#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Jak se mohou slazené nápoje podílet na ztukovatění jater?

Ilustrační foto, zdroj: Shutterstock.com

Na první pohled se to může jevit nelogicky, z hlediska fungování našeho těla to ale dává naprostý smysl. Stačí si uvědomit, že cukr je pro naše tělo okamžitá energie a tuk jsou zásoby energie ve chvíli, kdy ji okamžitě nevyužijeme. Játra sice nejsou primárním místem, kde se tuk ukládá, ale za určitých podmínek jím mohou být. Vybírá si to však nemalou daň na našem zdraví…

Do jater se tuk ukládá, když už je jinde „plno”

Energii „na horší časy” v podobě tuku si tělo ukládá nejprve do podkoží, což vede k tomu, že se v určitých partiích projevíme plnějšími tvary. Pokud ale v konzumaci nezdravého (nejen) sladkého pokračujeme a kapacity podkoží jsou naplněny, začne tělo tuky obkládat i vnitřní orgány (jedná se o tzv. viscerální tuk) a snaží se je uložit všude, kde jen může, mimo jiné i do jater. Právě tyto zásoby tuku přinášejí obéznímu největší zdravotní rizika.

A proč mluvíme o riziku v souvislosti se slazenými nápoji a ne slazeném jídle? Tekuté kalorie totiž dokáže člověk přijmout v mnohem větším množství než ty v pevné formě a pravidelně jimi své tělo zásobovat. Ve výsledku tedy mohou být mnohem problematičtější. 

Vynechat nápoje slazené běžným cukrem nestačí…

Nejběžnější sladidlo, řepný cukr (sacharóza), se skládá z jedné molekuly glukózy (krevní cukr) a jedné fruktózy (ovocný cukr). O nadměrné konzumaci potravin s obsahem glukózy se již dlouho ví, že přispívají k rozvoji a zhoršení cukrovky. A nejen tím, část přebytečného cukru se může v podobě tuku ukládat i v játrech. Na první pohled to vypadá jednoduše – vyhněte se nápojům s glukózou, kterou obsahuje běžný cukr, a cukrovce i ztukovatění jater se obloukem vyhnete, ale není to tak jednoduché…

Dříve se jako vhodná pro cukrovkáře označovala fruktóza. Byly jí slazeny produkty běžně slazené řepným cukrem a označovány za vhodné pro diabetiky (dia). Fruktóza však zdaleka není tak zdravá, jak se myslelo. Ani umělá sladidla nejsou zárukou, že vaše játra zůstanou ušetřena ztukovatění, ztukovatěním trpí i lidé konzumující nápoje označované jako dietní, mechanimus, který k tomu vede, ovšem zatím není zcela objasněn. O fruktóze toho víme více...

Proč je fruktóza z hlediska ztukovatění jater více nebezpečná než glukóza?

Zatímco glukóza jde primárně do svalů a tukových buněk, játry tedy jen prochází, fruktóza je v těle primárně expedována do jater. Obecně má z hlediska odbourávání v organismu hned několik podobností s alkoholem, který ovšem platí za mnohem většího strašáka z hlediska jaterního poškození – kromě řečeného zabraňují játrům, aby se tuku zbavovaly, a mohou být přeměněny na tuk právě v játrech. V mnohých případech se navíc na ztukovatění jater může podílet alkohol i slazené nápoje společně. 

Místo ovocné šťávy či džusu si dejte raději celé ovoce

Špatná zpráva pro vyznavače zdravějších ovocem slazených nápojů nebo džusů, tedy sladkých nápojů zcela z přírodních zdrojů: také v ovoci (podle druhu ovoce) je poměr glukózy a fruktózy v podstatě stejný (půl na půl). Z výživového hlediska je jeho hlavní výhodou doplnění o vlákninu. Vždy tedy raději sáhněte po celém ovoci namísto nápoje z něj. Díky vláknině se budete cítit o dost dříve sytí. 

Prvním negativním vlivem slazených nápojů je tedy příliv extra kalorií, které tělo přemění na tuk a musí je někam uložit. Zvyšuje se tedy celkové množství tuku v těle. Zadruhé pokud mají játra nějaký obsah tuku, průběžně ho spalují. Nadměrný příjem slazených nápojů zabraňuje, aby se játra zbavovala dosud uloženého tuku a jeho objem se naopak může zvětšovat.

