Vánoční dobroty, které váš cholesterol nezvýší
Pokud už jste (raději) pozapomněli, jak vás loni během svátků trápil žlučník a bylo vám těžko, rychle si vzpomeňte. Vánoce se blíží a chcete-li být tentokrát fit, je nejvyšší čas promyslet změnu jídelníčku. Vyřaďte živočišné tuky, smažená jídla a zkuste to jinak. Máme pro vás inspiraci.
Kapr „na lehko“
Kapr představuje důležitou součást štědrovečerní večeře. Bez této ryby si mnohé české rodiny stále neumí Vánoce představit. Pokud se chcete vyhnout klasické přípravě smažením, zkuste letos poněkud dietnější variantu.
Kapr vařený ve vinné páře
Pro přípravu 4 porcí budete potřebovat následující ingredience:
- 600 g kapra,
- bylinkovou sůl,
- 150 ml červeného vína,
- 50 g másla,
- snítku rozmarýnu, tymiánu, šalvěje,
- petrželovou nať.
Kapra nejprve ochuťte bylinkovou solí (suchá petrželová nať, provensálské bylinky, mořská sůl). Poté kousky položte na napařovací mřížku. Víno nalijte do varné nádoby a přidejte čerstvé bylinky. Vařte kapra v páře 7–10 minut. Uvařené porce potřete máslem a ozdobte jemně sekanou petrželovou natí. Jako přílohu lze podávat vařené brambory nebo rýži.
Zdravější cukroví
Trpíte vysokou hladinou cholesterolu, onemocněním žaludku, žlučníku, jater či střev? Pak jsou pro přípravu vánočního cukroví vhodnější těsta s nižším obsahem živočišného tuku a řepného cukru. Pokud je to možné, vyměňte živočišný tuk za rostlinný. Místo řepného cukru slaďte medem. Použít lze i těsta, která jsou ze čtvrtiny nebo z poloviny nahrazena mrkví či jablky. Do hmoty můžete přimíchat třeba ovesné vločky, které účinně snižují hladinu cholesterolu v krvi.
Vánoční jablečný chlebíček
Budete potřebovat následující suroviny:
- 130 g krupice,
- 125 cukru moučky,
- 3 vejce,
- 250 g strouhaných jablek,
- 10 g kakaa,
- 20 g cukru na posypání,
- máslo na vymazání formy,
- citrónovou kůru z chemicky neošetřeného citrónu.
Speciální formu na chlebíček vytřete máslem a vysypte hrubou moukou. Celá vejce s cukrem vyšlehejte do pěny, přidejte kakao, jemně nastrouhanou citrónovou kůru, nastrouhaná jablka a krupici. Dobře promíchejte a vložte do připravené formy. Pečte zvolna ve vyhřáté troubě. Po upečení vyklopte, nechte vychladnout a pocukrujte.
(hah)