Osteoporóza změní váš jídelníček
Nebo naopak – jídelníček ovlivní vaši osteoporózu. Strava je totiž v případě tohoto onemocnění nanejvýš důležitá – výživa spolu s přiměřenou hmotností a cvičením jsou klíčem k udržení kostní denzity.
Pozor na kyselé
Mohou váš jídelníček a příjem tekutin ovlivnit osteopenii či osteoporózu? Ano, a to velmi výrazně. Budete-li jíst velmi kyselou stravu, bude vaše tělo využívat v nadměrné míře vápník z kostí a zubů, a ten vy potřebujete. Dojde tak k chemické nerovnováze. Nárůst počtu lidí s osteoporózou často bývá přímým důsledkem změn ve stravě, a to především v rozvinutých zemích světa.
Bývaly doby, kdy lidé jedli více tzv. alkalickou stravu (zeleninu, zejména listovou, ovoce a mléčné výrobky). Dnes mnoho lidí přešlo na kyselejší stravu (maso, ryby, nealkoholické nápoje, obilí, luštěniny a ořechy).
Malé zásoby vápníku
Kyselá strava znamená, že tělo potřebuje k výdeji vápník ze svého "skladiště" v kostech a zubech, aby se ztlumil kyselý stav a nastolil se běžný mírně zásaditý stav. Lidé v zemích, kde jedí mnohem více zásadité stravy, nemají tak vysoký počet osteopenie a osteoporózy.
Vyvážený jídelníček
Pozor tedy na to, co jíte: přidejte do jídelníčku zásadité potraviny, které jsou dobré pro zvyšování hustoty kostí. Uberte maso, ryby, obiloviny, luštěniny, sodu, kofein a přidejte zeleninu, ovoce a mléčné výrobky. Neznamená to samozřejmě, že byste se měli stát vegetariány, ryby jsou například zdraví velmi prospěšné. Vše je otázkou rovnováhy.
(aši)
Zdroj: www.osteopenia3.com