Do jater se tuk ukládá, když už je jinde „plno”
Energii „na horší časy” v podobě tuku si tělo ukládá nejprve do podkoží, což vede k tomu, že se v určitých partiích projevíme plnějšími tvary. Pokud ale v konzumaci nezdravého (nejen) sladkého pokračujeme a kapacity podkoží jsou naplněny, začne tělo tuky obkládat i vnitřní orgány (jedná se o tzv. viscerální tuk) a snaží se je uložit všude, kde jen může, mimo jiné i do jater. Právě tyto zásoby tuku přinášejí obéznímu největší zdravotní rizika.
A proč mluvíme o riziku v souvislosti se slazenými nápoji a ne slazeném jídle? Tekuté kalorie totiž dokáže člověk přijmout v mnohem větším množství než ty v pevné formě a pravidelně jimi své tělo zásobovat. Ve výsledku tedy mohou být mnohem problematičtější.
![](https://www.ulekare.cz/media/image/a20275e61db0ceb102acd0c9ab5af9db.png)
Vynechat nápoje slazené běžným cukrem nestačí…
Nejběžnější sladidlo, řepný cukr (sacharóza), se skládá z jedné molekuly glukózy (krevní cukr) a jedné fruktózy (ovocný cukr). O nadměrné konzumaci potravin s obsahem glukózy se již dlouho ví, že přispívají k rozvoji a zhoršení cukrovky. A nejen tím, část přebytečného cukru se může v podobě tuku ukládat i v játrech. Na první pohled to vypadá jednoduše – vyhněte se nápojům s glukózou, kterou obsahuje běžný cukr, a cukrovce i ztukovatění jater se obloukem vyhnete, ale není to tak jednoduché…
Dříve se jako vhodná pro cukrovkáře označovala fruktóza. Byly jí slazeny produkty běžně slazené řepným cukrem a označovány za vhodné pro diabetiky (dia). Fruktóza však zdaleka není tak zdravá, jak se myslelo. Ani umělá sladidla nejsou zárukou, že vaše játra zůstanou ušetřena ztukovatění, ztukovatěním trpí i lidé konzumující nápoje označované jako dietní, mechanimus, který k tomu vede, ovšem zatím není zcela objasněn. O fruktóze toho víme více...
Proč je fruktóza z hlediska ztukovatění jater více nebezpečná než glukóza?
Zatímco glukóza jde primárně do svalů a tukových buněk, játry tedy jen prochází, fruktóza je v těle primárně expedována do jater. Obecně má z hlediska odbourávání v organismu hned několik podobností s alkoholem, který ovšem platí za mnohem většího strašáka z hlediska jaterního poškození – kromě řečeného zabraňují játrům, aby se tuku zbavovaly, a mohou být přeměněny na tuk právě v játrech. V mnohých případech se navíc na ztukovatění jater může podílet alkohol i slazené nápoje společně.
Místo ovocné šťávy či džusu si dejte raději celé ovoce
Špatná zpráva pro vyznavače zdravějších ovocem slazených nápojů nebo džusů, tedy sladkých nápojů zcela z přírodních zdrojů: také v ovoci (podle druhu ovoce) je poměr glukózy a fruktózy v podstatě stejný (půl na půl). Z výživového hlediska je jeho hlavní výhodou doplnění o vlákninu. Vždy tedy raději sáhněte po celém ovoci namísto nápoje z něj. Díky vláknině se budete cítit o dost dříve sytí.
Prvním negativním vlivem slazených nápojů je tedy příliv extra kalorií, které tělo přemění na tuk a musí je někam uložit. Zvyšuje se tedy celkové množství tuku v těle. Zadruhé pokud mají játra nějaký obsah tuku, průběžně ho spalují. Nadměrný příjem slazených nápojů zabraňuje, aby se játra zbavovala dosud uloženého tuku a jeho objem se naopak může zvětšovat.
Nečekejte, až ztukovatění postoupí do dalšího stádia…
O ztukovatění mluvíme, pokud více než 5 % jaterní tkáně tvoří tuk. Jeho příčinou může být nadměrná konzumace alkoholu, ale jak jsme popsali, velmi často také nemusí… Nealkoholové ztukovatění jater je v 70 % případů spojeno s metabolickým syndromem – kombinací nadváhy až obezity, vysokého krevního tlaku, zvýšené hladiny krevního cukru a zvýšené hladiny krevních lipidů, hlavních rizikových faktorů pro vznik například srdečně-cévních onemocnění nebo cukrovky, i proto byl v červnu 2023 oficiální název nemoci změněn z nealkoholového ztukovatění jater na s metabolickou poruchu spojené ztukovatění jater (MASLD). Bylo v něm tedy nově akcentováno poškození metabolismu. Není navíc ničím výjimečným, trpí jím každý třetí až druhý člověk na planetě Zemi.
Největší úskalí MASLD spočívá v tom, že ho neprovází žádné příznaky, které by na jeho přítomnost upozornily, a tak se může nepozorovaně rozvinout v zánět jater (steatohepatitidu), případně v jejich zjizvení (fibrózu) a přestavbu jaterní tkáně (cirhózy), které jsou předstupněm selhání jater nebo jejich rakoviny.
Naštěstí ztukovatění jater je vratné, ale bez radikální změny životního stylu se při tom neobejdete. Nejde o to jen vynechat nebo alespoň omezit slazené a sladké nápoje (sody, limonády, energy drinky, ovocné džusy a koktejly), ale také dostat pod kontrolu příjmem cukrů a tuků v pevné formě a zajistit pestrost a vyváženost stravy jako celku. Na nic nečekejte, nechte si svá játra zkontrolovat a začněte ozdravovat svůj jídelníček. Začátek roku je k tomu perfektní příležitostí.
![](https://www.ulekare.cz/media/image/eb0a0e7e33c26883cf7e065e388290f9.jpeg)
Zdroje:
https://www.prolekare.cz/magazin/muze-pravidelna-konzumace-dietnich-napoju-zvysit-riziko-jaterni-poruchy-137629
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1665268124003491
https://nourishedbyscience.com/liquid-calories/