#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Stravovací návyky aneb 8 kroků ke zdravějšímu srdci

Kardiochirurgie 2.9.2013

Určitě znáte někoho, komu se podařilo přestat kouřit nebo shodit pár přebytečných kil. Možná jste i vy svoji tělesnou schránku dotlačili k nějakému pohybu. Jak jste však na tom se stravováním? Nabízíme pár správných tipů, které potěší nejen vaše srdce.

solnička se solí a salát
solnička se solí a salát

1. Kontrolujte porce

Kolik toho sníte, je stejně důležité, jako co jíte. Pokud máte na talíři vždy velký náklad, který však mizí ve vteřinách, je něco špatně. Rychlé hltání vede k tomu, že oproti živinám vstřebáte více tuku, cholesterolu a kalorií. Snažte se udržet svoje porce o něco menší, než jsou ty v restauracích – tam je totiž jídla v jedné dávce vždy trochu více, než potřebujete.

2. Jezte více zeleniny a ovoce

Zní to banálně a slýcháte to už od dětství. Skutečností ovšem je, že více ovoce v jídelníčku pomáhá snížit příjem nezdravých potravin bohatých na tuky a opravdu působí jako prevence onemocnění srdce.

3. Preferujte celozrnné výrobky

Zrna jsou zdrojem vlákniny a mnoha dalších živin, které hrají roli u krevního tlaku a zdraví srdce. Nebojte se vyzkoušet i obiloviny vám možná dosud neznámé, například kuskus, bulgur nebo quinou.

4. Omezte nezdravé tuky a cholesterol

Snížení nasycených tuků a cholesterolu v potravě je zásadním krokem. Příčinou většiny potíží se srdcem jsou ucpané cévy. Mluví se o ateroskléroze, což není nic jiného než tuk uložený v cévní stěně. Takže je dobré „tlusté“ z masa odřezávat, jíst více ryb a kuřecího masa. Místo margarínu používat opravdové máslo a i to si raději mazat v tenké vrstvě. A nezapomínat na olivový olej. 

5. Vybírejte bílkoviny s nízkým obsahem tuku

Nejlepší alternativou k tučnému masu jsou ryby, které jsou bohaté na omega3-mastné kyseliny. Dalším vynikajícím zdrojem bílkovin jsou luštěniny, třeba čočka, hrách nebo fazole.

6. Snižte obsah sodíku 

Pokud do sebe dostáváte moc sodíku, může to přispět k rozvoji vysokého krevního tlaku a následně pak k rozvoji srdečního onemocnění. To nejpřirozenější, co můžete udělat, je jednoduše omezit sůl. Pokud jste zvyklí hned všechno solit, zkuste pokrm nejdříve ochutnat. Pokuste se vyhýbat předvařeným jídlům a konzervám. 

7. Připravte si stravovací plán 

Vytvořte si plán jídelníčku, do kterého zahrnete výše zmíněné body. Snažte se, aby byl co možná nejpestřejší. Nebojte se experimentovat, zkuste nové recepty, například karbanátky z čočky nebo upečeného lososa. 

8. Nebojte se odměnit

Každý z nás pozná, kdy se opravdu snaží a zaslouží pochvalu a kdy je na ni ještě brzy. Případné odměny však nesmí přerůst v něco víc, například v návrat do starých kolejí. Zkuste zapojit partnera a řekněte mu o novém jídelníčku a odměnách – určitě vás podpoří a také pohlídá. 

(dak)

Zdroj: www.mayoclinic.com     

Doporučujeme

Čtěte více

Strach z protonové terapie není namístě. Faktem zůstává, že je šetrnější!

Jsou to už více než tři roky, co v Praze zahájilo provoz jedno z nejmodernějších...

Strach z umělého oplodnění nechává páry před ordinací

Umělé oplodnění přináší mnoha neplodným párům šanci na vlastní dítě. I když...

Strach ze zubaře? Víme, jak ho snadno překonat!

Na úvod je potřeba si říct, že strach ze zubaře je naprosto normální, ale zcela...

Strašák jménem rakovina. Co zabírá na fobii z této nemoci?

Média nás pilně zásobují informacemi, která celebrita právě více nebo méně úspěšně...

Strašák jménem žlučníková kolika

Žlučníkový záchvat neboli kolika je náhle vzniklá křečovitá bolest v pravém...

Strava pro srdce jak dělaná

Abyste si udrželi své srdce co nejdéle zdravé, měli byste pravidelně cvičit,...

Strava při chřipce I – co pít při chřipce

Chřipka klade na organismus zvýšené nároky. Na jednu stranu tělo v boji s onemocněním...

Strava při chřipce II – co jíst při chřipce

Vhodně zvolený jídelníček při chřipce může usnadnit a urychlit léčení. Správná...

Strava při chřipce III – potraviny zacílené na chřipku

Některé potraviny a pochutiny, běžně se vyskytující v kuchyni, mohou být při...

Stravou k pevným kostem

Naše kosti jsou jistota, o kterou se každý den můžeme opřít. Co když jim ale...

Stres a střevní záněty? Alarmující bludný kruh

Dva věční souputníci, kteří trápí nemocného na těle i na duši – nemoc a stres....

Stres a úzkost – co přesně je spouští a jak se jim bránit?

Stres má v evoluci nezastupitelnou roli. Díky stresovému stavu se člověk dokázal...

Stres a zimní únava? 7 tipů, jak je zkrotit

Krátké dny, vstávání za tmy, nedostatek vitamínů a přechody ze zimy do tepla...

Stres k životu patří, ale nesmí škodit

Stres je reakcí na situaci, kdy je organismus vystaven nějaké formě zátěže....

Stres lupénce nesvědčí: 8 tipů, jak se s ním vypořádat

Dnešní uspěchaný svět přímo překypuje stresem. Honička v práci či boj s chronickým...

Stres nás drtí. Naučte se mu čelit!

Infarkt, mrtvice, deprese, závislosti. Jejich společným spouštěčem může být...

Stres snižuje naději na otěhotnění při přirozeném početí i umělém oplodnění

Celý proces léčby neplodnosti je pro ženy velmi stresující, částečně i proto,...

Stres střevům neprospívá, mějte jej proto pod kontrolou

Přestože dnes odborníci trvají na skutečnosti, že samotný psychický stres nevede...

Stres škodí zdraví: 10 kroků ke klidu

Všichni to dobře víme a nejspíš už to bylo i vědecky dokázáno - stresové situace...

Stres v práci okrádá o dobrý spánek

Spory, hádky a zmatky v práci škodí kvalitnímu spánku mnohem více než přesčasy,...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#