#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Jídlo, které (ne)způsobuje rakovinu ledvin

Léčba rakoviny 20.1.2010

Stravovací návyky ovlivňují všechno možné: naši linii, kondici, vzhled. A samozřejmě zdraví. Rakovina mezi nemocemi přestavuje strašáka číslo jedna. I ta je tím, co jíme, ovlivnitelná.

zelenina
zelenina

V letech 1999–2003 proběhla jedna z prvních studií věnujících se propojení stravovacích návyků a vzniku nádoru na ledvinách. Zároveň tato studie bere v potaz i zeměpisnou závislost. Existují totiž regiony, kde je výskyt rakoviny ledvin velmi vysoký, jako jsou například východní a střední Evropa. Mezi zeměmi, které se této studie účastnily, bylo Rusko, Rumunsko, Polsko, ale také Česká republika.

Už v roce 1997 se mluvilo o potravinách, které pravděpodobně zvyšují riziko vzniku karcinomu ledvin. Tehdy se na prvním místě spekulovalo o konzumaci červeného masa a mléčných produktů. Na druhou stranu byla vyzdvihována zelenina jako ochranný faktor, přičemž alkoholu se nepřikládal významný vliv.

Mléko: ano, nebo ne?

Výsledky aktuální studie napovídají, že pozitivní spojitost s rakovinou ledvin mohou mít mléko a jogurt, ne však sýry. Údaje se samozřejmě týkají vysoké spotřeby těchto potravin. Hypotetickým předpokladem jsou specifické karcinogeny v krmivu skotu, které pak přechází do lidského organismu prostřednictvím právě mléka. Konkrétně u mléka je ale zapotřebí zmínit jeho přínos coby důležitého zdroje vápníku, vitaminu A a vitaminu D. Tyto vitaminy jsou naopak známé svým protirakovinným efektem.

Karcinogenní kuřata?

Jako další riziková potravina se potvrdilo zmiňované červené maso, navíc ale také drůbež. Zde jsou podstatou bílkoviny a tuky v nich obsažené a samozřejmě se jako podstatný ukázal způsob přípravy masa. Nežádoucí je v tomto smyslu pečení a grilování.

Více zeleniny, méně nádorů

I ochranný vliv zeleniny se podařilo prokázat. Konkrétně se jedná o kořenovou zeleninu jako mrkev a ostatní zeleninu obsahující karoteny (dýně, rajčata). Košťálové zelenině jsou také přisuzovány blahodárné účinky. Je totiž zdrojem tzv. chemoprotektivních látek, působících proti rakovině. Ale pozor: tuto ochrannou schopnost má jen zelenina čerstvá. U té zavařené je naopak riziko vzniku karcinomu ledvin vyšší vzhledem k obsahu sloučenin obsahujících dusík.

(pes)

Zdroj: American Journal of Epidemiology 2007 166 (1): 62–70; doi: 10.1093/aje/kwm043

Doporučujeme

Čtěte více

Jídelníček, který srdci prospívá

V souvislosti se srdcem často slyšíme o škodlivosti některých potravin. Vyhýbejte...

Jídlem proti chřipce

Určité složky potravy jsou podle výsledků vědeckých studií vítanými pomocníky...

Jídlem proti osteoporóze aneb Jak propašovat mléko do cukroví

<p>Jídlem proti osteoporóze aneb Jak propašovat mléko do cukroví. Při onemocnění...

Jídlo a dnešní "plastic people"

Jedním z témat, o kterém se málo mluví, je dopad plastů na zdraví člověka. Vášnivé...

Jídlo dokáže před rakovinou chránit i pomoci k jejímu vzniku

Rakovina, jedna z nejčastějších civilizačních chorob, má co do činění se životním...

Jídlo jako doping: Naučte se zdravě doplnit energii

Bývá vám po jídle těžko? Padne na vás po obědě únava, kterou zažene jedině káva?...

Jídlo jako zbraň: 10 signálů, že jde o poruchu příjmu potravy

Poruchy příjmu potravy nejsou jen neškodné diety mladých slečen. Bez včasné...

Jídlo kontaminované roztoči způsobuje vážnou alergii

Pacienti alergičtí na roztoče mohou mít i vážné reakce po požití některých...

Jídlo upravené při vysokých teplotách může zhoršit zánět

Že není zrovna zdravé holdovat smaženým pokrmům, zejména bramborovým hranolkům,...

Jídlo ve stresu škodí zdraví

Už naše babičky říkávaly, že na jídlo si máme udělat čas, že máme jíst v klidu...

Jihomoravský kraj v ohrožení žloutenkou!

Brno je už pár měsíců zasaženo epidemií žloutenky typu A, a to v rozsahu, který...

Jíst méně znamená žít déle. Není to lehké, ale jde to

„Tvá výživa bude tvým lékem,“ pravil starořecký lékař Hippokrates již před více...

Jistota u ledu aneb Hitem jsou zmrazené spermie

Pokud se obáváte, že byste z nějakého důvodu mohli přijít o plodnost, existuje...

Jíte houby? Tyhle raději vynechte!

Jedním z typicky českých drogových návyků je kromě pervitinu také pojídání lysohlávek....

Jíte moc nebo vám vůbec nechutná? Obojí se může podepsat na vašem srdci!

Poruchy příjmu potravy ovlivňují mimo jiné i činnost kardiovaskulárního systému....

Jíte v noci? Možná trpíte syndromem nočního přejídání

Trávíte v nočních hodinách více času v kuchyni než v ložnici? Je možné, že...

Jízda „na kolečkách“ prospívá zdraví

Přestože obecně lidé méně nakupují, čísla ukazují, že pro in-line brusle to...

Jízda na kole může být spojena s neplodností

Studie zaměřená na jízdu na kole a její vliv na mužskou plodnost ukázala, že...

Jízda na kole nemocnému srdci prospívá

Cyklistika je sport, který může provozovat téměř každý, je vhodná i pro lidi...

Jízda na kolečkových bruslích má kladný vliv nejen na srdce

In-line skating nebo také pohyb na kolečkových bruslích či roller skating patří mezi...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#