LDL – „zlý“ cholesterol
LDL-cholesterol patří mezi krevní tuky, které ovlivňují zdraví našeho srdce a cév. Je také označován jako „zlý“ cholesterol, a tak bychom se měli snažit udržovat jeho množství na co nejnižších hodnotách. Pokud vás lékař varuje před zvýšeným cholesterolem, s nejvyšší pravděpodobností má na mysli právě LDL-cholesterol.
Rozdíl mezi LDL a HDL
Cholesterol jako takový cestuje krví navázaný na bílkoviny (proteiny), čímž vznikají tzv. lipoproteiny. Pokud lipoproteinová částice obsahuje vyšší podíl tuků než bílkovin, označuje se jako LDL (lipoprotein o nízké hustotě). Opačným případem je HDL (lipoprotein o vysoké hustotě) neboli „hodný“ cholesterol, který obsahuje větší podíl bílkovin než tuků a pro naše zdraví je naopak prospěšný.
Základní kámen aterosklerotického plátu
Organismus cholesterol potřebuje k výstavbě buněk, tvorbě některých hormonů a vitamínu D. Cholesterol je také nezbytnou součástí nervové tkáně. Zvýšené množství cholesterolu však představuje zdravotní riziko. Nadbytečný cholesterol je zabudován do LDL částic, které mohou vniknout do cévní stěny a urychlit tak rozvoj tzv. aterosklerotického plátu, což je nahromaděná tuková hmota a bílé krvinky ve stěně tepny. Tento příznak aterosklerózy neboli kornatění tepen je příčinou řady kardiovaskulárních onemocnění, včetně srdečního infarktu nebo mozkové mrtvice.
Jak vysoký má LDL-cholesterol být?
- Normální hodnoty LDL-cholesterolu jsou 1,2–3,0 mmol/l.
- Hodnoty nad 3,0 mmol/l představují zvýšené riziko rozvoje aterosklerózy a s ní souvisejících chorob srdce a cév.
- Nemocní se zvýšeným kardiovaskulárním rizikem by se však měli snažit mít hodnoty LDL-cholesterolu ještě nižší: pod 2,5 mmol/l. U nejrizikovějších osob (s již rozvinutým kardiovaskulárním onemocněním) chtějí lékaři všemi dostupnými léčebnými prostředky dosáhnout hodnot pod 2 mmol/l.
Jak snížit LDL-cholesterol?
Především úpravou životního stylu, eventuálně s pomocí léků snižujících hladiny krevních tuků (hypolipidemik). Mezi opatření upravující hladiny krevních tuků patří:
- zanechání kouření,
- snížení tělesné hmotnosti (při nadváze či obezitě),
- pravidelná pohybová aktivita (3–4× týdně po dobu 30–45 minut),
- úprava stravování (zejména preference ryb, bílého masa, vynechání uzenin, vnitřností),
- omezení konzumace alkoholu.
Zdroj: http://www.webmd.com/
Richard Češka a kolektiv: Interna. 1. Praha: Triton 2010. Str. 256.