#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Vláknina může zdraví i škodit

Střevní záněty 5.2.2010

Konzumace většího množství ovoce, zeleniny, celozrnných výrobků – to je součást zdravého stravování. Jednou z nejdůležitějších složek potravy zdravého člověka je vláknina, která má ochranný vliv na střevo....

Brokolice
Brokolice
Konzumace většího množství ovoce, zeleniny, celozrnných výrobků – to je součást zdravého stravování. Jsou ale i určitá onemocnění, kde tyto potraviny mohou více uškodit než prospět.

Ochrana střevní stěny před zhoubným onemocněním

Jednou z nejdůležitějších složek potravy zdravého člověka je vláknina, která má ochranný vliv na střevo. V rámci zdravého stravování a racionální diety je proto u zdravých jedinců nejčastěji doporučováno jíst hodně zeleniny, ovoce a celozrnného pečiva.

Jako prevence vzniku rakoviny tlustého střeva, ve které stále drží Česká republika prvenství, by měla být také častá konzumace strava bohatá na vitamin B a kyselinu listovou, dostatek vápníku a hořčíku a antioxidantů, jako jsou vitamin C nebo E. Pro podporu správné funkce střev jsou vhodné i mléčné výrobky, především ty, které obsahují tělu přínosné kultury mikroorganismů.

Pryč s přepáleným tukem

Mezi zcela nevhodné se řadí potraviny upravované smažením či uzením a stejně tak není ani doporučováno v nadbytku červené maso jako jeden z podpůrných faktorů vzniku karcinomu tlustého střeva.

Méně je někdy více

Pro většinu zdravých lidí jsou potraviny s vysokým obsahem vlákniny – čerstvé ovoce, syrová zelenina, celozrnné pečivo – zdrojem zdraví. Pokud ale trpíte nespecifickým zánětem střev, jsou pro vás stejné potraviny obvykle především zdrojem potíží. Zhoršují průjem, plynatost a zvyšují bolestivost hlavně v období epizod znovuvzplanutí onemocnění. K lepší snášenlivosti většinou pomůže, pokud zmíněné potraviny uvaříte v páře nebo upečete. Nemocní s Crohnovou chorobou nebo s ulcerózní kolitidou by se také měli vyvarovat dalším pochutinám obecně považovaným za zdravé, jako jsou například luštěniny, které zvyšují plynatost, nebo třeba ovocné šťávy, především z citrusových plodů. Ty totiž nadmíru dráždí porušenou střevní stěnu. Zhoršovat průjmy může také mléko, které bývá nemocnými hůře snášeno pro nedostatečnou aktivitu laktázy – enzymu, který mléko ve střevě rozkládá.

(sva)

Zdroj:

  • Crohn’s disease, 23. 9. 2008
  • Patient information: Diet and health

Doporučujeme

Čtěte více

Víte, že příčinou inkontinence může být i cukrovka?

Ačkoliv inkontinence nepatří mezi často zmiňované komplikace cukrovky, může...

Víte, že úhradu některých očkování čekají změny?

Poslanecká sněmovna schválila úpravy týkající se úhrad některých vakcín v rámci...

Víte, že vysokou hladinu cholesterolu je možné i zdědit?

Slyšeli jste někdy výraz familiární hypercholesterolémie? Jedná se o poměrně...

Vítězíte nad závislostí? O Vánocích buďte opatrní

Období přelomu roku představuje nemalou zátěž psychiky mnohých z nás. Zvláště...

Vítězná kombinace aneb Porážka artritidy

Kdysi vedla revmatoidní artritida téměř vždy k vyřazení nemocného z běžného...

Vitiligo jsou bílé skvrny na těle. Jak vznikají a co s nimi?

Vitiligo je kožní onemocnění způsobené místní ztrátou pigmentu. Typicky se projevuje...

Vlády i světové organizace jsou na pandemii připraveny – alespoň teoreticky

Strach z ptačí chřipky přichází nárazově. Vlny strachu vytvářejí především sdělovací...

Vlakem zdravěji: uLékaře je speciálním partnerem Dne železnice 2017

Zveme Vás 23. září do Bohumína na Den železnice! Potřebujete se poradit s lékařem...

Vláknina dokáže snížit cholesterol stejně účinně jako léky!

Potraviny s vysokým obsahem vlákniny pomáhají udržet hladinu cholesterolu pod...

Vláknina je důležitá pro zdraví našich střev. Není však vláknina jako vláknina

Říká se, že střeva jsou náš druhý mozek. Souvislost kondice střev s psychikou...

Vláknina v jídelníčku? Při střevních zánětech se jí raději vyhýbejte

Pro naše zdraví je důležitá strava bohatá na vlákninu. Toto však neplatí, pokud...

Vláknina, trpělivý bojovník nejen s cukrovkou

Vláknina je neocenitelná. Pomáhá při léčbě diabetu, udržuje v kondici střeva...

Vlákninu potřebuje i naše srdce. Máte jí dost?

Blahodárný vliv vlákniny na správné fungování trávicího traktu je všeobecně...

Vlašské ořechy snižují hladinu cholesterolu

Při dietě se obecně ořechy příliš nedoporučují, protože jsou tučné a kalorické....

Vlhké hojení ran má kořeny už ve starém Egyptě

Vyspělost obvazové techniky starého Egypta dodnes bere dech. Stačí připomenout mumie,...

Vlhké hojení rány zrychluje uzdravení a snižuje výskyt jizev

Na evropském setkání předních odborníků na hojení ran byly přijaty nové pokyny...

Vlhkost a plíseň v bytě podporují vznik alergií

Asi většina lidí bude souhlasit s názorem, že plíseň a vlhkost v bytě není pěkná...

Vliv dlouhodobě užívané hormonální antikoncepce na schopnost otěhotnět

Dlouhodobé užívání kombinované hormonální antikoncepce (Combined Oral Conception...

Vliv fyzické aktivity na výskyt pylové alergie

Alergická onemocnění jsou závažným zdravotním problémem naší doby a počet nemocných...

Vliv cholesterolu na zdraví aneb škodí, nebo neškodí?

Snižování cholesterolu je jedna ze zásadních strategií současné medicíny. Jeho...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#