Nečekejte, až ztukovatění postoupí do dalšího stádia…

O ztukovatění mluvíme, pokud více než 5 % jaterní tkáně tvoří tuk. Jeho příčinou může být nadměrná konzumace alkoholu, ale jak jsme popsali, velmi často také nemusí… Nealkoholové ztukovatění jater je v 70 % případů spojeno s metabolickým syndromem – kombinací nadváhy až obezity, vysokého krevního tlaku, zvýšené hladiny krevního cukru a zvýšené hladiny krevních lipidů, hlavních rizikových faktorů pro vznik například srdečně-cévních onemocnění nebo cukrovky, i proto byl v červnu 2023 oficiální název nemoci změněn z nealkoholového ztukovatění jater na s metabolickou poruchu spojené ztukovatění jater (MASLD). Bylo v něm tedy nově akcentováno poškození metabolismu. Není navíc ničím výjimečným, trpí jím každý třetí až druhý člověk na planetě Zemi.

Největší úskalí MASLD spočívá v tom, že ho neprovází žádné příznaky, které by na jeho přítomnost upozornily, a tak se může nepozorovaně rozvinout v zánět jater (steatohepatitidu), případně v jejich zjizvení (fibrózu) a přestavbu jaterní tkáně (cirhózy), které jsou předstupněm selhání jater nebo jejich rakoviny.

Naštěstí ztukovatění jater je vratné, ale bez radikální změny životního stylu se při tom neobejdete. Nejde o to jen vynechat nebo alespoň omezit slazené a sladké nápoje (sody, limonády, energy drinky, ovocné džusy a koktejly), ale také dostat pod kontrolu příjmem cukrů a tuků v pevné formě a zajistit pestrost a vyváženost stravy jako celku. Na nic nečekejte, nechte si svá játra zkontrolovat a začněte ozdravovat svůj jídelníček. Začátek roku je k tomu perfektní příležitostí. 

Zdroje:

https://www.prolekare.cz/magazin/muze-pravidelna-konzumace-dietnich-napoju-zvysit-riziko-jaterni-poruchy-137629

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1665268124003491

https://nourishedbyscience.com/liquid-calories/

Líbil se vám článek?
0
ANO NE

Dočteno? Pomůžeme vám
ještě o kus víc.

  • Lékaři všech specializací čekají na váš dotaz.
  • Naplánujte si prevenci s chytrým kalendářem.
  • Objevujte praktické a ověřené tipy od lékařů.
Zaregistrovat se zdarma Přihlásit se

Související články

Ztukovatění jater není jen nemocí alkoholiků. Kdo je jím ohrožen?

Alkohol zdaleka není jedinou příčinou ztukovatění jater. Dva až tři z deseti...

Zvládnu ztukovatění jater samoléčbou?

O rizicích ztukovatělých jater (odborně nealkoholické steatózy jater) se na...

Ztukovatěním jater může být ohroženo i vaše srdce

Ztukovatění jater si lidé dávají do souvislosti především s nadužíváním alkoholu....

Horší, než se čekalo: O nemoci jater, která postihuje každého třetího člověka

Kdy jindy si připomenout důležitost jater a nebezpečí jejich onemocnění než...

Dejte svým játrům dárek ke Světovému dni jater: Přečtěte si, jak se o ně správně starat

Znáte nejčastější onemocnění jater? Řeč je o jejich ztukovatění (steatóze)....

Pozdní komplikace ztukovatění jater aneb když dojde na nejhorší

Zatímco nad prostým ztukovatěním jater většina lidí mávne rukou, jaterní cirhózy,...

Naše krátká anketa ukázala, jak jste na tom se ztukovatěním jater

Ztukovatění jater v důsledku nadměrné konzumace alkoholu je poměrně známá skutečnost....

Máte rádi sladké? Hlídejte si nejen krevní cukr, ale i svá játra

Sladkosti jsou snadným a rychlým zdrojem energie, navíc jsou pro mnohé vítanou...

O čem svědčí zvýšené jaterní testy a která další témata spojená se ztukovatěním jater vás zajímají

Konzultace výsledků jaterních testů patřily k jedněm z nejčastějších dotazů...

Cukrovkáři, mějte se před ztukovatěním jater na pozoru

Po lidech závislých na konzumaci alkoholu a drog představují z hlediska jaterních...

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#