Nedovolte aftům zahájit invazi
Možná je znáte. Malé, nenápadné, bílé vřídky na sliznici v ústech. Jejich bolest překáží při jídle, ale také při mluvení. Řeč je o aftech.
Přesná příčina jejich vzniku není známa. Jisté však je, že s nimi nemá nic společného infekce herpesvirem, tak jako je tomu u oparů.
Na vzniku aftů se podílejí tyto faktory:
- Drobná poranění v ústní dutině, například po zubním ošetření. Na vině může být i nechtěné kousnutí do jazyka či vnitřní strany tváře a přehnané čištění zubů.
- Potravinová přecitlivělost, zejména na čokoládu, kávu, jahody, ořechy, sýr, kořeněná nebo kyselá jídla jako třeba ananas.
- Emocionální stres.
- Snížená funkce imunitního systému při nákaze HIV/AIDS.
- Hormonální výkyvy během těhotenství.
- Zubní pasty a ústní vody obsahující sodium lauryl sulfate.
Stoprocentní léčba neexistuje
Jelikož je přesná příčina neznámá, neexistuje léčba, která by aftům stoprocentně zabránila nebo je okamžitě odstranila. Stomatolog vám může předepsat speciální ústní výplachy s obsahem znecitlivující látky na zmírnění bolesti. Bez předpisu můžete v lékárně rovněž zakoupit speciální gely v tubičce, které aft na určitou dobu znecitliví. Ústa je také možné vyplachovat odvarem z heřmánku či jiných léčivých bylin. V době, kdy se aft vytvoří, se nedoporučuje jíst kořeněná, ostrá či kyselá jídla. Bolestivost se po kontaktu s těmito potravinami zhoršuje.
Prevencí můžete ovlivnit častost výskytu
Pokud se u vás afty objevují často, je třeba se zaměřit na správnou životosprávu:
- vyvarujte se stresu
- dostatečně spěte – nedostatek spánku totiž negativně ovlivňuje funkci imunitního systému, a to může vytvoření aftů podnítit
- zajistěte tělu přísun vitaminů skupiny B a vitaminu C
- dbejte na konzumaci ovoce a zeleniny
- nekonzumujte potraviny, u kterých vám byla zjištěna potravinová alergie či přecitlivělost
(skl)