Užívání omega-3 mastných kyselin pomáhá předcházet onemocněním srdce a cév. Dokonce prospívá i srdečnímu svalu, který byl již poškozen, například infarktem. Ten nastává, když se průtok krve do některé části srdce zablokuje (třeba krevní sraženinou). Tento stav zabrání přísunu kyslíku a dochází k poškození srdce. Následně se zvyšuje riziko vzniku dalších srdečních onemocnění a komplikací. Podle nové studie dr. Kwonga a jeho týmu je možné toto riziko snížit užíváním denní dávky omega-3 mastných kyselin.
Menší jizva
Léčba srdce po infarktu trvá přibližně 8 týdnů. Během tohoto období dochází obvykle k tvorbě jizvy, která občas změní strukturu a fungování srdce. Jizva může bránit správnému stahování tohoto svalu, čímž hrozí následný vznik arytmií, srdečního selhání i dalších onemocnění. Vědci zjistili, že lidé, kteří po infarktu užívali každý den vysokou dávku omega-3 mastných kyselin po dobu 6 měsíců, měli menší jizvu na srdečním svalu. Vykazovali také lepší srdeční funkci ve srovnání s pacienty po infarktu, kteří užívali placebo (přípravek, který neobsahuje účinnou látku). Studie se zúčastnilo celkem 360 jedinců po infarktu.
Zázračný rybí olej
Omega-3 mastné kyseliny jsou považovány za nezbytné pro zdraví. Lidské tělo si je však samo neumí vyrobit. Získat je můžeme, když do jídelníčku zařadíme:
- tučné ryby (losos, tuňák, platýs),
- kvalitní doplňky stravy (nejlépe s rybím olejem).
Jak docílit lepší prognózy?
Už dřívější studie zjistily, že omega-3 mastné kyseliny zvyšují šanci přežití po infarktu. Podle dr. Kwonga a jeho týmu však mechanismus, kterým se tak děje, zůstává nejasný. Vědci však potvrdili pozitivní účinky omega-3 mastných kyselin na lidský organismus. Pokud jsou užívané každodenně a v dostatečném množství, mohou být pro pacienty po infarktu velkým přínosem.
(hah)
Zdroj:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/312049.php