Vitamín D jako možná prevence rakoviny?
Odborníci zjistili, že výskyt jistých typů rakoviny je nižší mezi obyvateli jižních zemí oproti občanům států severnějších. Na jihu lidé přijímají více slunečního záření, v jejich kůži se proto tvoří více vitamínu D. Mohl by tedy dostatečný přísun této látky znamenat ochranu před zhoubným bujením?
Vitamín D je v tucích rozpustný prohormon. Jde tedy o látku s mírnou hormonální aktivitou, která se metabolizací v organismu mění na působek hormonální povahy. „Déčko“ má v lidském těle zásadní roli v metabolismu vápníku a fosforu, tedy při utváření kostní hmoty a zubní skloviny. Jeho nedostatek způsobuje u dětí křivici (rachitis) a u dospělých osteomalacii (demineralizaci kostí v důsledku nedostatku vitamínu D). Kromě účinků na kostní systém se ale uvažuje i o jeho roli v dalších pochodech v organismu, včetně těch ovlivňujících nádorovou změnu buněk.
Výzkumy slibné, leč neprůkazné
Při studiích na myších bylo dokázáno, že vitamín D by mohl předcházet rozvoji rakoviny, nebo ho alespoň zpomalit. Co vědci během experimentů zjistili? Vitamin D
- podporoval vyzrávání buněk,
- brzdil růst a stimuloval zánik rakovinových buněk,
- potlačoval vznik nových cév zásobujících nádor.
Zda ovšem půjde tyto výsledky uplatnit i u lidí, zůstává zatím otázkou. Některé studie naznačují, že by tomu tak být mohlo, jiné směřují k tomu, že vitamín D a výskyt rakoviny spolu nesouvisí. Definitivní odpověď na to, zda přísun „déčka“ opravdu hraje roli v prevenci a zpomalení rozvoje rakoviny, tedy nejspíše dostaneme až během následujících let.
Všeho moc škodí
Vitamín D má sice bezesporu velké množství pozitivních účinků, ale při jeho nadměrném příjmu (nejčastěji ve formě různých doplňků stravy) hrozí i nežádoucí účinky. Vzhledem k jeho úloze v metabolismu vápníku a fosforu začne v krvi mimo jiné stoupat hladina vápníku. Tento přebytečný prvek se poté ve formě krystalků ukládá v měkkých tkáních organismu (např. v ledvinách nebo plicích). Nejvyšší bezpečná denní dávka vitamínu D je pro dospělé a děti od 8 let 100 μg denně (tj. asi 4000 IU za den).
(ivh)
Zdroj: NATIONAL CANCER INSTITUTE. Vitamin D and Cancer Prevention. Dostupné z: www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/diet/vitamin-d-fact-sheet.