#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Povědomí o HPV se zlepšuje, ale pořád není dobré. I to zaznělo na našem webináři

Očkování proti HPV redakce uLékaře.cz 25.7.2024
Ilustrační foto, zdroj: Shutterstock.com

Nestihli jste online vysílání našeho kulatého stolu na téma Ženské a mužské zdraví ve stínu HPV? Nabízíme vám možnost zhlédnout webinář ze záznamu.

U kulatého stolu zasedli MUDr. Lucie Mouková, Ph.D. (lékařka Oddělení gynekologické onkologie na Klinice operační onkologie Masarykova onkologického ústavu, Brno), Hana Trková (zakladatelka a jednatelka společnosti MEDIBAY), Martin Bartoš (zástupce spolku mediků SpoluSafe, který se věnuje osvětě o viru HPV). Zkušenost s onemocněním rakovinou děložního čípku v rámci webináře sdílela Veronika Křížková. Celým streamem prováděla moderátorka Jolana Voldánová

Nestihli jste webinář naživo? Pusťte si jeho záznam.

Virus HPV je jako ping-pongový míček

„Mýtem je, že ten, kdo má HPV virus, je promiskuitní. Nemusí to tak být. Stačí, když do vztahu vstoupíte vy jako čistý člověk, ale ten váš partner měl předchozí vztah s někým, kdo ho nakazil HPV infekcí, a potom si ten virus v partnerském vztahu předáváte jak ping-pong,“ zaznělo v úvodním vstupu onkogynekoložky MUDr. Lucie Moukové, Ph.D.

Lékařka zdůraznila, že mimo jiné se HPV virus podílí na různých onkologických onemocněních – až takřka ve 100 % na rakovině děložního hrdla, v 85–90 % na karcinomu řitního otvoru (análního kanálu), což dle MUDr. Moukové může souviset s análním pohlavním stykem a zajímavostí je, že větší výskyt (incidence) tohoto druhu rakoviny je u žen než u mužů. Dále virus HPV participuje z 50–60 % na nádorech pochvy, zevního genitálu a penisu a postupně narůstá také incidence nádorů hlavy a krku s HPV asociovanou etiologií – dle slov lékařky došlo v posledních letech k nárůstu z 20 na 70 %.

MUDr. Mouková také připomněla, že očkování proti HPV je od ledna 2024 hrazeno z veřejného zdravotního pojištění u dívek a chlapců od 11 do 14 let věku (včetně). Dospívající do 18 let, kteří očkování nestihli, na něj mohou od pojišťovny dostat příspěvek. Lékařka zdůraznila, že vakcína proti HPV není věkově omezená a že její účinnost v pozdějším věku se udává až 80 %. „Kdyby vakcinovanost proti HPV byla větší, tak mně ubyde práce, když to řeknu laicky. Pojďme se vakcinovat všichni,“ vyzvala MUDr. Mouková na závěr své prezentace.

Pacienti s genitálními bradavicemi nejdou k lékaři kvůli strachu a stigmatu

V prezentaci Hany Trkové zaznělo, že ačkoliv se zdá, že vše již bylo řečeno a vše už musí být známé, je velká část lidí, kteří vůbec netuší, že se jich HPV týká, nebo to tuší, ale nevědí si rady, jak s tou skutečností naložit a jak se efektivně bránit. „Realitu vidím dnes a denně v našich online poradnách… Chodí nám stovky dotazů denně od žen i mužů, kde reálně vidíme, kolika lidem HPV zasahuje velmi výrazně do života… Jsou to mnohdy opravdu těžké situace, které neovlivňují jen zdravotní stav, ale i psychickou pohodu, partnerské vztahy, sexuální zdraví… Je to velký problém pro spoustu lidí a smutné na tom je, že spousta případů se děje zbytečně, protože proti HPV se dá účinně bránit,“ řekla.

Jedny z nejčastějších dotazů v poradně HPV College jsou na HPV pozitivitu jako takovou, kde lidé řeší zejména to, co mají dělat, jak to říct svým partnerům, jak poznají, že se u nich HPV infekce rozvine do onemocnění, aj. Dalším okruhem jsou dotazy na očkování proti HPV, ať už u dětí, nebo u dospělích, a na individuální přínos očkování pro tazatele.

Velká část dotazů ve zmíněné online poradně se týká onemocnění, která souvisejí s HPV a nejsou život ohrožující, ale běžný život dramaticky ovlivňují – poradnu kontaktují muži a ženy, kteří odcházejí z ordinací lékařů s diagnózou genitálních bradavic a dle slov Hany Trkové jsou z toho zoufalí. „Když se řekne sexuálně přenosná infekce, spoustu lidí to vyděsí, nechtějí se k tomu hlásit a mnohdy to řeší až velmi pozdě. Před lety jsme dělali průzkum, kdy jsme zjistili, že velké procento pacientů například s genitálními bradavicemi zašlo k lékaři až třeba po tříměsíční době. Do té doby s tou diagnózou žili, někteří ji i dál šířili. Stigma hraje určitě velmi velkou roli a dále také řada mýtů, které se k HPV pojí… Destigmatizovat, otevřeně o tom mluvit je cesta, jak tomu pomoct,“ dodala Trková.

