Diabetici, hlídejte si cholesterol!
Cholesterol je voskovitá látka, kterou vyrábí naše tělo. Navíc ji přijímáme konzumací některých potravin. Pro správné fungování lidského organismu je cholesterol nezbytný, ale pokud je ho příliš mnoho, škodí. Mimo jiné je jedním z viníků mrtvice a infarktu.
Cholesterol je důležitý pro dobrý celkový zdravotní stav. Když je však hladina v krvi příliš vysoká, přispívá tato látka k zúžení nebo ucpávání tepen. Lidé s cukrovkou jsou k vyšší hladině cholesterolu náchylnější, což může vést ke vzniku srdečně-cévních (kardiovaskulárních) onemocnění. Každý diabetik by se proto měl snažit, aby se množství jeho cholesterolu pohybovalo v mezích normálu. Klesá tím riziko předčasného úmrtí.
Nechte si vyšetřit krevní tuky
Cholesterol je látka tukové povahy. Důležité je laboratorní stanovení její hladiny v krvi. Výsledkem takového vyšetření jsou hodnoty celkového cholesterolu, HDL neboli „dobrého“ cholesterolu a LDL čili „špatného“ cholesterolu. Dále se stanovuje i množství skupiny tuků zvaných triglyceridy. Co je v souvislosti s těmito látkami důležité?
- Vysoká hladina LDL cholesterolu je spojena s vyšším rizikem kardiovaskulárních onemocnění. Roste možnost výskytu infarktu a mrtvice.
- Nadměrné hodnoty HDL cholesterolu znamenají menší nebezpečí onemocnění srdce a cév. Naopak nižší hodnoty tohoto „dobrého“ cholesterolu riziko infarktu či mrtvice zvyšují.
- Triglyceridy tvoří zásobárnu tuku v těle. Normální množství v krvi se liší podle věku a pohlaví. Vysoká hladina triglyceridů v kombinaci s nízkým HDL cholesterolem nebo vysokou hladinou LDL cholesterolu je spojena s aterosklerózou (kornatění cév), což opět způsobuje infarkty a mrtvice.
Problém jménem „diabetická dyslipidémie“
Bohužel cukrovka je onemocnění, které má tendenci snižovat hladinu „dobrého“ HDL cholesterolu a naopak zvyšovat hladiny toho „špatného“ spolu s triglyceridy. Tomuto stavu lékaři říkají diabetická dyslipidémie. Její vinou roste riziko vzniku srdečních onemocnění a mrtvice. Studie ukazují spojení mezi inzulinovou rezistencí (stav, kdy tělo nedokáže efektivně využívat inzulin) a diabetickou dyslipidémií, aterosklerózou a onemocněním cév. Je známo, že inzulinová rezistence cukrovce 2. typu předchází. Mnohdy tyto stavy vznikají dokonce dříve, než je cukrovka diagnostikována.
(hah)
Zdroj: