Osteoporózu pomůže vyléčit tequila
Nevěříte? Samozřejmě že odborníci nemají na mysli tequilu jako takovou, ale jen rostlinné výtažky, které se při výrobě tohoto oblíbeného moku používají. Právě ty jsou obsaženy v agáve, rostlině, která roste v Mexiku a zemích s podobným klimatem.
Funkční potraviny mají zelenou
Rostlina, která dala světu tequilu, obsahuje látku, která se zdá ideální pro použití v nových přístupech při zpracování potravin, tzv. funkčních potravin s přínosem pro zdraví. Potraviny, které obsahují fruktanty z rostliny agáve, mohou prý pomoci chránit osoby před osteoporózou tím, že posilují schopnost organismu lépe vstřebávat vápník, což může mít i spoustu zdravotních výhod.
Užitečné fruktanty
Fruktanty jsou považovány za funkční složku potravin, protože mají vliv na tělesné procesy v těle a vedou ke zlepšení zdraví a snížení rizika řady onemocnění. Dr. Lópezová z Národního polytechnického institutu v mexickém Guanajuatu, která zprávu vydala, říká, že experimentální studie naznačují, že fruktanty mohou být prospěšné při cukrovce, obezitě, stimulaci imunitního systému, působení na správnou střevní mikroflóru a také při snížení rizika rakoviny tlustého střeva.
Agáve jako lék na osteoporózu
Fruktanty jsou nestravitelné sacharidy, skládají se z molekul fruktózy a jsou navzájem propojeny do řetězců. Vědecké studie naznačují, že fruktanty stimulují růst zdravých bakterií v tlustém střevě tak, že zvyšují vstřebávání minerálů, včetně vápníku a hořčíku, které jsou důležité pro růst kostí. V nové studii dr. Lópezová spolu s kolegy zjistila, že účinky fruktantů z agáve skutečně posilují růst kostí. Myši, které byly krmeny agáve, absorbovaly více vápníku z potravy a o 50 procent se u nich zvýšila hladina proteinu souvisejícího s výstavbou nové kostní tkáně.
Udržujte zdravé kosti konzumací vhodných potravin
Výsledky naznačují, že doplňování stravy fruktanty z rostliny agáve zabrání úbytku kostní hmoty a zlepší dokonce kostní formaci, což naznačuje důležitou roli agáve při udržování zdravých kostí. Mohou být použity v mnoha produktech i pro děti a kojence při prevenci různých nemocí a mohou být dokonce použity ve zmrzlině jako náhražka cukru. Podle Lópezové by mohly být agávové fruktanty použity i v dalších potravinách.
(aši)
Zdroj:
www.medicalnewstoday.com