Hana Trková promluvila také o projektu Ženské zdraví, díky kterému každá žena dostává jasné doporučení, jak se HPV týká konkrétně její věkové skupiny a co může dělat do budoucna. Nabízí také tipy pro muže, ke kterým se informace o HPV nedostávají snadno kvůli absenci preventivních prohlídek – přitom se jich HPV dotýká nejen co se týče přenosu, ale týká se přímo i jejich zdraví, kdy u nich může stejně jako u žen dojít k závažným zdravotním komplikacím.

Za zásadní považuje Hana Trková vzájemné sdílení informací například dospělých dcer s jejich matkami: „Víme, že zhruba 50 procent žen vůbec nechodí na gynekologickou prevenci. Bohužel jsou to ženy ve zralejším věku, dejme tomu kolem 60 let, které si myslí, že už gynekologickou prevenci nepotřebují, že se jich to netýká… Přitom právě v této věkové kategorii dochází k nejzávažnějším diagnózám.“

Příběhy ukazují, jak různorodé mohou být projevy infekce HPV

O detabuizaci tématu promluvil ve svém příspěvku i Martin Bartoš ze spolku mediků SpoluSafe. Jde o skupinu studentů medicíny, kteří se snaží předávat odborné informace laické veřejnosti srozumitelnou formou, a to prezenčně i online, především na sociálních sítích a prostřednictvím různých akcí ve veřejném prostoru. „Náš projekt má za cíl zvýšit povědomí o samotném viru a dále osvětlit lidem, že očkování není špatná věc, ba naopak může pomoci… Víme, že v momentě kdy proočkovanost bude ve vysokých procentech, tak takřka můžeme úplně eliminovat jednu z poměrně častých rakovin – rakovinu děložního čípku,“ vysvětlil Martin Bartoš.

Svými aktivitami spolek mediků cílí na nejmladší generaci také formou prevence na školách. „Očkování má největší efekt před samotným kontaktem s virem HPV, tedy v deseti jedenácti letech. My bychom rádi, kdyby školáci v tomto věku věděli, proč jsou vůbec naočkování a že to očkování je sice chrání, ale musí určitým způsobem dodržovat zásady prevence… Vždy se snažíme vytvořit bezpečný prostor, aby se děti mohly ptát na různé dotazy, ať se to týká HPV jako takového, nebo občas jsou třeba dotazy, jestli můžou používat dva kondomy naráz, že by je to ochránilo více, nebo jestli je možné používat tampón, když je slečna ještě panna, apod.“  

V loňském roce SpoluSafe připravil mimo jiné také osvětovou kampaň Příběhem ku prevenci, která na příbězích devíti žen a jednoho muže ukazovala jak různorodé mohou být projevy infekce a jak HPV ovlivňuje lidské životy. Kampaň probíhala formou výstavy na různých místech a jednou z jejich tváří byla také Veronika Křížková, která prodělala rakovinu děložního čípku a která také popsala tuto svou zkušenost v rámci našeho kulatého stolu: „Byla jsem poctivá, co se týče prevence, chodila jsem pravidelně každý rok. Bohužel mi to nebylo zjištěno u paní gynekoložky, ale už to bylo akutní, kdy jsem skončila na pohotovosti se silným krvácením. Byla mi zjištěna rakovina děložního čípku a nařízena operace, už jsem neměla možnost jiné léčby, takže radikální hysterektomie (odstranění dělohy). To znamená, že už nemůžu mít další děti, naštěstí mám jednoho syna... Měla jsem zachycené už i uzliny, takže jsem musela podstoupit jak ozařování, tak i chemoterapii. Jsou s tím spojené doživotní komplikace, ale mohlo to dopadnout hůře.” Dodala, že povědomí o očkování proti HPV před onemocněním neměla žádné…

Co dále zaznělo v diskuzi u kulatého stolu? Pusťte si záznam streamu a dozvíte se například i to, proč je velkým rizikem holení intimních partií (a je lepší „stříhat na ježka”) nebo že HPV se přenáší nejen pohlavním stykem. A věděli jste, že existuje orální rouška?

Autor článku: redakce uLékaře.cz
Líbil se vám článek?
+7
ANO NE

Dočteno? Pomůžeme vám
ještě o kus víc.

  • Lékaři všech specializací čekají na váš dotaz.
  • Naplánujte si prevenci s chytrým kalendářem.
  • Objevujte praktické a ověřené tipy od lékařů.
Zaregistrovat se zdarma Přihlásit se

Související články

PODCAST: HPV infekce je zodpovědná za 4 nádorová onemocnění. Nejlepší prevencí by bylo zříct se sexuálního života

Lidský papillomavirus (HPV) je nejčastější sexuálně přenosnou infekcí na světě....

