#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Nefrolog: Ledviny poškozené cukrovkou nebolí, ale významně ovlivňují naději dožití i kvalitu života

Když se cukrovka komplikuje... Mgr. et Mgr. Kristýna Poulová 26.6.2024
Při cukrovce nestačí jen konstatovat poškození ledvin, je třeba zjistit jeho míru

Jakým mechanismem cukrovka poškozuje ledviny, o čem by diabetici měli mít přehled, aby měli jistotu, že jejich ledviny jsou v pořádku, a proč se každé opatření snižující pokles filtrační funkce ledvin počítá, vysvětlil prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc., přednosta Kliniky nefrologie 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Bylo by možné vysvětlit, tak aby to bylo srozumitelné všem, jaký mechanismus stojí za poškozením ledvin při cukrovce?

Zvýšené množství krevního cukru (glukózy) poškozuje drobné cévy v ledvinách, navíc aktivuje některé hormony, které sice pomáhají udržovat celkovou filtrační funkci ledvin, ale současně ledvinná klubíčka, ve kterých se filtruje krevní plazma, poškozují. V souvislosti s cukrovkou se také zvyšuje tzv. oxidační stres a aktivuje se zánět klubíček i tkáně mezi nimi.

Právě kvůli komplexním příčinám ledvinného poškození u cukrovky jsou některé léčebné postupy zaměřené jen na jeden z těchto mechanismů nedostatečně účinné. Prevenci a léčbu poškození ledvin u cukrovky si tak lze představit jako snahu ovlivnit různými způsoby co nejvíce faktorů, které přispívají k postupu onemocnění. Na samotném začátku ovšem stojí porucha metabolismu glukózy, nejlepší prevencí je tedy optimální kontrola cukrovky.

Při cukrovce nestačí jen konstatovat poškození ledvin, je třeba zjistit jeho míru

Jak se při cukrovce vyšetřují ledviny a proč kontrolu jejich stavu nestačí odbýt jen krátkým namočením „papírku” do moči?

Abychom mohli diagnostikovat poškození ledvin u cukrovky, případně hodnotit jeho vývoj, potřebujeme změřit množství bílkoviny v moči a odhadnout, do jaké míry je poškozena filtrační funkce ledvin. Přítomnost bílkoviny v moči je známkou zvýšené propustnosti poškozené filtrační membrány a bílkovinu v moči lze opravdu zjistit (ale nikoliv změřit) namočením „papírku” (diagnostického proužku) do moči. K odhadu filtrační funkce, tzn. objemu krevní plazmy, který je filtrován v ledvinných klubíčkách (normální hodnoty dosahují cca 90–120 ml/min), je nutno stanovit ukazatel filtrace v krvi. K tomu je nejčastěji využíván kreatinin. Poškození ledvin u cukrovky se projevuje nejdříve zvýšenou propustností filtrační membrány (postupně narůstajícím množstvím bílkoviny v moči) a poté postupným poklesem filtrační funkce. Při poklesu filtrační funkce k hodnotám 10–15 ml/min je obvykle nutno zahájit náhradu funkce ledvin.

Jak souvisí vysoký krevní tlak s nemocnými ledvinami diabetiků?

prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.
prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Vysoký krevní tlak zvyšuje tlak i v ledvinných klubíčkách, kde dochází k filtraci krevní plazmy. Vysoký tlak v klubíčkách sice může zvyšovat filtraci, ale postupně vede k jizvení a zániku klubíček a postupné ztrátě filtrační funkce ledvin. Špatná kontrola krevního tlaku má na vývoj onemocnění ledvin u cukrovky velmi nepříznivý vliv – může zvýšit rychlost ztráty filtrační funkce řádově pětkrát až desetkrát. Dobrá kontrola krevního tlaku je tak vedle co nejlepší kontroly cukrovky základním faktorem zpomalujícím postup onemocnění.

Co o stavu našich ledvin vypovídá glomerulární filtrace a je to něco, co by mělo diabetiky zajímat?

Glomerulární filtrace říká, kolik krevní plazmy se v ledvinných klubíčkách profiltruje za jednotku času. Pacient s cukrovkou by se měl zajímat minimálně o svou průběžnou koncentraci krevního cukru (glykémii), dlouhodobou kontrolu cukru (glykovaný hemoglobin), hodnotu krevního tlaku, koncentraci cholesterol v krvi a také o svou glomerulární filtraci. A to proto, že informovaný pacient zpravidla daleko více a aktivněji spolupracuje na své léčbě, např. dodržováním diabetické diety, užíváním podávaných léků.

Jak by se diabetici měli v ideálním případě o zdraví svých ledvin zajímat a jak mohou mít jistotu, že jim je jejich nemoc plíživě nepoškozuje?

Filtrační funkce ledvin asi od 45 let mírně klesá i u zdravých lidí (cca o 1 ml/min/rok), mírný pokles je tedy možno pokládat za normální. U diabetiků bývá ale rychlost ztráty glomerulární filtrace větší, obvykle mezi 2–5 ml/min/rok, ale někdy (zejména při špatné kontrole krevního tlaku) až 10 ml/min/rok.

