#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Jídelníček diabetika aneb Jak udržet cukr pod kontrolou

MUDr. Jakub Holešovský Deník diabetika 9.5.2015

Trpíte cukrovkou? Pak určitě přemýšlíte, která jídla jsou pro vás vhodná, a čemu se naopak vyhýbat velkým obloukem. Skladba správné stravy je někdy vskutku velmi svízelná. Přinášíme proto několik tipů, díky nimž udržíte hladinu svého cukru na správných hodnotách.

snidane, jogurt, chleba, salam, sunka, jidlo, svacina
snidane, jogurt, chleba, salam, sunka, jidlo, svacina

Trpíte cukrovkou? Pak určitě přemýšlíte, která jídla jsou pro vás vhodná, a čemu se naopak vyhýbat velkým obloukem. Skladba správné stravy je někdy vskutku velmi svízelná. Přinášíme proto několik tipů, díky nimž udržíte hladinu svého cukru na správných hodnotách.

Níže zmíněné potraviny by měly tvořit základ vašeho jídelníčku. I při jejich konzumaci je však potřeba počítat přijaté kalorie. Správná životospráva diabetiků se totiž neodvíjí pouze od druhu konzumovaných produktů, ale také od velikosti jednotlivých porcí.

  • Sacharidy. Tvoří základ stravy pro jedince trpící cukrovkou, a to i navzdory hluboce zakořeněným mýtům. Při výběru jídel je však nutné zaměřit se na zdravější varianty, mezi něž patří ovoce, zelenina, luštěniny a celozrnné výrobky.
  • Vláknina. Zahrnuje všechny nestravitelné součásti potravin. Nevstřebatelné sacharidy pomáhají snižovat hladinu cukru v krvi a tím předcházet vzniku srdečních onemocnění. Mezi potraviny bohaté na vlákninu patří ovoce, zelenina, luštěniny, ořechy a celozrnná mouka.
  • Ryby. Rybí výrobky obsahují důležité bílkoviny a omega-3 mastné kyseliny. V našem jídelníčku by se měly objevit alespoň dvakrát týdně. Zdravé jsou zejména mořské ryby, například treska, tuňák, losos či makrela.
  • Nenasycené tuky. Mastné kyseliny představují bohatý energetický zdroj pro lidský organismus. Nenasycené tuky dokonce pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi, jehož hladina je u mnoha cukrovkářů zvýšena. Vhodnou volbou jsou olivový a řepkový olej, ořechy nebo avokádo.

Nevhodné až škodlivé

  • Nasycené tuky. Bramborový salát s řízkem nebo vepřo knedlo zelo tvoří základ klasické české kuchyně. Pro diabetiky však nasycené tuky představují časovanou bombu. Pokud nechcete riskovat své zdraví, vyhýbejte se konzumaci vysokotučných mléčných výrobků, uzenin a tučného masa. Vepřové a hovězí můžete nahradit kuřecím, králičím nebo rybím masem.
  • Smažená jídla. Při smažení vznikají transmastné kyseliny a další látky poškozující lidský metabolismus. I když tyto pokrmy mohou lahodit chuťovým pohárkům, raději zvolte zdravější postupy, jako kupříkladu vaření, pečení či dušení.
  • Cholesterol. Živočišný tuk tvoří základ buněčných membrán. Nadměrné množství cholesterolu však vede k jeho ukládání do tepen a vzniku aterosklerózy. Příjem této látky by neměl převyšovat 300 miligramů denně. Potraviny bohaté na cholesterol jsou tučné mléčné výrobky, tučná masa, žloutky a vnitřnosti.
  • Sůl. Je-li jí moc, způsobuje zvýšení krevního tlaku a urychluje proces kornatění tepen. Hotové pokrmy na talíři tedy zásadně nedosolujeme a vyhýbáme se potravinám s vysokým obsahem soli, tedy hlavně uzeninám, polotovarům a různým slaným pochutinám.

Vzorový jídelníček

Pokud tápete, jak by mělo vypadat správné stravování, můžete se inspirovat následujícím menu. Pokrmy by měly být podávány 4–5× denně ve 2- až 3hodinových intervalech.

