní stavební jednotkou kostí a také klíčovým prvkem, který hraje...

Jezte vlákninu, přinutíte tak zánět k ústupu

Vyšší konzumace vlákniny má příznivý vliv na stav zánětu při revmatických nemocech....

Jídelníček bez masa není nudný – má ale svá pravidla

Vegetariánství může být bezpochyby prvním krokem k úpravě životního stylu. Ke...

Jídelníček diabetika aneb Jak udržet cukr pod kontrolou

Trpíte cukrovkou? Pak určitě přemýšlíte, která jídla jsou pro vás vhodná, a...

Jídelníček u revmatoidní artritidy

Miliony lidí trpí bolestmi a otoky kloubů způsobenými artritidou. V současné...

Jídelníček, který srdci prospívá

V souvislosti se srdcem často slyšíme o škodlivosti některých potravin. Vyhýbejte...

Jídlem proti chřipce

Určité složky potravy jsou podle výsledků vědeckých studií vítanými pomocníky...

Jídlo a dnešní "plastic people"

Jedním z témat, o kterém se málo mluví, je dopad plastů na zdraví člověka. Vášnivé...

Jídlo dokáže před rakovinou chránit i pomoci k jejímu vzniku

Rakovina, jedna z nejčastějších civilizačních chorob, má co do činění se životním...

Jídlo jako doping: Naučte se zdravě doplnit energii

Bývá vám po jídle těžko? Padne na vás po obědě únava, kterou zažene jedině káva?...

Jídlo jako zbraň: 10 signálů, že jde o poruchu příjmu potravy

Poruchy příjmu potravy nejsou jen neškodné diety mladých slečen. Bez včasné...

Jídlo kontaminované roztoči způsobuje vážnou alergii

Pacienti alergičtí na roztoče mohou mít i vážné reakce po požití některých...

Jídlo upravené při vysokých teplotách může zhoršit zánět

Že není zrovna zdravé holdovat smaženým pokrmům, zejména bramborovým hranolkům,...

Jídlo ve stresu škodí zdraví

Už naše babičky říkávaly, že na jídlo si máme udělat čas, že máme jíst v klidu...

Jídlo, které (ne)způsobuje rakovinu ledvin

Stravovací návyky ovlivňují všechno možné: naši linii, kondici, vzhled. A samozřejmě...

Jihomoravský kraj v ohrožení žloutenkou!

Brno je už pár měsíců zasaženo epidemií žloutenky typu A, a to v rozsahu, který...

Jíst méně znamená žít déle. Není to lehké, ale jde to

„Tvá výživa bude tvým lékem,“ pravil starořecký lékař Hippokrates již před více...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#