Strava při chřipce II – co jíst při chřipce
Vhodně zvolený jídelníček při chřipce může usnadnit a urychlit léčení. Správná skladba stravy doplní látky, které při boji se zákeřným virem spotřebováváme, a přitom není metabolismus přetížen nevhodnými složkami. Obecně bychom při chřipce měli konzumovat lehce stravitelné potraviny. Tuky a přemíra koření mezi ně nepatří.
Polévky...
Pokud se chcete kvalitně najíst a zároveň doplnit tekutiny, zařaďte do chřipkového jídelníčku polévky. Vhodné jsou především masové a zeleninové vývary. Kromě toho, že doplníte potřebné živiny, dodáte tělu i tekutiny a minerály. Jelikož tyto polévky se připravují slané, lze je použít i v rámci doplňování vypocených solí.
#IMG#Maso je třeba volit spíše libové; pečené, vařené nebo dušené. Smažené a obecně tučné maso jako takové je hůře stravitelné. Z příloh je vhodná především lehce stravitelná rýže, ale i ostatní přílohy dodají energii a živiny.
Zelenina a ovoce...
Významnou část jídelníčku při chřipce by měly tvořit zelenina a ovoce. Lepší je konzumovat čerstvé, tepelně neupravované zeleninu a ovoce, abyste z nich vytěžili co nejvíce vitaminů. Týká se to především vitaminu C, který se varem ničí. Nicméně i konzervované ovoce v podobě kompotů je při chřipce přínosné, minimálně při doplňování tekutin.
Zeleninové saláty...
Zeleninové saláty s některou ze zálivek patří podobně jako polévky i mezi potraviny „dva v jednom“. Klasická octová zálivka se svým složením blíží rehydratačnímu roztoku, který se používá v rámci léčby průjmových onemocnění. Jogurtová zálivka zase mimo jiné doplní bakterie důležité pro správné trávení.
Pozor na grapefruit...
Opět je třeba opatrnosti, co se týká grapefruitu. Látky v něm obsažené totiž ovlivňují vstřebávání některých léků, což může mít za následek zvýšení jejich koncentrace v krvi a riziko vzniku nežádoucích účinků.
(zak)