#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Jídlo jako zbraň: 10 signálů, že jde o poruchu příjmu potravy

MUDr. Mgr. Lucie Holíková Návratová 21.10.2024

Poruchy příjmu potravy nejsou jen neškodné diety mladých slečen. Bez včasné pomoci a odborné pomoci mohou škodit tělu i mysli dlouhodobě, někdy až fatálně. Jak poznat poruchu příjmu potravy a hlavně jak pomoct, když poznávám sebe či blízkého v následujících popiscích?

Anorexii a jiné poruchy příjmu potravy nemusíme poznat na první pohled. Co dělat, když jí trpí někdo v okolí nebo my sami?
Poruchy příjmu potravy mohou mít závažné a i celoživotní následky.

Nestíháte? Přečtěte si nejdůležitější body článku:

  • Osoba s PPP nemusí být nutně vychrtlá na kost. Můžeme zpozorovat také jiné příznaky jako únavu, zimomřivost, horší soustředění, vznětlivost a stranění se lidí.
  • Poruchy příjmu potravy nelze vyléčit jen na fyzické úrovni, nestačí „jen začít jíst“. Problém si musí osoba nejprve uvědomit, teprve potom je možná léčba se specialisty.
  • Dlouhodobé trvání PPP může vést k oslabení imunity, vypadávání vlasů, horší pleti, ale i osteoporóze, neplodnosti či poškození orgánů.
  • Pokud váháme, zda jde opravdu o PPP, nejjednodušší je kontaktovat psychoterapeuta nebo online lékařskou poradnu.

Když se z jídla stane nepřítel

Poruchy příjmu potravy (dále jen PPP) se mylně spojují s vychrtlými modelkami, jenže zákeřnost těchto poruch často spočívá jinde. Plíživě a nenápadně. Pokud se bavíme o PPP, máme na mysli patologické zacházení s jídlem a negativní pocity, které se člověku pojí se stravováním. Proto nelze vyléčit pouze nařízenou dietou – především je potřeba práce s psychikou, aby si člověk dále neubližoval a chtěl uzdravit vlastní tělo i mysl.

Mezi základní a nejznámější poruchy příjmu potravy patří

  • mentální anorexie, kterou lze popsat jako odmítání jídla, aby osoba dosáhla co největší štíhlosti. Nadměrně cvičí, vyhýbá se jídlům (nejprve některým, později většině potravin), může používat projímadla nebo jiné techniky ke snížení kalorického příjmu potravy.
  • mentální bulimie se vyznačuje střídáním dvou stavů, omezování se v jídle skončí nadměrným přejídáním a následným zvracením a výčitkami svědomí. Cyklus se takto opakuje.
  • psychogenní přejídání neboli záchvatovité přejídání se také řadí do PPP. Objevit se může při silných emočních podnětech např. v rozvodovém obdobím. Následkem může být nadváha.

Mezi PPP se řadí i další, méně známé poruchy:

  • ortorexie – Posedlost zdravou výživou se projevuje nedostatečným stravováním a podvýživou. Člověk není schopen nakoupit jídlo v běžném obchodě.
  • bigorexie – Posedlost cvičením a tvoření svalové hmoty se pojí zároveň se zneužíváním potravinových doplňků.
  • drunkorexie – Jde o hladovění před večírkem, kde se bude popíjet alkohol. Rozšířená je zejména na internátních školách a kolejích.
  • intuitivní stravování – „Populární“ směr je založený na respektování fyziologických podnětů hladu a sytosti, někteří lidé se k němu upínají při samoléčbě mentální anorexie.

Vzpomněli jste si při čtení řádků na někoho ze svého okolí? Nebo poznáváte sami sebe? Všechny tyto poruchy vyžadují odbornou pomoc a je na místě říct si o pomoc, např. v online lékařské poradně.

PPP mohou začít nenápadně, například sledováním různých účtů na sociálních sítích, které se věnují stravování. K poruchám statisticky nejvíc inklinují mladé slečny, ale také stále častěji postihuje také muže. U mužů bývá na počátku PPP většinou vztah k jejich profesi, např. tanec, modeling, herectví, dostihy, cyklistika, zápasnictví (tedy všude tam, kde je potřeba mít nižší váhu). Roli může hrát i sexuální orientace – konkrétně gay komunita bývá velmi kritická k tělesnému vzhledu.

Fyzické důsledky PPP

Tělo trpící PPP nedostává z jídla potřebné živiny, vitamíny a minerály pro správné fungování a vývoj (případně je dostává, ale přichází o ně zvracením či projímadly před jejich vstřebáním). Projevy poruchy se mohou na těle projevit během několika málo měsíců.

