Potraviny vhodné v těhotenství a při kojení a obsah potřebných látek
Výběr vhodných potravin obsahujících pro těhotné (i kojící) ženy důležité živiny:
Zelená listová zelenina
Vitamíny skupiny B (především B9 – kyselina listová), vápník, železo
Červená řepa, brokolice, lilek, kopřivy
Železo a jiné vitamíny a minerály
Chia semínka (šalvěj hispánská) a avokádo
Železo, vápník, nenasycené mastné kyseliny
Ovoce, zelenina
Vitamíny (především skupiny B a vitamín C), minerální látky (vápník, hořčík, železo aj.), vláknina
Luštěniny (hrách, fazole, čočka aj.)
Vápník, železo a jiné minerální látky, kyselina listová (B9), rostlinné bílkoviny
Mléko a mléčné výrobky (vhodné jsou zakysané)
Vápník a jiné minerální látky
Ořechy a semínka
Vápník, železo, ostatní minerální látky, nenasycené mastné kyseliny
Kysaná zelenina - Vitamíny (C, K2)
Rostlinné oleje (za studena mechanicky lisované, např. olivový, řepkový, dýňový, konopný)
Nenasycené mastné kyseliny, vitamín E
Maso (hovězí, telecí, některých ryb) - Železo, bílkoviny
Ryby, nebo rybí tuk v doplňcích
Nenasycené mastné kyseliny, jód, vitamín D
Luštěniny (cizrna, čočka, hrách, fazole), obiloviny (celozrnné žito, rýže, oves)
Některé druhy obsahují železo, vitamíny skup. B aj.
Jodizovaná sůl, potravní doplňky - Jód
Čemu se raději vyhnout?
Co vynechat v těhotenství i při kojení a důvody
Alkohol (především tvrdý) - Škodlivost etanolu
Káva a černý čaj (nebo ponechat co nejmenší množství) - Kofein
Umělá sladidla, aditiva, fast food a velké množství průmyslově zpracovaných jídel
Nadměrná konzumace přírodě nevlastních látek, cukrů a nezdravých tuků
Játra, játrové paštiky - Vysoký obsah vitamínu A
Makrely, mečoun, žralok, syrové ryby - Rtuť, těžké kovy obecně
Tepelně neupravené maso, paštiky a nepasterizované sýry
Možná nákaza bakteriemi typu Escherichia coli, salmonel a listerií
Co si dopřát při kojení
Mateřské mléko je důležitým základem zdraví. Pro jeho kvalitu i dobré zdraví kojící matky by měla být strava pestrá a zdravá.
Pokud kojené dítě neprojevuje příznaky intolerance nebo alergie na potraviny „procházející“ skrz mateřské mléko, není nutné, aby maminky cíleně omezovaly konkrétní skupinu potravin ve své stravě, kromě alkoholu a kofeinových nápojů.
Základem výživy matky musí být jídla připravovaná z čerstvých a kvalitních potravin, jako jsou obiloviny a pseudoobiloviny (pohanka, amarant, quinoa), zdravé tuky (máslo, rybí tuk, za studena lisované oleje – olivový, řepkový, lněný), maso, vajíčka, ovoce a zelenina.
Ta samá volba platí i pro první příkrmy a jídla dětí. Maminky by samy pro sebe i pro přípravu prvních jídel měly investovat alespoň částečně do biopotravin. Důležité je také připravovat svým dětem první jídla doma, opět z čerstvých a kvalitních surovin.
V první části článku Čekám dítě – co jíst a čemu se raději vyhnout jsme se věnovali vhodnému stravování při přípravě a také během těhotenství včetně důležitosti kyseliny listové.
Ing. Veronika Hanzlíková
http://veronikahanzlikova.cz/