Funkční trávení je alfou a omegou zdravého životního stylu. Kromě vstřebávání živin přijatých potravou mají střeva i významnou roli v obranyschopnosti našeho těla. Mezi obecné zásady udržení zdravého fungování střev patří dostatečný pitný režim, omezená konzumace alkoholu, cukrů a zpracovaných potravin, eliminace stresu, pravidelný pohyb, dostatek spánku a v neposlední řadě není radno zapomínat ani na dostatečný přísun vlákniny. Dnešní uspěchaný způsob života však hraje proti nám. Procento populace trpící trávicími obtížemi se zvyšuje. Na mysli máme jak průjmy, tak zácpy. Zvláštní skupinu problémů tvoří tzv. idiopatické střevní záněty.
Střevní mikroflóra jako spojenec na cestě ke zdraví
Není žádným tajemstvím, že lidské tělo obsahuje asi desetkrát více bakterií než vlastních buněk. Bakterie trávicího traktu jsou nedílnou součástí procesu trávení. Ty zastoupené v tlustém střevě jsou cennými pomocníky schopnými rozkládat vlákninu. Napomáhají tak formování stolice. To, které bakterie v našich střevech žijí, je ovlivněno dědičností, věkem, chorobami, užívanými léky a v neposlední řadě přijímanou stravou. První čtyři zmíněné faktory jen těžko změníme. Pojďme se tedy podívat na to, co ovlivnit můžeme – na stravu. Pro zdravé trávení je nezbytný dostatek vlákniny. Doporučeno je konzumovat asi 25–35 g vlákniny za den. Jejím přirozeným zdrojem jsou například luštěniny, ovoce, kořenová zelenina, brambory, obilniny nebo ořechy. Většina populace jí však nepřijímá dostatek, řešením může být tedy užívání doplňků stravy s jejím obsahem.
Vyznejte se konečně v doplňcích stravy s obsahem vlákniny
Produktů obsahujících vlákninu je na trhu nepřeberné množství, můžeme je rozdělit na dvě skupiny – ty, které obsahují její nerozpustnou formu, a ty s rozpustnou.
Nerozpustná vláknina ve střevech absorbuje vodu, čímž zvětšuje svůj objem, změkčuje stolici a zkracuje tak dobu průchodu potravy trávicím traktem. Své využití nachází zejména v léčbě zácpy. Na druhou stranu rozpustná vláknina má omezenou absorpční schopnost, má však důležitou schopnost kvašení, tzv. fermentace. Při tomto procesu vznikají mastné kyseliny s krátkým řetězcem. Ty slouží jako zdroj energie pro buňky střeva, ovlivňují konzistenci stolice, stimulují střevní peristaltiku a podporují růst přátelských bakterií. Rozpustná vláknina dále reguluje trávení tuků a jiných sacharidů, a tak prokazatelně snižuje cholesterol a příznivě ovlivňuje hladinu cukru v krvi. Slouží jako živina pro mikrobiální flóru v trávicím traktu. V tomto kontextu se o ní mluví jako o tzv. prebiotiku, podporuje růst tělu přátelských bakterií. Rozpustná vláknina je doporučována nejen jako řešení zácpy, ale i průjmových onemocnění.
Částečně hydrolyzovaná guarová guma jako skvělý pomocník v řešení trávicích obtíží
Četné studie zabývající se ovlivněním jak zácpy, tak průjmů došly při užívání částečně hydrolyzované guarové gumy (PHGG) k příznivým výsledkům. Jedná se o přírodní ve vodě rozpustnou formu vlákniny pocházející ze semen guarového bobu (plodiny podobné fazoli). Svůj původ má ve střední Asii.
Působí zároveň proti průjmům i zácpám, napomáhá znovunastolení rovnováhy trávení. Účinky jsou dle dostupných studií pozorovány při dávkách 7 g/den, typičtější je však užívání vyšších dávek (okolo 15–20 g/den). Zlepšuje hojení sliznice tlustého střeva a brání přestupu bakterií do cévního řečiště.
Oproti ostatním dostupným produktům s obsahem vlákniny, například s inulinem či fruktooligosacharidy, PHGG fermentuje pomaleji. Je tedy výrazně lépe tolerována. Guarová vláknina je lépe snášenou vlákninou než tradičně používané pšeničné otruby či slupky psyllia. Svou chutí je nevýrazná a při jejím užívání není potřeba dodatečný příjem tekutin.
Přípravky s obsahem PHGG jsou určeny pro všechny, od dětí nad 3 roky přes matky na mateřské, špatně se stravující pracující muže až po seniory. Své místo mají i jako podpůrný přípravek u jedinců trpících autoimunitními záněty střev.
Obtíže spojené s trávením značně znepříjemňují každodenní povinnosti i radosti života. Ať už se jedná o časté odbíhání na toaletu, či úporné křeče spojené s výraznou bolestivostí břicha, přejeme si jediné – ať už to proboha skončí! Užívání hydrolyzované guarové gumy je jedním z pilířů, na kterém můžete postavit svůj nový, zdravější životní styl. Nezapomínejte však také na obecné zásady zdravého zažívání zmíněné v úvodu tohoto článku.
(vrjo)
Zdroje:
Rao T. P., Quartarone G. Role of guar fiber in improving digestive health and function. Nutrition 2019, 158–169.
Üstündağ G. et al. Can partially hydrolysed guar gum be alternative to lactulose in treatment of children constipation? Turk J Gastroenterol 2010, 360–364.
https://www.nestlehealthscience.cz/cz/optifibre