Vitaminy v roli pomocníků (nejen) při revmatických nemocech – 2. část
Nejlepším zdrojem vitaminů pro zdravého člověka je vyvážená strava, případné vitaminové doplňky je vhodné prodiskutovat s lékařem. První skupinou vitaminů jsou vitaminy rozpustné v tucích. Vitaminy se ale rozpouštějí i ve vodě...
První skupinou vitaminů jsou vitaminy rozpustné v tucích. Vitaminy se ale rozpouštějí i ve vodě.
#IMG#
2. Vitaminy rozpustné ve vodě:
Vitamin B1 je důležitý pro zpracování glukózy v organismu a pro normální fungování srdce, svalů, nervů a mozku. Jeho zdrojem jsou luštěniny, obilniny a ryby, játra a žloutek. Dostatek vitaminu B1 zpomaluje rozvoj aterosklerózy (kornatění tepen) a může snižovat krevní cukr u cukrovky.
- Předchozí článek:
Vitaminy v roli pomocníků (nejen) při revmatických nemocech – 1. část
Vitamin B2 se účastní tvorby červených krvinek, obnovy kůže a rovněž zpracování glukózy. Při nedostatku bývá suchá a popraskaná kůže. Vyskytuje se hlavně ve vnitřnostech, vejcích, mléce a cereáliích. Dostatek vitaminu B2 má ochranný účinek proti šedému zákalu a snižuje riziko migrény.
Vitamin B3 (niacin) se podílí na zpracování cukrů a tuků ze stravy a udržuje dobrou kondici kůže, nervového a trávicího systému. Vyskytuje se v mase všech druhů a kvasnicích. Vysoké dávky se používají ke zlepšení hodnot tuků v krvi a tím ke zpomalení rozvoje aterosklerózy.
Vitamin B6 hraje důležitou roli v mnoha chemických reakcích v těle, dále v produkci energie a funkci nervového systému a tvorbě krvinek a protilátek. Je hojně obsažen v mase všeho druhu a fazolích. Při revmatoidní artritidě jeho hladina v krvi klesá a je vhodné ho přijímat více.
Vitamin B12 je důležitý pro tvorbu červených krvinek a pro funkci mozku a nervů. Jeho přirozeným zdrojem jsou pouze masné výrobky. Snížená hladina tak může být u přísných vegetariánů a lidí s chronickým zánětem žaludku. Vede k chudokrevnosti, poruchám nervového vedení, může urychlovat aterosklerózu a snižovat kvalitu kostí.
Vitamin C je významný antioxidant, podílí se na obranyschopnosti organismu, hojení ran a tvorbě vaziva a kostí. Vitamin C je v mnoha druzích ovoce a zeleniny včetně brambor. Jeho nízký příjem třikrát zvyšuje riziko artrózy.
Kyselina listová se podílí na buněčném dělení a zrání buněk. V těhotenství její dostatečný příjem snižuje riziko vrozených vad nervového systému plodu. Snižuje také nežádoucí účinky metotrexátu (lék na autoimunitní choroby) a také snižuje riziko zlomeniny krčku stehenní kosti. Zdrojem kyseliny listové jsou především vnitřnosti, luštěniny a obilniny.
Nejlepším zdrojem vitaminů pro zdravého člověka je vyvážená strava, případné vitaminové doplňky je vhodné prodiskutovat s lékařem.
(uli)
Zdroj:
www.arthritistoday.org