Omega-3 mastné kyseliny jsou látky, které si naše tělo neumí samo vyrobit. Musíme je přijímat z potravy. Typů omega-3 mastných kyselin je hned několik. Jako nejefektivnější při snižování hladiny cholesterolu a prevenci nemocí srdce a cév se ukázaly DHA a EPA. Vyskytují se běžně v tučných mořských rybách a ořeších. Existuje také velké množství produktů s rybími oleji s přímo stanoveným množstvím DHA a EPA. Ty dodají potřebné množství omega-3 kyselin každý den.
Správná rovnováha
Ideální rozložení krevních tuků je velmi důležité. Při špatných poměrech tuků, které nám kolují v krvi, dochází ke kornatění tepen, vzniku vysokého krevního tlaku a poškození různých orgánů včetně srdce a mozku. Škodí hlavně „zlý“ LDL cholesterol a triglyceridy. „Hodný“ HDL cholesterol tělu pomáhá, proto je snaha jeho hladinu zvyšovat. O omega-3 mastných kyselinách platí:
- při vysokých dávkách (2–4 g) snižují hladinu triglyceridů o 25–45 %, efektivní jsou však i v menším množství,
- nejlépe fungují v kombinaci s vyváženou a zdravou stravou,
- z potravinových doplňků s omega-3 mastnými kyselinami těží nejvíce lidé s vysokými hladinami triglyceridů,
- zvyšují hladinu „hodného“ HDL cholesterolu a zvětšují částice „zlého“ LDL cholesterolu – ty jsou totiž v této podobě méně škodlivé.
Krevními tuky to nekončí
Kromě pozitivního efektu na složení krevních tuků mají omega-3 mastné kyseliny i řadu dalších zdravotních přínosů.
- Pomáhají udržovat normální srdeční rytmus. Poruchy srdečního rytmu jsou jednou z nejčastějších příčin úmrtí.
- Zlepšují funkci krevních cév.
- Snižují srdeční frekvenci a vysoký krevní tlak.
- Zmenšují riziko náhlé smrti u pacientů se srdečními chorobami.
Zásobte tělo
Hladiny krevních tuků lze ovlivnit různými způsoby. Jedním z nich jsou omega-3 mastné kyseliny. Ty mají příznivý vliv na zdraví srdce a cév, mozku nebo očí. Pro dostatečný příjem omega-3 mastných kyselin byste měli 2–3× týdně konzumovat tučné mořské ryby. Pokud tak nečiníte, zvažte užívání potravinových doplňku s rybím olejem. Při výběru dbejte zejména na obsah DHA a EPA.
(dos)
Zdroj:
https://www.verywell.com/can-fish-oil-omega-3-fatty-acids-lower-cholesterol-698137