Máte nemocná játra? Omezte konzumaci červeného masa
Vztah mezi konzumací masa a nemocemi jater zkoumalo několik vědeckých týmů, výsledky studií však nebyly zcela přesvědčivé.
#IMG#
Není maso jako maso
Výsledky studie s více než pěti sty účastníky potvrzují správnost dnešních trendů ve výživě. Doporučují totiž omezit červené maso (vepřové a hovězí) – hojní konzumenti steaků, prorostlých roštěnek a jiných masových specialit měli vyšší riziko nejen jaterních nemocí, ale i nádorů. Jejich výskyt se hodnotil zvlášť. Naopak milovníci drůbeže si mohou oddychnout – podle výsledků tohoto výzkumu si díky svému jídelníčku riziko jaterních chorob spíše snižují.
Všeho s mírou
Z toxického vlivu na játra, který může později způsobit jejich poškození, se obviňují především nasycené tuky, železo, heterocyklické aminy a dusíkaté sloučeniny. Jsou zastoupeny hojně v červeném mase, v bílém podstatně méně. Jejich výskyt v potravě i v této studii vedl k vyššímu výskytu chronických jaterních onemocnění.
Zrádné nasycené tuky
Přísun nasycených tuků v potravě se v této studii hodnotil zvlášť. I bez ohledu na přítomnost nebo druh masa nasycené tuky riziko chronických jaterních nemocí zvyšovaly. Lze tedy doporučit červené maso a nasycený tuk nekombinovat, protože u výsledné kombinace byl výsledný účinek na játra synergický. Ze studie však nevyplývá, že bychom měli dát přednost vegetariánské stravě, vyměnit červené maso za drůbeží či rybí se ovšem podle amerických vědců vyplatí.
(jav)
Zdroj: jnci.oxfordjournals.org