  • Snídaně: bílá káva nebo ovocný čaj, dva plátky celozrnného chleba, sýr a šunka.
  • Dopolední svačina: mrkvový salát s jablkem a banánem.
  • Oběd: přírodní kuřecí řízek (150 g), těstoviny, brambory nebo kuskus.
  • Odpolední svačina: bílý jogurt, plátek celozrnného chleba a šunka.
  • Večeře: zapečená brokolice s vejcem a brambory.

Tvorba vhodného jídelníčku je velmi komplexní a závisí na zdravotním stavu a potřebách každého jedince. Jestli si stále nejste jistí vhodností a nevhodností určitých druhů potravin, navštivte lékaře nebo výživového specialistu. 

Zdroj: www.mayoclinic.org

Doporučujeme

Čtěte více

Jet lag neboli nemoc z časového posunu

<p>Vznik dočasné poruchy spánkového cyklu se označuje jako jet lag čili pásmová...

Jezděte opatrně. Obětí nehody mohou být i vaši blízcí

S tvrzením, že české silnice dokážou být Divokým západem, bude asi souhlasit...

Jezte borůvky – chrání před infarktem!

Dobrou kondici si nelze představit bez zdravého srdce a cév. Kardiovaskulární...

Jezte s dětmi ryby, zabráníte tak vzniku alergie

Alergie na jídlo a potraviny patří mezi nejčastější alergie vůbec. Často vzniká...

Jezte tak, aby kvasinky neměly šanci. Víte, jak na to?

Ne každá žena ví, že příčiny kvasinkové infekce mohou souviset mimo jiné i se...

Jezte tofu, posílíte své kosti

Osteoporóza – nemoc, která se většinou k pacientovi přiblíží jako zloděj v noci....

Jezte třešně, jsou dobré na klouby

Britští vědci z bostonské univerzity před nedávnem ohromili veřejnost tvrzením,...

Jezte vápník. Budete mít pevné kosti a zároveň zhubnete

Kalcium je základní stavební jednotkou kostí a také klíčovým prvkem, který hraje...

Jezte vlákninu, přinutíte tak zánět k ústupu

Vyšší konzumace vlákniny má příznivý vliv na stav zánětu při revmatických nemocech....

Jídelníček bez masa není nudný – má ale svá pravidla

Vegetariánství může být bezpochyby prvním krokem k úpravě životního stylu. Ke...

Jídelníček u revmatoidní artritidy

Miliony lidí trpí bolestmi a otoky kloubů způsobenými artritidou. V současné...

Jídelníček, který srdci prospívá

V souvislosti se srdcem často slyšíme o škodlivosti některých potravin. Vyhýbejte...

Jídlem proti chřipce

Určité složky potravy jsou podle výsledků vědeckých studií vítanými pomocníky...

Jídlem proti osteoporóze aneb Jak propašovat mléko do cukroví

<p>Jídlem proti osteoporóze aneb Jak propašovat mléko do cukroví. Při onemocnění...

Jídlo a dnešní "plastic people"

Jedním z témat, o kterém se málo mluví, je dopad plastů na zdraví člověka. Vášnivé...

Jídlo dokáže před rakovinou chránit i pomoci k jejímu vzniku

Rakovina, jedna z nejčastějších civilizačních chorob, má co do činění se životním...

Jídlo jako doping: Naučte se zdravě doplnit energii

Bývá vám po jídle těžko? Padne na vás po obědě únava, kterou zažene jedině káva?...

Jídlo jako zbraň: 10 signálů, že jde o poruchu příjmu potravy

Poruchy příjmu potravy nejsou jen neškodné diety mladých slečen. Bez včasné...

Jídlo kontaminované roztoči způsobuje vážnou alergii

Pacienti alergičtí na roztoče mohou mít i vážné reakce po požití některých...

Jídlo upravené při vysokých teplotách může zhoršit zánět

Že není zrovna zdravé holdovat smaženým pokrmům, zejména bramborovým hranolkům,...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#