#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Jídelníček bez masa není nudný – má ale svá pravidla

Jídlem ke zdraví Mgr. Petra Dulíková 5.2.2018
Vegetariánský jídelníček musí respektovat základní nároky organismu na živiny a vitamíny.

Vegetariánství může být bezpochyby prvním krokem k úpravě životního stylu. Ke změně jídelníčku se dá přistoupit různými způsoby, ale vždy je potřeba respektovat základní nároky organismu na živiny a vitamíny.

Motivací k vyloučení živočišných potravin bývá péče o zdraví. Snížení rizika rozvoje diabetu, ohleduplnost k srdci a cévám nebo podpora snižování hmotnosti – to všechno jsou prokázané benefity tohoto způsobu stravování. Vegetariáni i vegani by ale měli dávat pozor, aby s úpravou jídelníčku nepřišel nedostatek některých živin.

Typický vegetarián zakládá svoji stravu na zelenině, ovoci, obilninách a luštěninách. U vajíček a mléčných produktů se mohou vegetariáni rozcházet. Laktoovo vegetariáni se těmto položkám nevyhýbají, naopak vegani je do jídelníčku nezařazují. I proto se veganství hodnotí jako nejstriktnější forma vegetariánství.
 

Pozor na příjem vápníku a železa!

Vyznavači rostlinné stravy by měli věnovat dostatek pozornosti především těmto čtyřem živinám – bílkovinám, vápníku, železu a vitamínu B12. „Nedostatek všech těchto látek způsobuje celkovou únavu až zchvácenost, depresivní stavy, chudokrevnost, ztrátu svalů a kondice. V případě nedostatku vápníku navíc hrozí ještě křeče, rychlejší řídnutí kostí a zvýšená kazivost zubů,“ vysvětluje výživová specialistka Veronika Hanzlíková.
 

Čtěte také:
Potravinová alergie a intolerance není totéž
Kvalitní a sezónní potraviny – základ zdraví

Vegetariáni mohou železo a bílkoviny načerpat z vajec a mléčných výrobků, u veganů je nutné pravidelně zařazovat špenát, fazole, quinou či tofu. Kromě dobře známého tofu ale existují i další chutné sójové produkty, například sójové jogurty a sojanéza, které se dají velmi pestře využít v řadě vegetariánských pokrmů. Jídelníček může obohatit též šmakoun. Jako zdroj vápníku poslouží v obou případech také mák, ořechy (nejvíc vápníku obsahují mandle), semínka (sezamová, případně slunečnicová) a třeba také květák, kapusta a brokolice. Současně je důležité jíst nejen potraviny obsahující vápník, ale zajistit si také dostatek vitamínu D, který napomáhá jeho vstřebávání. Vitamín D si tělo umí vyrobit na základě slunečního záření. V rostlinné stravě je bohužel jeho zastoupení téměř nulové, za zmínku stojí obsah vitamínu D jedině v houbách sušených na slunci." 

Na změnu stravy není nikdy pozdě

Vegetariánem i veganem se člověk může stát v jakémkoliv věku. „U vegetariánských dětí se nesmí podcenit pestrá strava nejen kvůli správnému vývoji kostí a zubů, ale také kvůli správnému fungování hormonálních a metabolických pochodů,“ upřesňuje Veronika Hanzlíková. Přechod ze „starého“ jídelníčku nemusí proběhnout radikálně ze dne na den. Dobře se osvědčuje například postupné zvyšování množství zeleniny, která doplní každé jídlo, a dodržování několika plně vegetariánských dnů v týdnu. Díky tomu lépe proniknete do široké nabídky rostlinných potravin a naučíte se je kombinovat tak, aby byl nový jídelníček pestrý, chutný a zdravý.
 

(pak)
 

Zdroje:
https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/is-a-vegetarian-or-vegan-diet-for-you
https://www.healthline.com/nutrition/vegan-vs-vegetarian

 

Autor článku: Mgr. Petra Dulíková
Líbil se vám článek?
+7
ANO NE

Dočteno? Pomůžeme vám
ještě o kus víc.

  • Lékaři všech specializací čekají na váš dotaz.
  • Naplánujte si prevenci s chytrým kalendářem.
  • Objevujte praktické a ověřené tipy od lékařů.
Zaregistrovat se zdarma Přihlásit se

Související články

Alergie na maso a nebezpečí kousnutí klíštětem

Australští vědci přišli s objevem, že reakce po kousnutí klíštětem může u některých...

Červené maso může vést k poškození zraku

Nová studie australských vědců naznačuje, že konzumace většího množství červeného...

