Jezte vlákninu, přinutíte tak zánět k ústupu
Vyšší konzumace vlákniny má příznivý vliv na stav zánětu při revmatických nemocech. Tyto překvapivé výsledky přinesli američtí vědci. Vláknina prospívá srdci, může předejít některým nádorům a zlepšuje trávení.
Vyšší konzumace vlákniny má příznivý vliv na stav zánětu při revmatických nemocech. Tyto překvapivé výsledky přinesli američtí vědci.
#IMG#
Vláknina vs. zánět
Přínos vlákniny pro naše zdraví je všeobecně známá. Vláknina prospívá srdci, může předejít některým nádorům a hlavně zlepšuje trávení. Nyní vědci objevili její další prospěšnou vlastnost – snižuje C-reaktivní protein (CRP), ukazatel zánětu v těle, který se stanovuje z krve při krevním odběru. Vysoká hladina CRP v krvi signalizuje zánět, a může tak upozornit na cokoliv zánětlivého, od infekce až k revmatoidní artritidě.
Není možné říct, že ovoce, zelenina a další potraviny s vysokým obsahem vlákniny pomohou při artritidě jako mávnutím kouzelného proutku, ale snížení hladin CRP v krvi je dost dobrým důvodem k jejich začlenění do jídelníčku. Američtí lékaři z Univerzity v Jižní Karolíně studovali pacienty s revmatoidní artritidou, kteří jedli velké množství vlákniny, mezi 27 a 28 gramy denně. Hladina jejich CRP v krvi šla rapidně dolů, ať už dostávali vlákninu do těla přirozeně jídlem, anebo pomocí potravinových doplňků.
Nejvíce úspěchu slaví „červená“ vláknina u hubených lidí
U hubených lidí byl pokles CRP velmi výrazný, celých 40 procent. U lidí s nadváhou poklesl CRP „pouze“ o 10 procent. Lékaři ještě zcela nevědí, proč ani jak zvýšení příjmu vlákniny v jídle způsobuje pokles CRP, a tím pádem ústup zánětu. Výsledky výzkumu ale mluví samy za sebe. Jiný výzkum v Německu tuto hypotézu potvrdil – při zvýšení konzumace ovoce a zeleniny ze 2 kusů na 8 kusů denně poklesla hladina CRP o celou třetinu, čili o 33 procent. Snížení CRP je nejvíce přisuzováno ovoci a zelenině bohatým na karotenoidy, speciální antioxidanty v mrkvi a dalších poživatinách s červenou barvou.
(ercp)
Zdroj: Arthritis Today: More Fiber, Less Inflammation?