Vánoční recepty pro alergiky
Vanilkové rohlíčky, pracny, vosí hnízda, … Cukroví, bez kterého si Vánoce snad ani nelze představit. Většina tradičních receptů ale není vhodná pro jedince s potravinovými alergiemi.
Přinášíme několik receptů právě pro ně vybrané podle možné alergie - na mléko, vejce nebo lepek.
#IMG#
Alergie na mléko a vejce, nesnášenlivost laktózy
Linecké cukroví
Suroviny: 280 g Flory light, 140 g moučkového cukru, 2 lžíce vanilkového pudinku, 4 lžíce vody, 420 g hladké mouky
(Na vál dáme mouku a cukr, promneme tuk a přidáme pudink rozmíchaný ve vodě. Zaděláme těsto. Necháme v chladu odpočinout nejlépe do druhého dne a potom vyválíme plát tlustý asi 3 mm, ze kterého vykrajujeme kolečka či jiné tvary. Upečeme dorůžova a po vychladnutí slepujeme marmeládou.
Bezlepková dieta
Kokosové rohlíčky
Suroviny: 600 g pohankové mouky, 250 g tuku, 200 g cukru, 2 vejce, 250 g kokosu, mléko, rum
Z uvedených surovin vypracujeme na pomoučeném vále těsto. Z těsta vytvarujeme rohlíčky, které upečeme a na závěr obalíme v cukru.
Alergie na mléko
Sušenky z ovesných vloček
Suroviny: 2 šálky ovesných vloček, 1 šálek strouhaného kokosu, 200 g rostlinného tuku, půl šálku cukru krupice, čtvrt šálku tmavého přírodního cukru, 2 vejce, 4 polévkové lžíce ovesného nebo rýžového mléka, 1 šálek polohrubé mouky, půl lžičky jedlé sody, 1 lžička skořice, špetka soli
Ovesné vločky a kokos na sucho opražíme. Tuk utřeme s cukrem, přidáme vejce a následně mouku. Nakonec přidáme opraženou směs, sůl, skořici, mléko a sodu a dobře promícháme. Na vymaštěný plech klademe lžící hromádky, které mírně přimáčkneme. Pečeme v troubě předehřáté na 200 °C. Ihned po upečení je nutné placičky oddělit od plechu, po vychladnutí se k němu přilepí.
Bezlepková dieta, alergie na mléko
Čokoládové kuličky
Suroviny: 150 g másla, 150 g moučkového cukru, 400 g kvalitní hořké čokolády nebo čokolády na vaření, 3 lžíce kakaa, 1 lžíce rumu
Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni. Máslo utřeme s cukrem do pěny, přidáme čokoládu, kakao a rum. Směs necháme ve chladu ztuhnout. Poté lžičkou vykrajujeme hrudky, které tvarujeme do kuliček a obalujeme v kakau.
Zdroj: www.potravinova-alergie.info