Vláknina dokáže snížit cholesterol stejně účinně jako léky!
Potraviny s vysokým obsahem vlákniny pomáhají udržet hladinu cholesterolu pod kontrolou. Vědci se snaží odhalit, jak přesně to vláknina dělá. Pro vás je důležité vědět, které potraviny a v jakém množství pokryjí denní potřebu vlákniny.
Existují dva typy vlákniny – rozpustná a nerozpustná. Za snižováním cholesterolu stojí hlavně rozpustná vláknina. Ta se nalézá v celé řadě potravin, jako jsou:
- hrušky, jablka,
- hrách, fazole i další luštěniny,
- oves, ječmen a ostatní obiloviny.
Druhý důležitý typ vlákniny, nerozpustná vláknina, je nestravitelnou součástí potravy. Pomáhá při trávení, čistí střeva a odstraňuje problémy se zácpou.
Potvrzeno výzkumem
Výzkumy ukazují, že potraviny, které obsahují dostatek rozpustné vlákniny, příznivě ovlivňují hladinu tuků v krvi. Rozpustná vláknina má podobný přínos jako léky na snížení hladiny cholesterolu (statiny), které blokují působení nasycených nebo jiných škodlivých tuků. Rozpustná vláknina dále:
- Pomáhá snížit inzulinovou rezistenci, tedy necitlivost tkání vůči hormonu slinivky břišní – inzulinu. Tím nás chrání proti cukrovce. Inzulinová rezistence podle všeho také ovlivňuje hladinu cholesterolu špatným směrem.
- Má příznivý vliv na vstřebávání a látkovou přeměnu lipidů (tuků) i glukózy (cukru). Výsledkem může být snížení hladiny cholesterolu i triglyceridů (další typ tuku v krvi).
Výzkumy ukazují, že prospívá i drobná změna v každodenním stravování. Zařazení potravin s obsahem vlákniny přináší výsledky už během několika týdnů.
- Podle studie s více než 300 dospělými lidmi se těm, kteří jedli denně pouhé 3 až 4 gramy obilovin obsahujících ovesnou vlákninu po dobu 4 týdnů, snížil LDL neboli „špatný“ cholesterol o 4 až 6 %.
- Podle jiné studie u 160 žen, které jedly každý den dvě sušená jablka (v podobě křížal), došlo za 3 měsíce k poklesu cholesterolu o 16 %.
Jak dostat vlákninu do jídelníčku?
Vaším cílem by měl být příjem 25 až 30 gramů vlákniny denně. Nevíte, jak každý den získat dostatek vlákniny ze stravy? Tady je několik tipů:
- Ovesné otruby: 1 šálek obsahuje 14,5 gramu vlákniny.
- Rýžové otruby: 1 šálek obsahuje 24,8 gramu vlákniny.
- Celer: 1 šálek nastrouhaného celeru obsahuje průměrně 1,6 gramu vlákniny.
- Mrkev: 1 šálek nastrouhané mrkve obsahuje 3,6 gramu vlákniny.
- Fazole: půl šálku obsahuje 6 až 10 gramů vlákniny.
- Hrách: půl šálku obsahuje 5 až 8 gramů vlákniny.
- Hrušky: 1 středně velká hruška obsahuje asi 5,5 gramu vlákniny.
- Pomeranč: 1 středně velký pomeranč obsahuje 3,1 gramu vlákniny.
(hah)
Zdroj:
www.everydayhealth.com/hs/healthy-living-with-high-cholesterol/how-fiber-helps-control-cholesterol/