Lyžování v cizině: znáte pravidla a dodržujete je?

Při alpském lyžování je bezpečnost na prvním místě. Přesto někteří sportovci...

Zatěžuje konzumace masa oslabený organismus?

Když je člověk nemocný, měl by se více starat o svoji životosprávu. Napovíme,...

Máte nemocná játra? Omezte konzumaci červeného masa

Vztah mezi konzumací masa a nemocemi jater zkoumalo několik vědeckých týmů,...

Železo v červeném mase neškodí, naopak

Spotřeba ryb a drůbeže v posledních letech vzrůstá, zatímco hovězího nebo vepřového...

Desatero pro cestovatele – pravidla chování v zemích třetího světa

Cestování do zemí třetího světa je nepochybně obohacující zážitek. Exotické...

Tasemnice - jak poznat, že je máte a jak se jich zbavit

Tasemnice je střevní onemocnění vyvolané parazity. Přítomnost dospělých tasemnic...

Vegetariáni mají křehčí kosti

"Bez masa, prosím." Je to i vaše častá žádost všude tam, kde se podává jídlo?...

Alarmující zpráva: maso ohrožuje naše zdraví! Opravdu?

Šok pro zákazníky i pro výrobce – průmyslově zpracované maso může způsobovat...

Doporučujeme

Čtěte více

Jen vitamin D a vápník k prevenci osteoporózy nestačí

V mléce je jak vápník, tak látka potřebná k tvorbě vitaminu D, který vzniká...

Jet lag neboli nemoc z časového posunu

<p>Vznik dočasné poruchy spánkového cyklu se označuje jako jet lag čili pásmová...

Jezděte opatrně. Obětí nehody mohou být i vaši blízcí

S tvrzením, že české silnice dokážou být Divokým západem, bude asi souhlasit...

Jezte borůvky – chrání před infarktem!

Dobrou kondici si nelze představit bez zdravého srdce a cév. Kardiovaskulární...

Jezte s dětmi ryby, zabráníte tak vzniku alergie

Alergie na jídlo a potraviny patří mezi nejčastější alergie vůbec. Často vzniká...

Jezte tak, aby kvasinky neměly šanci. Víte, jak na to?

Ne každá žena ví, že příčiny kvasinkové infekce mohou souviset mimo jiné i se...

Jezte tofu, posílíte své kosti

Osteoporóza – nemoc, která se většinou k pacientovi přiblíží jako zloděj v noci....

Jezte třešně, jsou dobré na klouby

Britští vědci z bostonské univerzity před nedávnem ohromili veřejnost tvrzením,...

Jezte vápník. Budete mít pevné kosti a zároveň zhubnete

Kalcium je základní stavební jednotkou kostí a také klíčovým prvkem, který hraje...

Jezte vlákninu, přinutíte tak zánět k ústupu

Vyšší konzumace vlákniny má příznivý vliv na stav zánětu při revmatických nemocech....

Jídelníček diabetika aneb Jak udržet cukr pod kontrolou

Trpíte cukrovkou? Pak určitě přemýšlíte, která jídla jsou pro vás vhodná, a...

Jídelníček u revmatoidní artritidy

Miliony lidí trpí bolestmi a otoky kloubů způsobenými artritidou. V současné...

Jídelníček, který srdci prospívá

V souvislosti se srdcem často slyšíme o škodlivosti některých potravin. Vyhýbejte...

Jídlem proti chřipce

Určité složky potravy jsou podle výsledků vědeckých studií vítanými pomocníky...

Jídlem proti osteoporóze aneb Jak propašovat mléko do cukroví

<p>Jídlem proti osteoporóze aneb Jak propašovat mléko do cukroví. Při onemocnění...

Jídlo a dnešní "plastic people"

Jedním z témat, o kterém se málo mluví, je dopad plastů na zdraví člověka. Vášnivé...

Jídlo dokáže před rakovinou chránit i pomoci k jejímu vzniku

Rakovina, jedna z nejčastějších civilizačních chorob, má co do činění se životním...

Jídlo jako doping: Naučte se zdravě doplnit energii

Bývá vám po jídle těžko? Padne na vás po obědě únava, kterou zažene jedině káva?...

Jídlo jako zbraň: 10 signálů, že jde o poruchu příjmu potravy

Poruchy příjmu potravy nejsou jen neškodné diety mladých slečen. Bez včasné...

Jídlo kontaminované roztoči způsobuje vážnou alergii

Pacienti alergičtí na roztoče mohou mít i vážné reakce po požití některých...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#