Recept na dobré trávení se v lecčem podobá receptu na zdravou stravu. Je v něm ovoce a zelenina, málo živočišných tuků, a pokud si dopřejeme pečivo či přílohu, tak jen ty celozrnné. Víte ale proč?
- Vláknina obsažená v ovoci, zelenině a celozrnných výrobcích je nerozpustná ve střevech. Urychluje a usnadňuje tedy průchod trávicím systémem, vychytává tuky… Lidově říkáme, že „pročišťuje střevo“.
- Tuky v rozumné míře potřebujeme, protože obsahují důležité živiny a vitamíny. Těžká tučná jídla jsou však zbytečnou zátěží, která může náchylnému člověku přinést i závažnější potíže, než je lehký průjem.
- Bílkoviny rovněž v naší stravě nesmí chybět, ale neměly by ani přebývat, protože jejich odbourávání je pro trávicí systém poměrně náročné. Při jejich výběru si dejte pozor, aby nebyly spojeny s nadměrným množstvím tuku – volte libová masa a lehké mléčné výrobky.
- Cukry neboli sacharidy mají být stěžejní položkou našeho jídelníčku. Není ale sacharid jako sacharid. V praxi se mnohdy jedná o sušenky, bílé pečivo a jiné dobroty, které toho našemu tělu mnoho nepřináší – kromě přívalu kalorií a zátěže pro trávicí soustavu. Denní příjem můžeme přitom stejně tak pokrýt i např. ovocem, ovesnými vločkami a celozrnnou rýží.
Pozorujte se!
Že se dietní režim pro dobré trávení příliš neliší od toho pro štíhlou linii? Máte pravdu. Jedna věc je však na něm přeci jen specifická. Důležité – mnohdy i zásadní – při trávicích potížích je vyhýbat se potravinám, o kterých víme, že nám problémy způsobují. Odhalit je vyžaduje trochu snahy, ale pokud se hlouběji zamyslíte nad svým jídelníčkem, po dvou nebo třech příhodách může být viník na světě. Mezi potraviny a nápoje, které nejčastěji stojí u zrodu trávicích obtíží, patří:
- alkohol,
- káva, čaj, kouření,
- sycené nápoje,
- mléčné výrobky,
- kořeněná jídla,
- tučná jídla,
- výrobky z mouky.
Nákupní seznam
Jsou pro vás předchozí termíny příliš vágní? Potřebujete inspiraci, co vhodit do nákupního košíku? Zde je pár tipů:
- Ovoce:
- jablka, hrušky,
- banány (ideální při průjmu),
- hroznové víno,
- jahody, maliny, borůvky,
- broskve, meruňky, švestky (ne při zácpě),
- meloun, avokádo, exotické ovoce,
- sušené ovoce a kompoty.
- Zelenina:
- květák, brokolice,
- kukuřice,
- mrkev (syrová ne při zácpě), celer,
- okurky, rajčata, papriky,
- červená řepa,
- zeleninové šťávy.
- Maso, proteiny a tuky:
- vejce,
- kuře, drůbež,
- ryby,
- ořechy a semínka,
- sójové maso.
- Přílohy:
- celozrnný chléb, cereálie,
- luštěniny – čočka, fazole, hrách (ne při nadýmání),
- suchary,
- hnědá rýže,
- celozrnné těstoviny.
(luko)
Zdroje: http://www.webmd.com/digestive-disorders/digestive-disease-eating-healthy