Pokud se PPP projeví už v útlém věku dospívajícího, následky mohou být celoživotní, např. neplodnost. Proto je naprosto klíčové, aby se poruchy začaly léčit včas a obrátili se na praktického lékaře, školní psycholožku, online poradnu, terapeuta atd.

PPP mívají mnoho projevů, které se zhoršují s dobou trvání a závažností poruchy. Bývá to:

  • zvýšená citlivost na chlad, zimomřivost,
  • suchá, mdlá, problematická pleť,
  • zvýšená únava a poruchy spánku,
  • častá nemocnost, celkové oslabení obranyschopnosti organismu,
  • zvýšený růst ochlupení po celém těle,
  • vypadávání vlasů,
  • zvýšená kazivost zubů,
  • nepravidelná menstruace až neplodnost (menstruační cyklus závisí na udržení určitého podílu tuku v těle),
  • odvápnění kostí, brzký nástup osteoporózy,
  • opoždění puberty,
  • srdeční obtíže (zpomalení nebo nepravidelnost srdečního rytmu, nízký krevní tlak, v extrémních případech může dojít až k srdečnímu selhání).
  • poškození mozku, jater, ledvin…

Psychické důsledky PPP

V první řadě člověk si stěžuje na únavu a horší kvalitu spánku (na jedné straně ho trápí nespavost, na druhé straně spavost během dne). Osoba zažívá dlouhodobější problémy se soustředěním, pamětí, kreativitou i řešením praktických záležitostí. Ve škole se ted zhoršuje prospěch, v práci a osobním životě přestává stačit, co dříve zvládl běžně atp.

PPP postupně ovlivňují i společenský život. Osoba se postupně uzavírá do sebe a začíná se vyhýbat sociálním kontaktům – např. odmítá akce, kde se společně konzumuje jídlo a kde nemá pod kontrolou svůj příjem potravy. Snaží se vyhnout lidem a obecně místům, kde by mohl být v svých očích posuzován okolím.

Také přibývají konflikty s blízkými či kolegy. Osoba s PPP je hádavější, vznětlivější a urážlivější než dřív. Její samota a odcizení mohou vést až k úzkostem a depresím.

Co mám dělat, když někdo v okolí trpí PPP?

PPP jsou komplexní a závažná onemocnění, proto bohužel neexistuje jednoduché nebo univerzální řešení, jak rychle pomoct konkrétnímu člověku. Nemocným lidem nefunguje „začít jíst normálně“, potřebují dlouhodobou psychickou podpora. Léčba PPP začíná ve chvíli, kdy si člověk svou nemoc přizná, stejně jako u léčby závislostí. Co můžeme udělat my jako okolí?

Otevřeme téma v bezpečném prostředí, snažme se být empatičtí a trpěliví. Vyhýbejme se odsuzování, zlehčování nemoci a hlavně jakémukoliv komentování vzhledu (a to i v pozitivním slova smyslu).

Vyjadřujme, čeho jsme si všimli a jaké máme obavy. Vhodné jsou formulace jako např. „Trápí tě něco? Mám o tebe starost…Chtěla bych si s tebou promluvit o něčem, co mi leží na srdci… Chci, abys věděl, že jsem tu pro tebe. Můžu ti nějak pomoci?“

Pozorně naslouchejme a buďme oporou s respektem. A také počítejme s možnými nepříjemnými reakcemi ze strany nemocného. Může se objevit odmítání, vztek, výsměch, vyhýbání se odpovědím, odchodem ze schůzky či dočasné přerušení kontaktu.

Při takových složitých rozhovorech je potřeba mít na paměti, že mluvíme s nemocným člověkem. Námi nabízená pomoc přijde vhod ve chvíli, až bude připravený. Dlouhodobě můžeme přispět k prohloubení vzájemného vztahu a hlavně pomoci nemocnému.

Deset otázek, které prozradí PPP

Tyto otázky se týkají různých poruch. I několik ANO ukazuje závažnost a nutnost řešení s odborníkem.

  1. Odpírám si jídlo, když mám hlad?
  2. Vyhýbám se jídlům s vysokým kalorickou hodnotou?
  3. Mám hrůzu, že přiberu? Zkoumám své tělo v zrcadle?
  4. Cítím se po jídle provinile?
  5. Zvracím po jídle? Nebo jsem aspoň jednou použil(a) projímadlo ke zbavení nadbytečných kalorií?
  6. Cítím, že jídlo ovládá můj život? Odmítám dříve oblíbené akce či setkání kvůli jídlu?
  7. Věnuju přemýšlení nad jídlem hodně času?
  8. Schovávám jídlo? Mám tendenci se skrývat, když jím?
  9. Cvičím hodně? Počítám stále spálené a přijaté kalorie?
  10. Jsem citlivá na otázky ohledně mého stravování?

