Olivový olej přispívá ke zdraví kostí
Jste milovníky středomořské stravy? Pak děláte to nejlepší pro svoje kosti. Podle odborníků z aténské univerzity Harokopio v Řecku má strava, která se přibližuje té, jakou konzumují obyvatelé středomořských zemí, významný dopad na prevenci osteoporózy, především pak u žen.
Ryby a olivy jsou na prvním místě
Jak by měla taková strava vypadat? Podle studie z Harokopio University v Aténách by měla obsahovat dostatek ryb, olivového oleje a málo červeného masa. Výsledky studie naznačují, že konzumace těchto potravin by mohla mít významný vliv na zachování kostní denzity po celý dospělý život. Už dávno se ví, že dieta je jedním z ovlivnitelných faktorů pro rozvoj a zachování kostní hmoty. Živiny, které v těch správných potravinách jsou, mají vliv na kosti, a to především vápník a fosfor, které tvoří zhruba 80–90 % minerálního obsahu kostí, ale také bílkoviny, minerály a vitamíny.
Nejen olivový olej, ale také změna stravovacích návyků
Tradiční analýzy se zaměřují na vztah vápníku a zdravých kostí. Výzkumníci z aténské univerzity tentokrát provedli studii na 220 dospělých řeckých ženách, která se skládala z pochopení účinků jídla obsahujícího několik složek potravin na kostní hmotu. Vědci zkoumali, zda dodržování středomořské stravy bohaté na rostlinné potraviny a olivový olej a s malou spotřebou masa, mléčných výrobků a alkoholu má vliv na udržení kostní hmoty. Dospěli k závěru, ale lpění na stravovacím vzorci s některými prvky středomořské stravy, především pak bohaté na ryby a olivový olej, je pro kostní hmotu pozitivní.
Výsledky řecké studie naznačují, že konzumace těchto potravin by mohla přispět k zachování pevných kostí po celý dospělý život a zabránit tak vzniku osteoporózy.
(aši)
Zdroj: www.medicalnewstoday.com