Vitamín D je důležitý. Nehrozí vám jeho nedostatek?
Jezte potraviny bohaté na vápník a budete mít zdravé kosti – to slýcháváme už od dětství. Ovšem na důležitého pomocníka vápníku, vitamin D, se často zapomíná. Přitom bez vitaminu D by byl samotný vápník téměř bezmocný, protože by se z trávicího traktu vstřebalo do těla jen jeho velmi malé množství.
Pro zdraví nezbytný
Vitamin D mimo jiné ovlivňuje proces neustálé přestavby kostí, a pomáhá tak předcházet osteoporóze. Ukázalo se také, že brání vzniku některých typů nádorů, srdečně-cévních onemocnění nebo rozvoji cukrovky.
„Déčko“ náš organizmus získává celkem třemi způsoby:
- ze slunečního záření – vitamin D vzniká v kůži díky UVB záření slunce. Z tohoto zdroje čerpá člověk vitamin D po většinu roku. Pro naplnění denní potřeby stačí 20 až 30 minut šetrného oslunění obličeje, krku, paží a nohou,
- z potravy – přirozeným zdrojem vitaminu D jsou například tučné ryby a rybí produkty, vejce, mléko a mléčné výrobky, ale také jemné pečivo nebo na slunci sušené houby šitake. V mnoha zemích včetně České republiky se navíc o vitamin D obohacují některé potraviny, přidává se třeba do cereálií, jogurtů, džusů, margarinů atd. Pro představu – s jedním hrnkem mléka vypijeme 100 IU vitaminu D (doporučená denní dávka je podle Evropského úřadu pro bezpečnost potravin 400 IU u kojenců a 600 IU u dětí a dospělých),
- z doplňků stravy s obsahem vitaminu D – po doplňcích stravy je dobré sáhnout v období od října do března nebo při nedostatku potravin s jeho přirozeným obsahem.
Komu vitamin D chybí a komu ne
Nedostatek vitaminu D nehrozí všem lidem stejně. Vyjmenujme alespoň základní skupiny lidí s největším rizikem:
kojenci – denní potřebu vitaminu D nepokryje u kojenců čistě výživa mateřským mlékem. Obecně se tak doporučuje od konce 1. týdne života do konce 1. roku života podávat vitamin D v kapkách v dávce 400 IU a v období 2. roku potom stejnou dávku v zimních měsících,
lidé ve vyšším věku – nedostatek „déčka“ vzniká v důsledku snížené schopnosti kůže vytvářet vlastní vitamin, navíc starší lidé obvykle tráví méně času na slunci,
lidé s omezeným pobytem na slunci – tato kategorie zahrnuje lidi se zaměstnáním, které neumožňuje sluneční osvit,
lidé s tmavou barvou pleti – tmavší barva kůže produkuje méně vitaminu D, zdá se ale, že to nemá negativní důsledky na zdravotní stav těchto jedinců,
lidé s porušeným trávením a vstřebáváním tuků – mezi jedince s porušeným trávením a vstřebáváním tuků patří např. pacienti s onemocněním jater a žlučových cest, slinivky nebo Crohnovou chorobou. Vstřebávání vitaminu D je totiž závislé na vstřebávání tuků, které je při těchto onemocněních snížené,
obézní lidé a lidé po operaci žaludečním bypassem – obézní lidé (BMI > 30) mají nižší hladiny vitaminu D v porovnání s neobézními a měli by zvážit doplňky stravy stejně jako ti po tzv. žaludečním bypassu, u nichž se „déčko“ hůře vstřebává,
lidé s alergií na mléko, nesnášenlivostí mléka, vegetariáni, vegani – při alergiích či různých dietách může dojít k omezenému příjmu potravin s přirozeným obsahem vitaminu D, a proto je ho třeba přijímat v doplňcích stravy,
lidé s jaterními a ledvinovými onemocněními – vitamin D se v organismu mění na aktivní formu vitaminu nejprve v játrech a poté v ledvinách. Při onemocnění těchto orgánů dochází k narušení procesů nezbytných k účinnému využití vitaminu v těle.
Všeho s mírou
Pokud patříte do některé ze jmenovaných skupin, můžete svému tělu pomoci dodat potřebné množství vitaminu D v doplňcích stravy. Tablety nebo kapky je možné užívat preventivně zejména v zimních měsících, ale také jako součást léčby při již rozvinuté osteoporóze. Vždy však dodržujte doporučené dávkování. Nadměrný příjem může více uškodit než pomoci.
(blš), revize (eha)
Zdroje:
https://www.pediatriepropraxi.cz/pdfs/ped/2013/02/06.pdf
http://www.szu.cz/uploads/CZVP/Infografika_vitamin_D.pdf
https://medlineplus.gov/vitaminddeficiency.html