Strava při chřipce I – co pít při chřipce
Chřipka klade na organismus zvýšené nároky. Na jednu stranu tělo v boji s onemocněním spotřebovává více energie, na druhou stranu člověk postižený chřipkou trpí nechutenstvím. Při horečce a pocení stoupá spotřeba tekutin, ale ne všechny tekutiny jsou pro vyrovnávání ztrát ty pravé. Ve zvýšené míře dochází také ke spotřebě vitaminů, minerálů a dalších látek včetně bílkovin.
Správného dostatek...
Vhodným složením stravy při chřipce můžeme urychlit a usnadnit léčení, naopak nevhodná skladba přijímané potravy může mít nepříjemné následky třeba v podobě poškození ledvin při dehydrataci nebo zvýšení rizika vzniku nežádoucích účinků léků. Základní kameny vhodné stravy při chřipce jsou tři – dostatek tekutin, lehce stravitelné výživné pokrmy a dostatek zeleniny a ovoce. Malým kamínkem navrch jsou speciální vlastnosti některých potravin, jež samy o sobě mohou napomoci léčení.
#IMG# Tekutiny stačí doplňovat po malých dávkách, ale po celý den. Při horečce pomáhají vlažné tekutiny ochlazovat organismus a při pocení doplňují minerály vyplavené s potem. Celkem byste měli vypít denně alespoň dva litry tekutin, podle potřeby více. Hlavní tekutinou by měla být nesycená stolní voda (bublinky mohou dráždit žaludek).Neopomeňte minerály...
Minerálky pomohou doplnit vypocené soli, ale nepijte pouze minerálky – všeho moc škodí. Dále jsou vhodné slabé čaje, ať už klasický černý či zelený, nebo čaje bylinné a ovocné. Stejně jako u minerálek i pro čaje platí „všeho s mírou“, neboť například silný černý čaj zvyšuje vylučování tekutin z organismu a bylinné čaje mohou ve vyšších dávkách (například 1,5 litru) mít nežádoucí účinky podobně jako léky.
Mléko - tekutá stravá...
Mléko je sice tekutinou, ale vzhledem ke svému složení se řadí spíše mezi tekutou stavu. Šálek mléka, ať už samotného studeného, nebo ohřátého s medem, může posloužit jako lehká svačinka a může v některých případech ulevit při nepříjemných pocitech v krku. Trpíte-li však nesnášenlivostí mléka, je samozřejmě jeho konzumace nevhodná. Podle některých pramenů navíc mléko zahleňuje, takže opět platí „všeho s mírou“.
Zázračný zázvor...
Speciálním nápojem proti chřipce a nachlazení je zázvorový „čaj“. Zázvor obsahuje látky s antibakteriálními a protizánětlivými účinky. K přípravě nápoje se používá strouhaný kořen. Přibližně jednu polévkovou lžíci zalijeme litrem horké vody, necháme louhovat asi 5 minut a dochutíme medem a citronem. Pozor – pokud užíváte antacida (přípravky proti překyselení žaludku), léky na snížení srážlivosti krve, jste-li diabetik nebo jestliže užíváte léky na srdce, raději se o užívání zázvoru poraďte s lékařem.
Ovoce ano, ale...
Ovocné džusy a šťávy z čerstvého ovoce pomohou doplnit kromě tekutin i některé vitaminy, zejména vitamin C, a cukry – rychlý zdroj energie. Jedinému ovocnému nápoji je vhodné se raději vyhnout, zejména pokud užíváte více léků: grapefruitové šťávě. Látky obsažené v tomto ovoci působí na enzym CYP3A4-P450, který je důležitý pro vstřebávání léků v tenkém střevě. Díky grapefruitové šťávě dochází ke zvýšenému vstřebávání některých léků včetně léků používaných při infekcích. Hrozí tak riziko, že se nepřiměřeně zvýší koncentrace léku v krvi a s tím přibudou jeho nežádoucí účinky.
(zak)