#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Diabetoložka: Pacientům je třeba pravidelně připomínat – komplikace cukrovky vám zkracují život

Mgr. et Mgr. Kristýna Poulová 4.9.2024

Na začátku stál náš průzkum mezi diabetiky, který byl zaměřen na jejich informovanost o možnostech moderní léčby i jejich právech jako pacientů podílet se na léčbě. Jeho výsledky jsme nechali okomentovat diabetoložkou MUDr. Katarínou Halčiakovou, působící na Oddělení diabetologie EUC Kliniky Praha – Kartouzská. Jak o nemoci s diabetiky komunikovat a jak výrazně může správně postavená edukace ovlivnit výsledek léčby?

lekar_doktorka_pacient_ordinace_konzultace
Úspěch léčby tví v kombinaci režimových opatření a podávání léků. Foto: Shutterstock

etina dotázaných v našem průzkumu uvedla, že jim lékař nikdy nevysvětlil základní principy léčby cukrovky 2. typu, zejména její cíl. Mnoho z nich tak může žít v přesvědčení, že se léčí s „vysokým cukrem”, zatímco jim uniká, že ve skutečnosti jde o prevenci komplikací nemoci, které je ohrožují na zdraví a životě. Polovina dotázaných se přiznala k tomu, že jim to lékař vysvětlil jen na začátku léčby v rámci úvodní edukace. Proč je důležité, aby pacienti tyto informace měli k dispozici a byly jim v průběhu léčby opakovaně připomínány?

Cukrovka (diabetes mellitus) je chronické metabolické onemocnění, které charakterizuje vysoká hladina krevního cukru (hyperglykémií). Významně zvyšuje riziko komplikací v oblasti velkých cév (makrovaskulárních), např. v podobě infarktu, cévní mozkové příhody nebo onemocnění tepen dolních končetin, ale i malých cév (mikrovaskulárních), projevujících se např. na sítnici oka (retinopatií), v ledvinách (nefropatií) či na periferních nervech (neuropatií). Pacienti by měli tedy být informováni o tom, že cukrovka není jen o léčbě „cukru”, ale že se primárně snažíme ovlivnit rizika spojená s nemocí, která jsou několikanásobně vyšší než u lidí bez ní a zkracují jim život.

Každý druhý respondent přitom existenci rizik spojených s nemocí jen tuší. Proč je důležité, aby lidé s cukrovkou věděli, co jim v případě neadekvátně léčené nebo neléčené nemoci přesně hrozí?

Správným krokem k úspěšné léčbě je právě uvědomění si toho, že cukrovka není jen o „cukru“, ale o ovlivnění komplikací ní spojených. Pacienti by měli být pravidelně informováni o komplikacích cukrovky a při výběru léčby by jim měly být vysvětleny důvody, proč ty či ony léky jako lékaři upřednostňujeme. Je dobré jim pravidelně připomínat, že komplikace diabetu jim významně zkracují délku života.

Asi polovina dotazovaných zná pouze mechanismus léčby, kterou užívají, u ostatních možností léčby tápají. Proč je dobré, aby pacienti věděli, jakými způsoby se jejich nemoc léčí?

Pacienty je důležité do léčby diabetu aktivně zapojit, proto je nutné jim vysvětlit význam režimových opatření, cíle léčby nemoci s ohledem na přidružená onemocnění (komorbidity) a jak funguje lék, který jim byl nasazen. Pokud mají dostatek informací, lépe pochopí důležitost léčby.

Téměř dvě třetiny (71 %) respondentů zaškrtlo možnost, že jim lékař nasadil léčbu, aniž by je seznámil s jejími výhodami a nevýhodami. Proč by se tento přístup měl změnit a proč se vyplatí znát i výhody a nevýhody jiných typů léčby?

Výhody léčby je dobré znát proto, aby pacienti pochopili, že ovlivňujeme nejen „cukr“, ale především další rizikové faktory. Každá léčba je spojena s nežádoucími účinky. Pokud o nežádoucích účincích pacienty informujeme a vysvětlíme jim, že je lze řešit, zlepší se u nich dodržování léčby.

