Pravidelná stolice je známkou dobrého zdraví
Stejně jako je pro hodináře pravidelný tikot hodin důkazem dobře odvedené práce, je pravidelná a „správná“ stolice jednou ze známek dobrého zdraví. Ale co je vlastně správná stolice? A jak si ji „zajistit“?
Kývající se střevo
Aby správně fungovaly všechny mechanismy pro získávání živin z potravy, je nutný plynulý pohyb tráveniny. Ta se jednak promíchává – aby enzymy působily na veškerou tráveninu – a jednak se posunuje dál. Míchací pohyby dokonce daly název střevnímu oddílu ileu (z řeckého eilein – kývat se). Těm posuvným pohybům se říká peristaltické. Vznikají tak, že se prstencovitě stáhne svalovina a tento prstenec se posouvá rychlostí 2–3 cm/s ke konečníku. Pokud peristaltické vlny, tedy ony stahy svalstva, probíhají, jak mají, procestuje trávenina tenkým střevem za 4–8 hodin. Dojde-li k podráždění střevní sliznice, zrychlí se proces jen na pár minut
Střevo v pohybu
Pečovat o přiměřeně rychlou peristaltiku je důležité. Právě ta je pro pravidelnou, nejlépe každodenní stolici klíčová. Jak na to?
Tři tipy pro správnou funkci střev:
- Jezte vlákninu – ta je bohatě obsažená v rostlinné stravě. Po požití na sebe naváže vodu, čímž nabobtná a roztáhne střevní stěnu. To vyvolá peristaltickou vlnu.
- Nestahujte břicho těsným oblečením – například módní bokové džínsy jsou sice slušivé, pro střeva mohou ale být příliš těsné.
- Hýbejte se – čím více se budete hýbat vy, tím aktivnější bude i vaše trávení.
- Přečtětě si zajímavý článek o kapsuloskopii - nové metodě vyšetření střev na www.Léčba-Rakoviny.cz
Lepší je „chodit“ častěji
Jak ukazují poslední výzkumy, péče o pravidelnou stolici se vyplatí. Ve stolici bývají obsaženy rakovinotvorné látky (zvlášť jíte-li často uzeniny, smažené či grilované pokrmy). Čím pomalejší je vaše vyprazdňovaní, tím delší čas je sliznice vašeho střeva v kontaktu s těmito škodlivinami. I proto je mezi národy konzumujícími hlavně rostlinnou stravu nižší výskyt nádorů tlustého střeva a konečníku.
Pozor na změny
A jaká je ta správná stolice? Už Hippokrates tvrdil, že se stolice má hodnotit podle kvality a ne kvantity. Ideální je ta každodenní a formovaná. Pokud je častěji než 3× týdně a neopakuje-li se víc než 3× denně, je vše v pořádku. Každý trávíme trochu jinak, proto se zácpa a průjem definují těžko. Ale pozor, pokud se u vás střídá „zácpa“ a „průjem“ nebo jste nikdy se stolicí problémy neměli a náhle máte s vyprazdňováním potíže, vyhledejte lékaře. Totéž platí, objevíte-li ve stolici krev nebo je-li černé barvy (a nejedli jste předtím borůvky či živočišné uhlí).
Nejlepší vizitkou zdravého životního stylu je pravidelná a kvalitní stolice. Sledujte ji. Může vás zavčas upozornit i na vážné onemocnění.
Zdroje:
- BMJ 2008; 337: a1344
- BMJ 2008; 337: a1440
- Trojan S. et al., Lékařská fyziologie, Grada, 2000