Vitamin B6 snižuje riziko vzniku rakoviny plic
Vyšší hladiny vitamínu B6 v krvi a také aminokyselina methionin pravděpodobně zodpovídají za snížení rizika výskytu rakoviny plic, a to podobně u kuřáků i nekuřáků.
Ukázaly to výsledky nové studie, kterou provedli vědci z Mezinárodní agentury pro výzkum rakoviny v Lyonu.
Z vitamínu B6 mohou mít prospěch hlavně kuřáci
Přestože dosud není jasné, že nižší výskyt rakoviny plic je způsoben přímým působením vitamínu B6, případně methioninu, studie jasně ukázala, že ve skupině lidí, kteří mají vysoké hladiny těchto látek v krvi, se rakovina plic vyskytuje méně často. A to bez ohledu na to, zda se jedná o kuřáky, bývalé kuřáky, nebo zapřisáhlé nekuřáky. Rakovina plic přitom patří celosvětově mezi nejčastější zhoubné nádory, její riziko se však dramaticky zvyšuje právě u kuřáků. Jen ve Spojených státech jí v roce 2009 onemocnělo přes 219 000 lidí a přibližně 160 000 na ni zemřelo.
Výsledky studie jsou zatím nevysvětlené, avšak přesvědčivé
V letech 1992 až 2000 probíhala v Evropě rozsáhlá studie na téma vztahu mezi rakovinou a výživou, které se tehdy zúčastnilo více než půl miliónu lidí. Právě vzorky krve těchto účastníků měl francouzský tým odborníků nyní k dispozici, aby v nich stanovil hladiny vitamínu B6 a methioninu. Vědci se zaměřili nejprve na skupinu zhruba tisíce pacientů s rakovinou a poté vybrali asi dvakrát větší skupinu zdravých kontrol. Podle hladiny vitamínu B6 a methioninu v krvi byli všichni tito lidé rozděleni do čtyř skupin. Ukázalo se, že lidé s vyššími hladinami B6 a methioninu v krvi mají rakovinu plic méně často, ve skupině pacientů s rakovinou se tedy ve srovnání s kontrolními účastníky vyskytovaly vysoké hladiny těchto látek méně často.
Vitamín B6 je důležitý pro metabolismus i červené krvinky
Vitamín B6 neboli pyridoxin vykonává v lidském organismu celou řadu různých funkcí, pomáhá například rozkládat bílkoviny nebo udržovat populaci červených krvinek. Methionin, aminokyselina ve studii stanovovaná společně s tímto vitamínem, je důležitým článkem v jeho metabolismu. Přestože přímá souvislost mezi vitamínem B6 a nižším výskytem rakoviny není dosud jasná, neuškodí udržovat hladiny tohoto vitamínu na dostatečně vysoké úrovni. Dobrým zdrojem B6 jsou například játra, vepřové maso, droždí, banány, brambory nebo listová zelenina.
(vek)
Zdroj:
www.webmd.com