Mango dokáže mnohem víc než jen pohladit chuťové pohárky
Mango patří mezi nejrozšířenější exotické ovoce na světě. Důvodem není jen jeho šťavnatost, vůně a nezaměnitelná lahodná chuť. Našemu tělu poskytuje velké množství zdravotních výhod. Ne nadarmo bývá mango nazýváno přirozenou pilulkou zdraví. Víte, co v sobě skrývá a v čem nám může pomoci?
Výtažek z mangovníku indického se pro své blahodárné antioxidační a protizánětlivé účinky, vliv na imunitu a schopnost potlačovat bolest používá jako prostředek tradiční léčby například na Kubě. Ale ani klasická západní medicína v jeho využití nezůstává pozadu. Z něho získané živiny najdete ve složení řady přípravků určených pro léčbu celé škály zdravotních problémů. Proti čemu výtažky z manga pomáhají?
1. Proti astmatu
Ukázalo se, že riziko vzniku průduškového astmatu se snižuje s konzumací většího množství určitých živin. Jednou z nich je betakaroten obsažený v mangu. Kromě manga lze betakaroten nalézt například v mrkvi, brokolici, melounu, dýni nebo meruňkách.
2. Proti vzniku nádorových onemocnění
Výzkumy zabývající se vlivem výtažku z mangovníku indického na rozvoj rakoviny tlustého střeva, prsu, plic, prostaty a krve prokázaly příznivý efekt u všech sledovaných chorob. Největší preventivní vliv měl výtažek na rakovinu prsu a tlustého střeva.
3. Pro zdravé kosti
Vitamin K obsažený v mangu je důležitý pro zlepšení vstřebávání vápníku nezbytného pro zdraví kostí. Naopak nízká spotřeba vitaminu K má za následek vyšší riziko zlomenin.
4. Proti cukrovce
Mango působí příznivě i v rámci prevence a léčby cukrovky 1. i 2. typu. Studie ukázaly, že lidé s diabetem 1. typu konzumující velké množství vlákniny mají nižší hladinu cukru v krvi. U pacientů s cukrovkou 2. typu může jeho hladinu v krvi dokonce zlepšit. Jeden šálek manga obsahuje asi 3 gramy vlákniny.
5. Pro zdravé trávení
Výtažek z manga se může stát velmi dobrým prostředkem také ke zlepšení trávení. Díky obsahu vlákniny a vody napomáhá pravidelnému vyprazdňování, čímž pomáhá předcházet zácpě. Studie také prokázaly, že konzumace manga pomáhá kontrolovat přibývání na váze. Dokáže totiž zabránit rozvoji tukových buněk.
6. Pro zdravé srdce
Kromě toho, že mango pomáhá předcházet vysokému tlaku, vláknina a celý koktejl vitamínů a minerálů v něm obsažený společně s jeho antioxidačními a protizánětlivými účinky prospívají celkovému zdraví srdce. Látka obsažená v mangu, tzv. mangiferin, významně přispívá ke snižování úrovně krevních tuků, a slouží tak jako prevence srdečně-cévních chorob.
7. Pro zdravý mozek
Mango se ukázalo jako výbornou volbou také pro dlouhodobé zachování zdraví mozku. Vysoký obsah vitamínu B6 – pyridoxinu – zajišťuje správné fungování nervového systému, obzvláště mozku. Pomáhá přečkat stavy nervozity, stresu, podrážděnosti, duševní únavy a nespavosti vyvolané psychickým vypětím. Glutamin obsažený v mangu je zase důležitou aminokyselinou, která pomáhá zlepšit koncentraci a paměť.
8. Pro zdravé vlasy a kůži
Výtažek z mangovníku indického je součástí mnoha přípravků pro zdraví kůže. Ne náhodou. Mango kůži prospívá vysokým obsahem vitaminů C a A. Konzumací můžete omezit riziko zánětu sliznic, zvýšit kvalitu nehtů, vlasů a kůže. Betakaroten, měď a mangan v něm obsažené přispívají ke zdravé barvě pleti. Mnohé antioxidanty také zpomalují stárnutí pokožky.
9. Proti neuropatické bolesti
S neuropatickou bolestí bojují často lidé s cukrovkou nebo ti, kteří podstupují chemoterapii. Díky protizánětlivému a antioxidačnímu účinku mangiferin chrání nervy a prospívá jejich zdraví. Obsahuje ho například doplněk stravy Neuritogen, jehož účinnost v prevenci a léčbě neuropatické bolesti je prokázaná.
Mango v sobě skrývá mnohem víc než jen lahodnou chuť. Přírodní látky, které obsahuje, dokážou pomoci i tam, kde většina léků selhává.
(dos)
Zdroje: