Rybím tukem ku zdraví
Tým odborníků z Goethovy univerzity ve Frankfurtu se nedávno rozhodl ověřit hypotézu, podle níž polynenasycené mastné kyseliny, obsažené například v rybím tuku, zmírňují zánět v průduškách astmatiků. Do své studie vybrali 38 pacientů s alergickým astmatem citlivých na alergeny pylu trav a zároveň do ní zařadili i 19 zdravých kontrolních jedinců odpovídajícího věku a pohlaví.
U všech účastníků studie se vědci pokusili určit průměrný obsah polynenasycených mastných kyselin v potravě. Ten potom porovnali s rozsahem zánětu v průduškách vyvolaného záměrnou jednorázovou inhalací trávových pylů.
Výsledek: polynenasycené mastné kyseliny zmírňují astma
Výsledky studie ukázaly, že astmatici s vysokým příjmem polynenasycených mastných kyselin v potravě mají významně sníženou hladinu jednoho z hlavních ukazatelů zánětu, jinými slovy aktivita zánětu v jejich průduškách je menší. Naopak ve skupině astmatiků, jejichž příjem polynenasycených mastných kyselin v potravě byl nejnižší, se po záměrné inhalaci pylu objevily výraznější astmatické příznaky než v ostatních skupinách. Zdá se tedy, že polynenasycené mastné kyseliny mohou mít skutečně příznivý protizánětlivý vliv a do jisté míry pomáhají zmírňovat astmatické příznaky alergických jedinců.
(vek)
Zdroj: Respir Med. 2010 Jul 14. [Epub ahead of print]