V našem organismu, především v zažívacím traktu, je 1014 až 1015 bakterií. To je dokonce 10krát víc než buněk v celém lidském těle. Nejvíc bakterií je možné najít v tlustém střevě, kde se formuje stolice. Na jejím formování se podílí právě bakterie tlustého střeva, které jako jediné umí zcela nebo částečně rozkládat mnoho typů vlákniny a napomáhají tak kvalitnímu vyprazdňování.
Vláknina jako řešení i prevence řady zažívacích obtíží
Při stavech, jako je zácpa, průjem a syndrom dráždivého tračníku, nebo při některých zánětlivých stavech ve střevech je nutné podpořit střevní mikroflóru zvýšením objemu kvalitní vlákniny v jídelníčku. Vláknina totiž patří mezi takzvaná prebiotika. Jedná se o látky, které slouží jako výživa pro živé bakterie. Prebiotika najdeme přirozeně v potravinách a také v potravních doplňcích. Z vlákniny v potravních doplňcích vyčnívá svými jedinečnými vlastnostmi rozpustná vláknina – částečně hydrolyzovaná guarová guma (PHGG), která je přírodního původu.
Postavení guarové gumy mezi ostatními typy vlákniny
PHGG je 100procentní vláknina vyrobená kontrolovanou hydrolýzou guarové gumy. Guarová guma je polysacharid, který se získává z guarových bobů – semen rostliny Caymopsis tetragonoloba. Jedná se o luštěninu podobnou fazoli.
Správně dávkovaná konzumace této rozpustné vlákniny upravuje konzistenci stolice tím, že absorbuje vodu, zvyšuje její obsah a zrychluje pasáž střevem. Je tedy velmi účinná, jak je výše uvedeno například pro úpravu obstipace, dráždivého tračníku či průjmu, kde tyto zdravotní potíže můžou uvést člověka až do stavu permanentní otravy krve jedovatými látkami, což může vyústit v řadu chorobných stavů.
Lze tedy konstatovat, že má celkový ochranný účinek na sliznice zažívacího traktu. Rovněž zpomaluje vyprazdňování žaludku a s tím může souviset i pocit celkové sytosti. Dá se s ní tak docílit možného snížení energetického příjmu organismu.
Je možné uvést také fakt, že PHGG je dobrým zdrojem potravy pro mikrobiotu tlustého střeva. Její užívání pomáhá tělu vytvářet vyšší množství butyrátu a ostatních mastných kyselin s krátkým řetězcem. Tyto jsou preferovaným zdrojem energie pro buňky střevní sliznice a spolu s ostatními mastnými kyselinami s krátkým řetězcem celkově podporují „zdraví trávicího traktu“ a pomáhají „kontrolovat zánětlivé reakce“, tj. snaží se je omezit.
U PHGG by se dala definovat určitá „pozitiva“ vzhledem k ostatním podobným produktům. Jde o potravinu pro zvláštní lékařské účely, jejíž užívání je snadné a pohodlné. Neobsahuje lepek, fruktózu, aromatické látky ani sladidla. Pravidelné užívání této vlákniny se může, do jisté míry, také například podílet na snížení „určitých rizik“ rakoviny tlustého střeva či onemocnění aterosklerózou.
(vha)
Zdroje:
Rao P. T., Quartarone G. Role of guar fiber in improving digestive health and function. Nutrition.
Üstündağ G. et al. Can partially hydrolysed guar gum be alternative to lact. in treatment of children constipation? Turk J Gastroenterol 2010, 360–364.
https://www.nestlehealthscience.cz/cz/optifibre