Nejen tuky jsou zdrojem cholesterolu
V obecném povědomí patří mezi potraviny, které zvyšují hladinu cholesterolu, zejména nasycené tuky. Je však dokázáno, že negativní vliv na hodnoty a složení krevních tuků mají i jednoduché cukry. Vědci zjistili, že lidé, kteří konzumují více přidaných cukrů, vykazují nepříznivé složení hladin „hodného“ a „zlého“ cholesterolu. Cukry současně zvyšují hladiny jiných krevních tuků, tzv. triglyceridů, které mají stejně jako „zlý“ cholesterol nepříznivý účinek na srdečně-cévní systém. Jak cholesterol, tak triglyceridy urychlují proces kornatění tepen (aterosklerózy), jehož následkem může být srdeční infarkt či mrtvice. Podle dat Světové zdravotnické organizace se odhaduje, že až 4,5 % úmrtí na světě je zapříčiněno právě vysokou hladinou cholesterolu. Proto nejen příjem nasycených tuků, ale i přísun cukrů v potravě je třeba si hlídat.
Které vánoční koření nepřispívá jen k chuti, ale i ke snížení krevních tuků a cukru?
O nasycených tucích a jednoduchých cukrech koluje mnoho negativního, naštěstí se často v potravinách potkávají s jinými látkami, které mohou mít naopak pozitivní vliv na naše zdraví, a to nejen co se hladiny cholesterolu týče. Nejinak je tomu i v případě vánočního cukroví.
Mezi tradiční vánoční koření, které se v čínské medicíně používá už po staletí, patří skořice. Obsahuje řadu tělu prospěšných látek. Mimo jiné je zdrojem polyfenolů, které mají účinky podobné inzulinu, tedy hormonu, jenž hraje zásadní roli v metabolismu základního krevního cukru – glukózy. Vědecké studie přinášejí závěry, že skořice má příznivý vliv jak na hladinu celkového cholesterolu, tak na množství triglyceridů v krvi.
Oblíbenou součástí nejen vánočního koření, ale i asijské kuchyně je badyán. Látky v něm obsažené mají protizánětlivé, antioxidační a antimikrobiální účinky. V historii se například uplatňoval v léčbě chřipky. Obsahuje látku anethol, která dokáže zvýšit produkci inzulinu a napomoci tak normalizovat hladinu glukózy v krvi a snížit množství cholesterolu. Pozitivní vliv na srdečně-cévní systém je navíc dán jeho schopností snižovat krevní tlak.
Mezi tradiční vánoční koření se schopností ovlivnit funkci inzulinu se řadí také hřebíček. Z vědeckých studií vyplývá, že příjem 1–3 g hřebíčku denně je prospěšný pro lidi s cukrovkou 2. typu, u nichž dokáže snížit nejen hladinu cukru, ale i cholesterolu a triglyceridů.
V jedné z klinických studií byly zkoumány účinky denního příjmu 3 g zázvoru na složení tukového spektra v krvi. Bylo zjištěno, že oproti skupině osob, které dostávaly placebo, došlo u lidí užívající tuto dávku zázvoru k významnému snížení celkového i „zlého“ cholesterolu a triglyceridů a naopak k žádoucímu vzestupu „hodného“ cholesterolu. Některé studie rovněž přinesly závěry, že výtažky ze zázvoru dokážou upravovat hladinu krevního cukru (glykémii) a snížit tělesnou hmotnost.
Řadu tradičních vánočních koření doplňuje kardamom, který se po staletí využívá nejen jako součást kuchyně, ale také jako lék. Vědecké studie provedené na zvířatech ověřily schopnost kardamomu snížit hladinu celkového i „zlého“ cholesterolu, a to již při jeho denním užívání po 8 týdnech. Po stejné době navíc došlo ke snížení hodnot triglyceridů o 42 % a přímo v srdečním svalu o 39 %. Kardamom má tedy jednoznačně ochranný vliv na naše srdce. Studie rovněž potvrdily efekt kardamomu na zlepšení kompenzace cukrovky a snížení tělesné hmotnosti.
Cukr vs. koření: Vy určujete, čí vliv ve vánočním cukroví převáží!
Lidstvo využívalo blahodárný vliv koření na různé složky našeho zdraví od pradávna. Nezapomínejme však, že v souboji poměru cukru a koření ve vánočním cukroví vítězí jednoznačně cukr. Nelze se tedy domnívat, že samo koření dokáže ve svém malém množství, v němž je používáno, negativní účinky cukru vyvážit. Přestože jsou Vánoce, je třeba alespoň částečně příjem cukru kontrolovat a vyvážit jej dostatkem zdravého pohybu. A samozřejmě si nezapomeňte také okořenit život.
(tich)
Zdroje:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28887086/
https://theconversation.com/a-christmas-spice-that-may-help-reduce-your-blood-cholesterol-87649
https://dupischai.com/star-anise-health-benefits/
https://faseb.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1096/fasebj.20.5.A990-b
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18813412/
https://www.researchgate.net/publication/310898782_Anti-hypercholesterolemic_influence_of_the_spice_cardamom_Elettaria_cardamomum_in_experimental_rats_Hypocholesterolemic_influence_of_cardamom_fractions
https://www.healthline.com/health/high-cholesterol/sugar-and-cholesterol
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28407719/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3665023/
https://www.healthline.com/nutrition/cardamom-benefits