Téměř každý druhý z dotazovaných spoléhá v léčbě jen na předepsané léky a nezná režimová opatření. Proč bych si jich měl být vědom a nežít v představě, že léky jsou samospásné?

Režimová opatření (dieta a pohyb) stále zůstávají základem léčby diabetu. Pokud se pacienti spoléhají jen na samospasné léky bez vlastního přičinění, nelze očekávat jejich maximální účinky.

etina respondentů uvedla, že neví, jak se režimová opatření doplňují s léky. Jaký vliv na jejich motivaci dodržovat léčbu to může mít?

Úspěch léčby tví v kombinaci režimových opatření a podávání léků (farmakoterapie). To je potřeba pacientům pravidelně připomínat a podporovat je, aby se sami změnou režimu podíleli na léčbě. Tím lze dosáhnout nejen zlepšení tzv. kompenzace cukrovky, ale i snížení rizika komplikací spojených s diabetem.

Jak důležitou roli v úspěšné léčbě cukrovky hraje psychika pacienta, případně to, jak pacient zvládá dodržovat předepsanou dietu?

Psychika pacienta se významně podílí na úspěchu léčby. Diabetes několikanásobně zvyšuje riziko depresí, navíc jako každá chronická nemoc přináší určitou míru stresu a nepohody. Dlouhodobý stres velmi negativně ovlivňuje kompenzaci diabetu, pacienti mají potíže s dodržováním režimu, více porušují dietu, zajídají stres, neužívají léky pravidelně. Je vhodné pacienty podporovat, chválit je i za malé úspěchy a v případě potřeby doporučit návštěvu psychologa. Současně je dobré pacienty informovat, že v zátěžových situacích (nejen při stresu, ale i nemoci) může dojít ke zvýšení glykémie a poučit je, jak na tyto situace reagovat.

Přes dvě třetiny dotazovaných nemá přehled o možnostech moderní léčby diabetu, proč se jim tento přístup nemusí vyplatit?

Moderní léčba diabetu příznivě ovlivňuje nejen jeho kompenzaci, ale především ovlivňuje komplikace s diabetem spojené a tím zlepšuje kvalitu života pacientů. To je důvod, proč by měli být pacienti léčeni léčbou, která je bezpečná pro jejich srdce a cévy a ochraňuje je před následky nemoci, co nejdříve po stanovení diagnózy.

Mohla byste shrnout základní benefity moderní léčby cukrovky oproti té tradiční? Co nového pacientům nabízí?

Moderní léčba je spojena s příznivým efektem na pokles hmotnosti, snižuje riziko komplikací diabetu a má významný efekt na zlepšení dlouhodobé kompenzace diabetu. Proti konvenční léčbě pozitivně ovlivňuje kvalitu života pacientů.

Naprostá většina respondentů nikdy neslyšela o agonistech receptoru pro GLP-1. Z jakých důvodů by se s nimi měli seznámit?

Analoga glukagonu podobného peptidu 1 (GLP-1) významně zlepšují kompenzaci diabetu, mají účinek na pokles hmotnosti, příznivě ovlivňují srdečně-cévní komplikace spojené s diabetem.

Polovina pacientů netuší, že mají jako pacienti nějaká práva, 40 % si jich je sice vědomo, ale neumějí je využít. Co tato zjištění znamenají a co by větší informovanost o právech pacientů a jejich využití v praxi mohly změnit?

Pacient má právo být v plném rozsahu informován o svém zdravotním stavu, o léčebných možnostech i cílech, žádoucích i nežádoucích účincích léčby, a má právo s vědomím rizik s tím spojených léčbu odmítnout. Dostatek informací umožní pacientovi podílet se na léčebném postupu a dosáhnout cílů léčby.

O možnosti si za léčbu cukrovky připlatit je informováno jen minimum pacientů. Proč je dobré o tom vědět?

