Rizik, která nadváha přináší, je mnoho
Nadváha a obezita přináší do našeho života řadu zdravotních rizik, zejména prostřednictvím zvýšené hladiny cholesterolu a cukru v krvi či vysokého krevního tlaku. Kvůli tomu nám hrozí široké spektrum nemocí − od nemocí srdce a cév, metabolických onemocnění (v čele s cukrovkou 2. typu) přes onemocnění ledvin, kostí a jater až po riziko vzniku některých typů rakoviny. Kila navíc také ovlivňují náš spánek a tím i kvalitu života. Většině těchto chorob však lze účinně předcházet úpravou stravy a snížením hmotnosti.
Co si naložit na talíř?
Každé denní jídlo by mělo obsahovat všechny základní živiny, tedy tuky, bílkoviny a sacharidy. Jejich optimálního poměru lze docílit, když půlku talíře zaplní ovoce a zelenina, druhou polovinu zase bílkovinné potraviny a sacharidy. Co by na něm tedy rozhodně nemělo chybět?
- Osvěžte si jídelníček rybami a ořechy. Jsou bohaté na nenasycené mastné kyseliny.
- Nezapomínejte jíst luštěniny. Stejně jako ořechy jsou i luštěniny rostlinným zdrojem bílkovin, navíc obsahují také vlákninu.
- Zařaďte do svého jídelníčku nenasycené mastné kyseliny. Zlepšují lipidový profil a rostlinné tuky nezvyšují cholesterol.
- Zaměřte se na zdravější přílohy. Sáhněte raději po celozrnné variantě těstovin, chleba nebo hnědé rýži. Součástí těchto potravin jsou i obalová zrna. Ta mají (stejně jako luštěniny) vysoký podíl vlákniny, která udržuje delší pocit sytosti po jídle a díky svému nízkému glykemickému indexu nezvyšuje tolik hladinu glykémie. Vláknina také reguluje pohyb tráveniny střevem a tím pomáhá předcházet zácpě.
- Dbejte na každodenní porci ovoce a zeleniny. Ovoce a zeleniny si ceníme hlavně pro jejich bohatý obsah vitaminů a minerálních látek. Většina z nich je navíc účinnými antioxidanty. Ty udržují v našem těle metabolickou rovnováhu a zabraňují poškození buněk.
Sladkou tečku si odpusťte
K udržení zdravé hmotnosti i normálních hodnot krevního obrazu není třeba držet drastické diety. Často stačí udělat jen pár změn − například místo zákusku si po jídle dopřejete procházku na čerstvém vzduchu a ke svačině si místo sladkosti přibalíte jablko. Uvidíte, že výsledky se brzy dostaví.
(eha)
Zdroje:
https://www.niddk.nih.gov/health-information/weight-management/health-risks-overweight
https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/2013/11/06/healthy-eating-ten-nutrition-tips-for-eating-right/
https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/healthy-eating-plate/