Abychom si blíže představili, co to pro pacienta znamená, vyjděme z následujícího příkladu: 50letý pacient s cukrovkou má glomerulární filtraci již významně sníženou na 45 ml/min. Pokud jeho glomerulární filtrace bude dále klesat (při dobré kontrole cukrovky a krevního tlaku) např. jen o 1 nebo 2 ml/min/rok, znamená to, že mu glomerulární filtrace klesne na 15 ml/min (kdy bychom měli začít uvažovat o zahájení léčby dialýzou) za 30 nebo 15 let, u pacienta s poklesem glomerulární filtrace o 5 ml/min/rok, nebo dokonce 10 ml/min/rok bude dialýza nutná za 6 let, nebo dokonce jen za 3 roky.

Včasnou léčbu může zkomplikovat špatná interpretace naměřených hodnot sérového kreatininu

Jak diabetologové spolupracují s nefrology na péči o své pacienty? Dostává se diabetikům specializované péče, kterou potřebují?

Myslím, že v České republice je obecně spolupráce mezi diabetology a nefrology dobrá. V léčebných doporučeních se uvádí a myslím, že se to většinou dodržuje, že nefrolog by měl vidět pacienta s diabetickým onemocněním ledvin nejpozději při poklesu glomerulární filtrace na 30 ml/min. V této situaci je již třeba léčit některé komplikace chronického onemocnění ledvin (např. anémii, kostní chorobu), s kterými se diabetolog běžně nesetkává, a také je nutno zahájit přípravu na případnou dialýzu či transplantaci. Tato situace bývala zejména dříve mylně označována jako předání pacienta diabetologem nefrologovi. Tak to ale není, ani být nemůže, pacient i po konzultaci s nefrologem bude dále vyžadovat i diabetologickou péči a léčbu.

Diabetolog by měl s nefrologem konzultovat stav pacienta i dříve než při uvedeném poklesu glomerulární filtrace, např. při podezření, že pacient může mít kromě diabetu ještě další nediabetické onemocnění ledvin, což bohužel není příliš vzácné.

Proč někteří diabetici končí rovnou na dialýze nebo jako kandidáti pro transplantaci ledviny, aniž by věděli, že jejich ledviny jsou v nepořádku?

I velmi výrazné snížení glomerulární filtrace nemusí být spojeno s žádnými klinickými projevy a potížemi, takže pozdní záchyt bezpříznakových pacientů s chronickým onemocněním ledvin stále bohužel není výjimkou a jediná cesta, jak mu zabránit, je pravidelný screening pacientů. Kromě skutečné absence vyšetření ale může být v České republice spíše problémem neadekvátní interpretace zjištěných nálezů. Odhadovanou glomerulární filtraci lze dnes zaškrtnout na standardní biochemické žádance ve většině zdravotnických zařízení, přesto se to pravidelně neděje. Prosté vyšetření sérového kreatininu (z jehož koncentrace v séru se glomerulární filtrace nejčastěji počítá) pak nemusí být správně interpretováno. Jeho koncentrace totiž závisí také na svalové hmotě a může být „falešně normální“ u drobných žen, starších lidí nebo kohokoliv s chronickým onemocněním ve stavu podvýživy. Vzhledem k tomu, že jsou diabetici pravidelně sledováni, je u nich záchyt onemocnění ledvin až ve fázi, kdy je třeba zahájit dialýzu, neobvyklý.

Co je z pohledu nefrologa největší slabinou záchytu selhání ledvin u diabetiků?

Myslím, že je to právě absence odhadu glomerulární filtrace a špatná interpretace „normální“ nebo jen lehce zvýšené koncentrace sérového kreatininu.

Jaké jsou na závěr hlavní důvody, proč by se diabetici měli zajímat o léčbu cukrovky a zdraví svých ledvin?

Zhoršující funkce ledvin významně ovlivňuje u pacienta s cukrovkou jeho dožití i kvalitu života. Nejde jen o riziko selhání ledvin s nutností dialýzy, ale i o riziko smrti, které se výrazně zvyšuje se zhoršováním funkce ledvin, podstatná část pacientů s cukrovkou a chronickým onemocněním ledvin se tak dialýzy nedožije. Moderní léčba prodlužuje nejen dobu do dialýzy, ale i život nemocných s diabetickým onemocněním ledvin.

(pok)

Obsah je součástí osvětové kampaně o onemocnění ledvin.

Autor článku: Mgr. et Mgr. Kristýna Poulová
Líbil se vám článek?
+5
ANO NE

Dočteno? Pomůžeme vám
ještě o kus víc.

  • Lékaři všech specializací čekají na váš dotaz.
  • Naplánujte si prevenci s chytrým kalendářem.
  • Objevujte praktické a ověřené tipy od lékařů.
Zaregistrovat se zdarma Přihlásit se

Související články

Pozor na cukrovku – zkracuje život!

