Stravovací návyky aneb 8 kroků ke zdravějšímu srdci
Určitě znáte někoho, komu se podařilo přestat kouřit nebo shodit pár přebytečných kil. Možná jste i vy svoji tělesnou schránku dotlačili k nějakému pohybu. Jak jste však na tom se stravováním? Nabízíme pár správných tipů, které potěší nejen vaše srdce.

1. Kontrolujte porce
Kolik toho sníte, je stejně důležité, jako co jíte. Pokud máte na talíři vždy velký náklad, který však mizí ve vteřinách, je něco špatně. Rychlé hltání vede k tomu, že oproti živinám vstřebáte více tuku, cholesterolu a kalorií. Snažte se udržet svoje porce o něco menší, než jsou ty v restauracích – tam je totiž jídla v jedné dávce vždy trochu více, než potřebujete.
2. Jezte více zeleniny a ovoce
Zní to banálně a slýcháte to už od dětství. Skutečností ovšem je, že více ovoce v jídelníčku pomáhá snížit příjem nezdravých potravin bohatých na tuky a opravdu působí jako prevence onemocnění srdce.
3. Preferujte celozrnné výrobky
Zrna jsou zdrojem vlákniny a mnoha dalších živin, které hrají roli u krevního tlaku a zdraví srdce. Nebojte se vyzkoušet i obiloviny vám možná dosud neznámé, například kuskus, bulgur nebo quinou.
4. Omezte nezdravé tuky a cholesterol
Snížení nasycených tuků a cholesterolu v potravě je zásadním krokem. Příčinou většiny potíží se srdcem jsou ucpané cévy. Mluví se o ateroskléroze, což není nic jiného než tuk uložený v cévní stěně. Takže je dobré „tlusté“ z masa odřezávat, jíst více ryb a kuřecího masa. Místo margarínu používat opravdové máslo a i to si raději mazat v tenké vrstvě. A nezapomínat na olivový olej.
5. Vybírejte bílkoviny s nízkým obsahem tuku
Nejlepší alternativou k tučnému masu jsou ryby, které jsou bohaté na omega3-mastné kyseliny. Dalším vynikajícím zdrojem bílkovin jsou luštěniny, třeba čočka, hrách nebo fazole.
6. Snižte obsah sodíku
Pokud do sebe dostáváte moc sodíku, může to přispět k rozvoji vysokého krevního tlaku a následně pak k rozvoji srdečního onemocnění. To nejpřirozenější, co můžete udělat, je jednoduše omezit sůl. Pokud jste zvyklí hned všechno solit, zkuste pokrm nejdříve ochutnat. Pokuste se vyhýbat předvařeným jídlům a konzervám.
7. Připravte si stravovací plán
Vytvořte si plán jídelníčku, do kterého zahrnete výše zmíněné body. Snažte se, aby byl co možná nejpestřejší. Nebojte se experimentovat, zkuste nové recepty, například karbanátky z čočky nebo upečeného lososa.
8. Nebojte se odměnit
Každý z nás pozná, kdy se opravdu snaží a zaslouží pochvalu a kdy je na ni ještě brzy. Případné odměny však nesmí přerůst v něco víc, například v návrat do starých kolejí. Zkuste zapojit partnera a řekněte mu o novém jídelníčku a odměnách – určitě vás podpoří a také pohlídá.
(dak)
Zdroj: www.mayoclinic.com