Nejčastější mýty a fakta o očkování proti HPV

Mnoho lidí si lidské papilomaviry (HPV) spojuje primárně s rizikem rozvoje rakoviny...

HPV – nakazit se je snadné a chránit se je ještě snadnější

Vir známý jako HPV dokáže napáchat mnoho „neplechy“ – je považován za hlavního...

O infekci HPV nevěděl, dokud se u něj neobjevily genitální bradavice

Než se Michal ve svých 25 letech potkal s infekcí lidským papilomavirem (HPV)...

Proč nechat očkovat děti proti HPV? Je to jedna z nejlepších věcí, kterou jim můžete jako rodiče do života dát

Proč byste měli chtít vědět o infekci HPV co nejvíce? Protože se týká všech...

Očkování proti HPV dosáhlo ve světě skvělých výsledků

Očkování proti lidskému papilomaviru (HPV) přineslo své první plody. Vakcína...

Dětská lékařka: Ve své ordinaci mám velmi dobrý zájem o očkování proti HPV

Infekce lidským papilomavirem (HPV – human papillomavirus) je v současnosti...

Znáte rizika infekce HPV a jak jim co nejlépe předcházet?

Běžně používaná zkratka HPV, se kterou se můžeme setkat nejčastěji ve spojení...

Nákaza HPV neohrožuje jen ženy. Přibývá případů, kdy vyvolá karcinom v oblasti krku

Na spektrum zhoubných onemocnění spojených s nákazou lidským papilomavirem (HPV)...

Doporučujeme

Čtěte více

Potvrzeno. Dlouhodobé užívání alkoholu zhoršuje cukrovku!

Na onemocnění diabetem se podílí mnoho faktorů. Dva z nich jsou alkohol a růstový...

Poučení z historie epidemií kontaktní dermatitidy

Kontaktní alergie postihuje téměř 20% populace. K senzibilizaci dochází při...

Poučte děti o prevenci žloutenky, ať jim infekce nezkazí prázdniny!

Infekční žloutenky jsou nepříjemná nakažlivá onemocnění, která v některých případech...

Pouhých patnáct vykouřených cigaret denně dokáže zmutovat DNA

Odhad, že každých 15 vykouřených cigaret způsobí průměrně jednu mutaci DNA,...

Použití cílené léčby má jasně daná pravidla

Cílená léčba nádorů zaznamenává rok co rok obrovský vývoj. To je také jeden...

Používání mobilních telefonů a vznik rakoviny: opět bez jasných důkazů

Světová zdravotnická organizace si vzala za cíl konečně objasnit, zda používání...

Používání sprejů v domácnosti s alergikem

Základem v boji s alergiemi je odstranění alergenů a dráždivých prostředků...

Používáte silný parfém? Nechoďte pod ovocné stromy

Alergie číhá opravdu všude. Je proto třeba být ve střehu i na podzim. Sice už...

Povadlá oční víčka řešte okamžitě! Plastika může zachránit zrak

Jemná pokožka horních a dolních víček umí člověk občas pěkně potrápit. Pokud...

Povánoční nákupy žilám příliš neprospívají

Kdo by odolal zboží za poloviční ceny, které obchodníci po Vánocích hojně nabízejí....

Povinná a nepovinná očkování dětí: Znáte je?

Navzdory svým odpůrcům je očkování stále nejúčinnějším preventivním opatřením,...

Povlak jazyka jako signál zdraví i nemoci – co vše vám prozradí?

Kdy naposledy jste si po vyčištění zubů pořádně prohlédli svůj jazyk? Právě...

Povolené svaly po porodu dokáže stáhnout plastika břicha

Dostat se zpět do formy po porodu není snadné, úplná regenerace organismu trvá...

Povzbuďte chytře zdraví svých nervů

Správně fungující nervový systém potřebuje mimo jiné dostatek látek, které přispívají...

Pozátěžová bronchokonstrikce u dětí s atopickým ekzémem

Děti trpící atopickým ekzémem mají až v 50% případů současně i astma.

Pozdní komplikace ztukovatění jater aneb když dojde na nejhorší

Zatímco nad prostým ztukovatěním jater většina lidí mávne rukou, jaterní cirhózy,...

Pozitivní nález? Prostatu čeká další zkoumání

Pokud lékař vysloví podezření na rakovinu prostaty, budou nutná vyšetření kvůli...

Pozitivní vliv některých potravin na psychiku

Změna dosavadního způsobu života a dočasné pobývání pouze doma může být postupem...

Pozitronová emisní tomografie (PET)

PET neboli pozitronová emisní tomografie je moderní lékařská vyšetřovací metoda...

Poznáte příznaky rakoviny prsu? Otestujte se!

Nečekejte, až vám lékař sdělí, že jste další obětí rakoviny prsu. Mohlo by být...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#