Železo v červeném mase neškodí, naopak
Spotřeba ryb a drůbeže v posledních letech vzrůstá, zatímco hovězího nebo vepřového masa si dopřáváme stále méně. Optimisté se mohou radovat, že si lidé konečně vzali k srdci zásady zdravé výživy a snížili spotřebu červeného masa.
Pesimisté naopak podotknou, že v červeném mase je hodně železa a železo ke zdraví potřebujeme.
Volné kyslíkové radikály v roli prostředníka
Vysokou spotřebu červeného masa dávají odborníci do souvislosti se vznikem některých typů zhoubných nádorů. Podle jedné teorie je za tento neblahý účinek odpovědné právě železo, které může za určitých okolností podporovat vznik volných kyslíkových radikálů v krvi. A právě tyto radikály, především cestou poškozování buněčné DNA, jsou následně příčinou vyššího rizika vzniku rakoviny.
Rozsudek: nevinen
Na potenciálně škodlivou roli železa přijímaného v potravě se nedávno zaměřili američtí vědci, kteří zkoumali souvislost mezi vyšším příjmem červeného masa a výskytem rakoviny prsu. Minimálně v tomto případě se však podařilo pověst železa „očistit“. Souvislost mezi zvýšeným obsahem železa v potravě a vznikem rakoviny prsu se totiž nepotvrdila.
V rámci rozsáhlé studie (byly do ní zařazeny údaje od více než 100 tisíc žen) se vědci zajímali o celkový obsah železa v potravě, dále o obsah železa pocházejícího pouze z masa a nakonec železa pocházejícího jen z červeného masa. Nepodařilo se jim však prokázat, že by kterákoli z těchto skupin zvyšovala riziko vzniku rakoviny prsu.
Železa bývá v potravě spíše nedostatek
Existují některá vzácná onemocnění, kdy je železo v lidském organismu přítomné ve velmi vysokých koncentracích a díky tomu má škodlivé účinky. Mnohem častější je však ve skutečnosti opačný případ – nedostatek železa. Ten má za následek sníženou tvorbu červených krvinek, chudokrevnost, horší zásobování tkání kyslíkem, vyšší nároky na srdce, nadměrnou únavu a spavost. Přitom železa není v naší běžné potravě právě nadbytek, zvláště pokud je množství nebo pestrost naší stravy omezena, například v době nemoci. V takovém případě je proto ideální zařadit do jídelníčku některý z nutridrinků, které obsahují všechny potřebné minerály včetně železa.
(vek)
Zdroj: Kabat G. C. et al: Intakes of dietary iron and heme-iron and risk of postmenopausal breast cancer in the National Institutes of Health-AARP Diet and Health Study. Am J Clin Nutr. 2010 Dec; 92 (6): 1478–83.