Při předepisování některých lékových kombinací jsme limitování úhradovými podmínkami. Informováním pacientů o možnostech finančně se spolupodílet na léčbě diabetu je aktivně zapojujeme do rozhodovacího procesu o výběru léčby.

Hodně lidí v našem průzkumu se zajímalo o vyléčitelnost cukrovky. Mohla byste závěrem vysvětlit, proč cukrovku sice nelze vyléčit, ale že pacienti s ní mohou žít kvalitní život s minimem omezení?

Cukrovka je stále postupující (progredující) onemocnění, proto ji nelze vyléčit. Pomoci moderní léčby lze však dosáhnout její výborné kompenzace a příznivě ovlivnit komplikace s ní spojené. Oddálením jejích komplikací dochází také ke zlepšení kvality života diabetiků.

(pok)

CZ24DI00058

Doporučujeme

Čtěte více

Devět zajímavostí o skřivanech a sovách

Jistě už jste o těchto dvou typech slyšeli: skřivan je nejaktivnější ráno a...

Deviace u žen

K nekonformním sexuálním projevům žen je obecně společnost podstatně tolerantnější...

Diabetes 2. typu zvyšuje riziko vzniku glaukomu

Nejčastějším komplikací diabetu v oblasti očí je diabetická retinopatie (postižení...

Diabetes zdvojnásobuje riziko hepatocelulárního karcinomu u pacientů s rozvinutou hepatitidou

Výsledky nových studií přispěly k domněnce, že diabetes mellitus zvyšuje riziko...

Diabetes, obezita a vysoký krevní tlak zkracují lidem se žloutenkou život

Hepatitida typu C je už sama o sobě dosti závažnou chorobou, která velmi často...

Diabetici, hlídejte si cholesterol!

Cholesterol je voskovitá látka, kterou vyrábí naše tělo. Navíc ji přijímáme...

Diabetická neuropatie aneb Cukr na nervy nepomáhá

Poškození nervového systému může lidem s cukrovkou nenávratně zkomplikovat život...

Diabetické vředy? Potíže řešte včas!

Cukrovka bývá spojena s častým rozvojem komplikací. Mezi takové patří i vznik...

Diabetikům hrozí rakovina nejen močového měchýře

Je diabetes II. typu rizikový pro vznik nádoru močového měchýře, žlučového stromu...

Diabetologické vyšetření

Diabetologické vyšetření je soubor lékařských úkonů prováděných za účelem diagnózy...

Diagnostika rakoviny

Při podezření na nádorové onemocnění se prakticky vždy provádí soubor několika...

Diagnostikovali mi RS během pandemie

Zjištění, že máte roztroušenou sklerózu, není nikdy snadné. Jaké je ale být...

Diagnostikovali vám Parkinsonovu nemoc? Důležitý je pravidelný pohyb!

Nejen léčba, ale i pravidelný pohyb je pro parkinsoniky klíčový. Z jakého důvodu?...

Diagnóza chronické neuropatické bolesti krok za krokem

Léčba chronické neuropatické bolesti je zdlouhavá a náročná, aby ale byla úspěšná,...

Diagnóza rakovina – kolik mám času?

Jedna z prvních otázek, kterou lidé pokládají po vyslechnutí nepříznivého zprávy...

Diagnóza rakovina: jak nepodlehnout skepsi a získat sílu k boji

„Máte rakovinu.“ Logickou reakcí na toto sdělení je šok a vzápětí spousta otázek....

Diagnóza rakovina: Nevzdávejte se, nejste v tom sami!

Ačkoliv diagnóza nádorového onemocnění v každém z nás vyvolá zděšení, měli bychom...

Diagnóza rakovina: Nevzdávejte se, nejste v tom sami!

Ačkoliv diagnóza nádorového onemocnění v každém z nás vyvolá zděšení, měli bychom...

Diagnóza rakovina: opravdu ji mám?

Šok a odmítnutí. S onkologickou diagnózou se smiřuje těžko. Jaká je šance, že...

Diagnóza RS – co teď?

Vám nebo vašim blízkým byla sdělena diagnóza roztroušené sklerózy. Co se bude...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#