Pokud tvoří rybí maso standardní součást jídelníčku a dopřáváte si ho alespoň jednou nebo dvakrát týdně, snižujete tím podle odborníků riziko úmrtí na náhlou srdeční příhodu až o jednu třetinu. Proč tomu tak je a čím jsou ryby pro člověka důležité?
Správný výběr i příprava
Odpověď tkví v omega3 mastných kyselinách. Jejich nejvyšší obsah mají z ryb zejména tuňák, losos a sleď. Obecně jsou na tyto látky bohatší v porovnání s těmi sladkovodními mořské ryby. Výjimku tvoří jen některé druhy pstruha. To, zda bude daná ryba nakonec skutečně zdraví prospěšná, ale závisí především na způsobu její přípravy. Například pečená je mnohem zdravější než ta smažená. Roli však hraje také původ masa. Ve prospěch lovu divokých ryb hovoří především absence antibiotik či jiných chemikálií užívaných ve velkochovech.
Pro člověka zcela nezbytné
Omega3 mastné kyseliny patří mezi látky pro organismus velmi zásadní. Lidské tělo je však neumí samo vytvořit, a musí tedy být přijímány potravou. Přisuzována je jim řada příznivých účinků:
- protizánětlivá aktivita,
- ochrana před poškozením cévní stěny,
- snížení množství nežádoucích krevních lipidů,
- pokles krevního tlaku,
- zamezení tvorby krevních sraženin,
- podpora imunity,
- zlepšení schopnosti učit se.
Díky všem těmto účinkům jsou omega3 mastné kyseliny účinnou prevencí řady onemocnění, jako jsou ta nádorová či srdečně-cévní, ale také cukrovka nebo například revmatoidní artritida.
Fakta o rtuti
Někteří lidé se obávají konzumace ryb z důvodů možného obsahu rtuti či nejrůznějších toxinů. Pravda je následující:
- Tyto látky mohou skutečně v důsledku průmyslové výroby do rybího masa prostupovat.
- Obvykle však benefit obsažených omega3 mastných kyselin převyšuje riziko poškození zdraví zmíněnými kovy či toxiny.
- Zvýšené opatrnosti by však měly dbát těhotné či kojící ženy a děti mladší 12 let, které jsou na tyto látky zvýšeně citlivé.
Pokud ryby nepatří mezi vaše nejoblíbenější pokrmy, měli byste omega3 mastné kyseliny přijímat jinou formou. Najdete je ve lněných semínkách, vlašských ořeších nebo v sójových bobech. Stejně jako v případě potravinových doplňků však studie neprokázaly stejně příznivý vliv na zdraví srdce jako v případě konzumace ryb.
(veri)
Zdroj: http://www.mayoclinic.com/health/omega-3/HB00087