Krok č. 1: Přiměřená váha
V rozvoji osteoartrózy je obezita jasným rizikovým faktorem. Platí to zejména pro váhonosné klouby dolních končetin, tedy kyčle, kolena, hlezna a klouby nohy. Kilogramy váhy navíc způsobují mechanické přetěžování kloubů a postupné poškozování chrupavky. Kloubům přitom výrazně pomůžete už při zhubnutí o zlomek původní váhy. V jednom zahraničním výzkumu přispělo snížení váhy o 2 hodnoty BMI k 50% snížení rizika osteoartrózy! Naopak pokud v tomto výzkumu došlo ke stejnému vzestupu váhy, vedlo to k výraznému zvýšení jejího rizika.
Krok č. 2: Pravidelné cvičení
Pravidelný pohyb zlepšuje prokrvení kloubů a tvorbu tekutiny uvnitř kloubu (synoviální tekutiny), která vyživuje chrupavku a snižuje tření při pohybu. Pohyb je důležitý také pro udržení síly svalů, jež fungují jako důležitý stabilizátor kloubu. Jedná se o vědecky podloženou skutečnost, například ochabnutí čtyřhlavého svalu stehenního zvyšuje riziko rozvoje osteoartrózy kolene. Důležitá je pravidelnost cvičení a současně vhodný výběr sportu. Vybírejte takovou aktivitu, při které nehrozí riziko úrazů a nedochází při ní k přetěžování kloubů. Mezi ideální sportovní aktivity patří svižné procházky, jízda na rotopedu nebo na kole či plavání.
Krok č. 3: Pozor na úrazy!
Nitrokloubní zlomeniny vedou k poruše celistvosti chrupavky a mohou zhoršit její výživu a mechaniku pohybu v kloubu. Poranění vazů zase může způsobit nestabilitu kloubu, která vede k chronickému poškozování chrupavky. Úrazům je vhodné předcházet a při jejich vzniku je zapotřebí nic nepodceňovat a raději navštívit lékaře. Jedině odborník totiž stanoví správnou diagnózu a nasadí účinnou léčbu, která minimalizuje riziko budoucích komplikací.
Krok č. 4: Zdravá výživa
Nejenom pro zdraví vašich kloubů, ale celého organismu je důležitá pestrá a bohatá strava. Tím se ovšem nemyslí užívání různých potravinových doplňků, ale především dostatečný příjem vitaminů, mineralů, omega-3 mastných kyselin a dalších živin z přírodních zdrojů. Omezit je naopak vhodné konzumaci alkoholu, kouření a příjem nezdravých jídel, především sladkostí, smažených a tučných potravin.
(holi)
Zdroj:
https://www.webmd.com/osteoarthritis/osteoarthritis-prevention-1#3