#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Jídlem proti chřipce

Chřipka a její léčba 28.7.2008

Určité složky potravy jsou podle výsledků vědeckých studií vítanými pomocníky v prevenci a terapii chřipky. Jedná se především o některé vitaminy a minerály. Samy o sobě před chřipkou neuchrání a ani samy chřipku nevyléčí, ale mohou zmírnit její průběh a zkrátit trvání onemocnění.

jídlo, zelenina, paprika, rajské jablko
jídlo, zelenina, paprika, rajské jablko

Vitamíny v první linii...

Nejznámější z "vitaminů proti chřipce" je vitamin C neboli kyselina askorbová. Tento ve vodě rozpustný vitamin stimuluje tvorbu protilátek a pomáhá aktivovat bílé krvinky. Podle výsledků studie zkoumající preventivní účinky vitaminu C a E na infekci virem chřipky u myší mělo podávání vitaminu C ochranný vliv. Souběžné podávání vitaminu E tento účinek posilovalo. U myší, které dostávaly vitaminy, se chřipka nerozvinula v takové míře jako u nechráněných myší, a to i když se užíval jen jeden z uvedených vitaminů.

#IMG#

Zdrojem vitaminu C je zejména ovoce - pomeranče, jahody, grapefruity, černý rybíz. Získáme ho také ze zeleniny, jako jsou rajčata, červená paprika, brokolice, ale i brambory. Vitamin C se nachází také v šípcích, ale pozor - protože varem se ničí, šípkovým čajem vitamin C nedoplníme.

Denní potřeba vitaminů...

Denní potřeba vitaminu C u zdravého dospělého člověka činí cca 90 mg. Kojící ženy a také kuřáci a starší lidé mají spotřebu vyšší, až 120 mg. Při nachlazené je třeba dodávat ještě vyšší dávky vitaminu. Různé zdroje uvádějí 500 a 2000 mg denně po dobu nejsilnějšího náporu onemocnění. Zdrojem vitaminu E jsou především ořechy, mák, sezam, ale i obiloviny, luštěniny, játra, žloutky a mléko.

V boji proti chřipce se stopovými prvky a dalšími vitamíny...

Předcházet chřipce a zmírňovat její průběh pomáhá například také selen (v přirozené podobě ho získáváme z cibule, ryb či kukuřice), zinek (obilniny, luštěniny, vejce) nebo kvercetin (vitamin B13 - kyselina lipoová; je obsažen například v červené cibuli a jablečných slupkách).

(pat)

Doporučujeme

Čtěte více

Jezte s dětmi ryby, zabráníte tak vzniku alergie

Alergie na jídlo a potraviny patří mezi nejčastější alergie vůbec. Často vzniká...

Jezte tak, aby kvasinky neměly šanci. Víte, jak na to?

Ne každá žena ví, že příčiny kvasinkové infekce mohou souviset mimo jiné i se...

Jezte tofu, posílíte své kosti

Osteoporóza – nemoc, která se většinou k pacientovi přiblíží jako zloděj v noci....

Jezte třešně, jsou dobré na klouby

Britští vědci z bostonské univerzity před nedávnem ohromili veřejnost tvrzením,...

Jezte vápník. Budete mít pevné kosti a zároveň zhubnete

Kalcium je základní stavební jednotkou kostí a také klíčovým prvkem, který hraje...

Jezte vlákninu, přinutíte tak zánět k ústupu

Vyšší konzumace vlákniny má příznivý vliv na stav zánětu při revmatických nemocech....

Jídelníček bez masa není nudný – má ale svá pravidla

Vegetariánství může být bezpochyby prvním krokem k úpravě životního stylu. Ke...

Jídelníček diabetika aneb Jak udržet cukr pod kontrolou

Trpíte cukrovkou? Pak určitě přemýšlíte, která jídla jsou pro vás vhodná, a...

Jídelníček u revmatoidní artritidy

Miliony lidí trpí bolestmi a otoky kloubů způsobenými artritidou. V současné...

Jídelníček, který srdci prospívá

V souvislosti se srdcem často slyšíme o škodlivosti některých potravin. Vyhýbejte...

Jídlem proti osteoporóze aneb Jak propašovat mléko do cukroví

<p>Jídlem proti osteoporóze aneb Jak propašovat mléko do cukroví. Při onemocnění...

Jídlo a dnešní "plastic people"

Jedním z témat, o kterém se málo mluví, je dopad plastů na zdraví člověka. Vášnivé...

Jídlo dokáže před rakovinou chránit i pomoci k jejímu vzniku

Rakovina, jedna z nejčastějších civilizačních chorob, má co do činění se životním...

Jídlo jako doping: Naučte se zdravě doplnit energii

Bývá vám po jídle těžko? Padne na vás po obědě únava, kterou zažene jedině káva?...

Jídlo jako zbraň: 10 signálů, že jde o poruchu příjmu potravy

Poruchy příjmu potravy nejsou jen neškodné diety mladých slečen. Bez včasné...

Jídlo kontaminované roztoči způsobuje vážnou alergii

Pacienti alergičtí na roztoče mohou mít i vážné reakce po požití některých...

Jídlo upravené při vysokých teplotách může zhoršit zánět

Že není zrovna zdravé holdovat smaženým pokrmům, zejména bramborovým hranolkům,...

Jídlo ve stresu škodí zdraví

Už naše babičky říkávaly, že na jídlo si máme udělat čas, že máme jíst v klidu...

Jídlo, které (ne)způsobuje rakovinu ledvin

Stravovací návyky ovlivňují všechno možné: naši linii, kondici, vzhled. A samozřejmě...

Jihomoravský kraj v ohrožení žloutenkou!

Brno je už pár měsíců zasaženo epidemií žloutenky typu A, a to v rozsahu, který...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#