To, že se zvýšená hladina cholesterolu začala nekompromisně léčit a snižovat, samozřejmě nebylo založené jen na domněnkách. Jeho negativní efekt na zdraví srdce a cév musel být dokázán kvalitními vědeckými studiemi. A to mnoha. Protože každý výzkum může být zatížen chybami nebo může do jeho výsledků vstoupit náhoda, provádějí se tzv. metaanalýzy. Při nich jsou vyhledány všechny práce, které se zabývají stejným problémem a i jejich metody jsou srovnatelné. Pak se společně vyhodnotí. Tento hromadný výsledek je pak daleko věrohodnější než nález jediného izolovaného výzkumu.
Odborníci tvrdí: Opravdu škodí
- Jednu z největších takovýchto metaanalýz provedla Oxfordská univerzita v roce 2007. Analýza zahrnovala 61 studií, které dohromady čítaly téměř 900 000 účastníků.
- Ukázalo se, že snížení cholesterolu výrazně přispívá k redukci rizika úmrtí na srdeční infarkt. Pokles hladiny této látky o 1 mmol/l znamená u pacientů ve věku 40–49 let zmenšení nebezpečí tohoto úmrtí o 50 %. S přibývajícími roky se sice efekt snižuje, ale zůstává významný – mezi 50 a 69 lety jde o třetinu a v 70–89 letech o šestinu.
- Na tuto úmrtnost má také velký vliv zvýšený krevní tlak, který riziko zvyšuje, a hodnota „hodného“ (HDL) cholesterolu, který má naopak ochrannou funkci.
- Zmíněná metaanalýza neukázala souvislost mezi vyšší hladinou cholesterolu a úmrtími na cévní mozkovou příhodu. To samotní autoři zpochybnili s tím, že v minulosti takovýto efekt prokázán byl. Předložili tím ale vědeckému světu otázku k budoucímu zodpovězení.
Je důležité zmínit, že jsme popsali výsledky jen jediné z mnoha metaanalýz, které na téma souvislosti cholesterolu s kardiovaskulární úmrtností proběhly. Strategie spočívající v jeho snižování je tedy kvalitně vědecky podložená.
Skeptické hlasy
Historie však mnohokrát ukázala, že i „zaručené“ medicínské názory se mohou měnit. Malým příkladem z nedávné doby jsou vajíčka. Ta byla kvůli svému obsahu cholesterolu dlouho démonizována, dokud se neukázalo, že jejich vliv na krevní cholesterol je ve srovnání s mnoha jinými potravinami minimální. „Když celá západní civilizace bere statiny nebo se krmí vlákninou, proč stále tolik umíráme na infarkty?“ ptají se nyní někteří. „Není to náhodou všechno jinak?“ Objevuji se i ojedinělé studie dokumentující nepřítomnost souvislosti mezi cholesterolem a kardiovaskulárními úmrtími nebo ukazující, že ve stáří je s vyšší úmrtností spojena naopak nízká hladina cholesterolu.
Se zpochybňováním zpomalme
Je správné názorům vystupujícím z dnešní názorové jednoty naslouchat a brát je v úvahu, revoluci od nich ale očekávat nelze. Jde o jednotlivé malé studie na omezených skupinkách populace. Většina z nich navíc poukazuje pouze na možné nesrovnalosti v dnešním pojetí prevence kardiovaskulárních chorob – navrhují například pozměnění doporučených hladin cholesterolu nebo kladení většího důrazu na jiné rizikové faktory, jako je kouření či hypertenze. Nikdo ale neříká, že snižování cholesterolu nemá smysl. Tím by se postavil nejen proti mnoha desetiletím výzkumů a klinické praxe, ale i proti živoucím důkazům.
Vliv genů
Existuje totiž vrozená nemoc jménem familiární hypercholesterolemie, která způsobuje dramaticky zvýšenou hladinu krevního cholesterolu už od dětství. Neléčení pacienti umírali na infarkty již od 20. roku života, dobře kompenzovaní jedinci se však nyní bez problémů dožívají vysokého věku. S trochou nadsázky si člověka, kterému byl v 55 letech zjištěn vyšší cholesterol, můžeme představit jako právě narozené dítě s familiární hypercholesterolemií, mnohdy navíc zatížené cukrovkou, kouřením či obezitou. Co byste, na základě právě nabytých informací, řekli vy: je namístě jeho cholesterol snižovat?
(luko)
Zdroje:
www.webmd.com/cholesterol-management/news/20070101/heart-deaths-cholesterol-a-culprit
www.uptodate.com/contents/clinical-trials-of-cholesterol-lowering-in-patients-with-cardiovascular-disease-or-diabetes
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18061058
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3303886/
www.aafp.org/afp/2005/1101/p1859.html
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8551820?dopt=Abstract
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17943736
www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-cholesterol/expert-answers/cholesterol/faq-20058468