Nejste si jistí, jestli už stav vyžaduje odbornou péči? Nebo vám vyšlo několikrát ANO? Nasměruje vás lékařská poradna uLékaře.cz – pokud lékař podle vašeho popisu posoudí, že je potřeba specialista, rádi vám pomůžeme sehnat termín u specialisty. S kontakty na odborníky vám pomůže i váš praktický lékař (u mladších 18 let praktická lékařka pro děti a dorost). Zafunguje ale i jiná lékařská odbornost, ke které máme důvěru.

Problematikou se dlouhodobě zabývá i nezisková organizace Anabell. Jejich služby jsou podpůrné jak pro nemocného, tak pro jeho rodinu. Léčba vždy probíhá s vícero odborníky zároveň – psychoterapeuta, nutriční terapeutky atd.

Závěrem

Poruchy příjmu potravy zůstávají často schované za dveřmi, nicméně při jejich řešení se mohou pročistit a zlepšit vztahy se sama sebou i v rodině. Potřebná je však dlouhodobá a komplexní péče vícero specialistů. Díky ní můžeme pak zlepšit nejen vnímání vlastního těla, ale celkovou životní spokojenost, pohodu a mezilidské vztahy.

Doporučujeme

Čtěte více

Jezte vlákninu, přinutíte tak zánět k ústupu

Vyšší konzumace vlákniny má příznivý vliv na stav zánětu při revmatických nemocech....

Jídelníček bez masa není nudný – má ale svá pravidla

Vegetariánství může být bezpochyby prvním krokem k úpravě životního stylu. Ke...

Jídelníček diabetika aneb Jak udržet cukr pod kontrolou

Trpíte cukrovkou? Pak určitě přemýšlíte, která jídla jsou pro vás vhodná, a...

Jídelníček u revmatoidní artritidy

Miliony lidí trpí bolestmi a otoky kloubů způsobenými artritidou. V současné...

Jídelníček, který srdci prospívá

V souvislosti se srdcem často slyšíme o škodlivosti některých potravin. Vyhýbejte...

Jídlem proti chřipce

Určité složky potravy jsou podle výsledků vědeckých studií vítanými pomocníky...

Jídlem proti osteoporóze aneb Jak propašovat mléko do cukroví

<p>Jídlem proti osteoporóze aneb Jak propašovat mléko do cukroví. Při onemocnění...

Jídlo a dnešní "plastic people"

Jedním z témat, o kterém se málo mluví, je dopad plastů na zdraví člověka. Vášnivé...

Jídlo dokáže před rakovinou chránit i pomoci k jejímu vzniku

Rakovina, jedna z nejčastějších civilizačních chorob, má co do činění se životním...

Jídlo jako doping: Naučte se zdravě doplnit energii

Bývá vám po jídle těžko? Padne na vás po obědě únava, kterou zažene jedině káva?...

Jídlo kontaminované roztoči způsobuje vážnou alergii

Pacienti alergičtí na roztoče mohou mít i vážné reakce po požití některých...

Jídlo upravené při vysokých teplotách může zhoršit zánět

Že není zrovna zdravé holdovat smaženým pokrmům, zejména bramborovým hranolkům,...

Jídlo ve stresu škodí zdraví

Už naše babičky říkávaly, že na jídlo si máme udělat čas, že máme jíst v klidu...

Jídlo, které (ne)způsobuje rakovinu ledvin

Stravovací návyky ovlivňují všechno možné: naši linii, kondici, vzhled. A samozřejmě...

Jihomoravský kraj v ohrožení žloutenkou!

Brno je už pár měsíců zasaženo epidemií žloutenky typu A, a to v rozsahu, který...

Jíst méně znamená žít déle. Není to lehké, ale jde to

„Tvá výživa bude tvým lékem,“ pravil starořecký lékař Hippokrates již před více...

Jistota u ledu aneb Hitem jsou zmrazené spermie

Pokud se obáváte, že byste z nějakého důvodu mohli přijít o plodnost, existuje...

Jíte houby? Tyhle raději vynechte!

Jedním z typicky českých drogových návyků je kromě pervitinu také pojídání lysohlávek....

Jíte moc nebo vám vůbec nechutná? Obojí se může podepsat na vašem srdci!

Poruchy příjmu potravy ovlivňují mimo jiné i činnost kardiovaskulárního systému....

Jíte v noci? Možná trpíte syndromem nočního přejídání

Trávíte v nočních hodinách více času v kuchyni než v ložnici? Je možné, že...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#