Cukrovka je závažné a celosvětově rozšířené onemocnění, které sice nebolí, ale...

Vliv chronické neuropatické bolesti na kvalitu života nemocných

Není sporu o tom, že chronická neuropatická bolest výrazně zasahuje do života...

Jak pylová alergie snižuje kvalitu života

Mezi projevy pylové alergie může patřit alergická rýma nebo astma. Tato onemocnění...

Já to přece vydržím! Žít ale neznamená přežívat

Naše kůže hraje svou roli nejen v ochraně našeho těla, ale i v našem duševním...

Inkontinenční pomůcky zásadně zlepšují kvalitu života

Tak jako se neustále posouvají možnosti léčby samovolného úniku moči, tak se...

Domněnka potvrzena: aerobní cvičení je pro revmatiky nejen účinné, ale i bezpečné

Francouzští vědci prokázali, že aerobní cvičení je bezpečné pro lidi trpící...

Jak mít cukrovku pod kontrolou?

Našli vám cukrovku a obáváte se razantní změny životního stylu? Pokud však zvládnete...

Při cukrovce trpí i ledviny

Dlouhodobě zvýšená hladina cukru v krvi poškozuje cévy různých orgánů včetně...

Do jaké míry ovlivňuje inkontinence kvalitu života?

Močová inkontinence je velice stresující stav, který zasahuje snad do všech...

Léčíte se s cukrovkou? Pečujte o své ledviny

Cukrovka je provázena celou řadou zdravotních komplikací, které vznikají v důsledku...

Doporučujeme

Čtěte více

Nedostatek tekutin při rotavirovém průjmu je nutné řešit rychle!

Jedno z největších rizik rotavirových průjmů u malých dětí spočívá v dehydrataci....

Nedostatek vitamínu D zhoršuje projevy atopického ekzému

Takzvaný "antirachitický" vitamín D si umí lidský organismus vytvořit sám, ale...

Nedostatek zinku prodlužuje hojení a oslabuje imunitu

Málo zinku v těle může způsobit špatné hojení ran a sníženou obranyschopnost...

Nedovolte aftům zahájit invazi

Možná je znáte. Malé, nenápadné, bílé vřídky na sliznici v ústech. Jejich bolest...

Nedovolte bolesti, aby vás ovládla

Ačkoliv se o osteoporóze často mluví jako o tichém a nenápadném onemocnění,...

Nedovolte maličkostem zkazit vám dovolenou

O kvalitě dovolené často rozhodují detaily, a to nejen u lidí trpících tzv....

Nedovolte mrazu, aby vám ničil pokožku. Pryč se všemi zlozvyky!

Suchá a podrážděná. Taková bývá pokožka v zimě. Může za to mráz, ale také nevhodná...

Nedovolte nemoci dostat vaše tělo do stavu podvýživy

Příznaky Crohnovy nemoci a změny, které uděláte ve svém jídelníčku, abyste je...

Nedovolte revmatoidní artritidě vzít dítěti dobrou náladu!

Je známo, že mysl je silným spojencem v boji s řadou nemocí, revmatické choroby...

Neexistuje arytmie, kterou by v IKEM nedokázali léčit

Na vznik a léčbu poruch srdečního rytmu, tzv. arytmií, jsme se ptali předního...

Nefrotický syndrom

Nefrotický syndrom je soubor příznaků provázející různé typy onemocnění ledvin....

Nehojí se vám rány na nohou? Příčinou bývají poruchy prokrvení

Obtížně se hojící rány na nohou mohou znepříjemnit život, snížit jeho kvalitu,...

Nehojící se rána? Zjistěte, co je příčinou právě u vás

Zajímá vás, proč se vaše zranění hojí tak dlouho a jak ho doma správně ošetřovat?...

Nehrozí vám alergie na vánoční stromeček?

Pylová alergie může alergika trápit prakticky celý rok. Jeho potíže se samozřejmě...

Nehřešte na zdraví svých nohou. Nemusí trvat věčně

Starat se o nohy se vyplatí hned z několika důvodů. Jedním z nich je předcházení...

Nehtová rovnátka – bezbolestné řešení zarůstajících nehtů

Tahle potíž dokáže člověka ošklivě potrápit. V dnešní době se v léčbě kromě...

Necháte se nachytat na mýty o metličkách?

Metličky, metličkovité varixy nebo také mikrovarixy. Mužům to většinou nic neříká....

Necháte se očkovat proti onemocnění covid-19? Ptali jsme se lékařů a dalších odborníků

Pokud jde o očkování, Češi dlouhodobě patří spíše mezi pochybovače, zvláště...

Nechce se mnou spát, opravte ji!

Ženy přicházejí řešit něco, co ony samy jako problém ani necítí, vlastně pouze...

Nechce se vám ven? Zacvičte si doma

Pohyb je všeobecně považován za důležitou součást zdravého životního stylu....

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#