#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Jak se projíst k nízkému cholesterolu?

Léčba cholesterolu Veronika Hliněná 18.6.2021
Abychom účinně snížili množství cholesterolu v krvi, velmi často stačí pouze změnit potraviny, které jsou součástí našeho jídelníčku

Známým rizikovým faktorem pro vznik infarktu a dalších srdečně-cévních onemocnění je vysoká hladina cholesterolu. Cholesterol si naše tělo tvoří samo, ale jeho hladinu ovlivňuje i složení našeho jídelníčku. Jak tedy jíst, abychom dosáhli snížení hladinu cholesterolu v krvi? A je to vůbec možné?

O vysokém cholesterolu v kostce

Cholesterol hraje v našem těle důležitou roli. Většina se ho tvoří v játrech, ale část ho přijímáme i v potravě. Je důležitý pro tvorbu hormonů – estrogenu a testosteronu, dále také vitaminu D a je součástí struktury každé buňky v našem těle. Lidské tělo množství cholesterolu reguluje, přesto pokud ho ve stravě přijmeme nadbytek, ukládá se do cév a způsobuje kornatění tepen neboli aterosklerózu (zánětlivé onemocnění cév v důsledku ukládání tuku do cévní stěny). Znamená to tedy, že se tukové částice ukládají na povrchu cévní stěny, způsobují zúžení cévy a omezení průtoku krve dále do tkání.

Také záleží na tom, v jaké formě se cholesterol v organismu vyskytuje. HDL cholesterolu se přezdívá „hodný“, protože transportuje tukové částice z cév do jater, zatímco LDL cholesterol lze označit jako „zlý“, neboť přináší tukové částice do cév. LDL cholesterol je nejdůležitější v určování rizika onemocnění cév. Většina tuků, které přijmeme ze stravy, jsou ve formě triacylglycerolů a velká část tuků se poté v této formě pohybuje v krvi. Triacylglyceroly jsou proto dalším důležitým ukazatelem rizika kornatění tepen a jejich hladina bývá zvýšená spolu s LDL cholesterolem.

Potraviny zvyšující cholesterol

Ještě před několika lety si odborníci mysleli, že při zvýšeném cholesterolu v krvi (tzv. hypercholesterolémii) je nutné omezit příjem cholesterolu z potravy. Týká se to hlavně vajec a jater, která ho obsahují velké množství. Z novějších výzkumů ale vyplývá, že na množství cholesterolu v potravě záleží, ale zdaleka ne tolik, jak se původně myslelo. Největší podíl na něm má příjem zvýšeného množství tuků a sacharidů v jídle.

Dle studie provedené na Harvardově univerzitě, která probíhala mezi 80 000 zdravotních sester, se zjistilo, že množství cholesterolu přijaté z potravy ovlivňuje celkový cholesterol jen minimálně. Nicméně neplatí to u lidí tzv. hypersenzitivních, tedy u těch, kteří nadměrně reagují na vyšší příjem cholesterolu v potravě zvýšením cholesterolu v krvi. Je zde tedy prokázána souvislost s genetickou výbavou, nicméně i u lidí bez genetické zátěže lze určit rizikové skupiny pacientů, a to jedince s cukrovkou a se zvýšeným cholesterolem v krvi, u kterých by se mělo sledovat přijímané množství cholesterolu. Právě z tohoto důvodu může být u těchto lidí nadměrný příjem cholesterolu v potravě rizikový.

Ačkoliv by se mohlo zdát, že riziko srdečních onemocnění souvisí pouze s ukládáním cholesterolu do cév, není tomu tak. Mezi další rizikové faktory patří i kouření, cukrovka, vysoký krevní tlak a další.

Jak se projíst k nízkému cholesterolu

Abychom účinně snížili množství cholesterolu v krvi, velmi často stačí pouze změnit potraviny, které jsou součástí našeho jídelníčku. Změnou stravy můžeme snížit cholesterol v krvi o 5–10 %. Jedná se o změnu jídelníčku ve smyslu snížení příjmu nezdravých jídel, jako jsou polotovary či tučné maso.

Na co se v jídelníčku zaměřit:

  • Zvyšte příjem ovoce a zeleniny. Jezte více rozpustné vlákniny. Vláknina je obsažena zejména v ovesných vločkách a v ovoci.
  • Držte se nenasycených tuků, které jsou obsaženy v rostlinných olejích. Zdravé tuky najdete zejména v rybím masu, ořeších a semínkách.
  • Vyhýbejte se nasyceným tukům, které se vyskytují hlavně v masných a mléčných výrobcích. Dejte si pozor také na „transtuky“ (transmastné kyseliny), které jsou často zastoupeny v potravinách vyrobených z částečné hydrogenovaných rostlinných olejů (margarínů).
  • Přidejte do svého jídelníčku rostlinné steroly a stanoly. Jedná se o přirozeně se vyskytující složky v potravinách, jako jsou jogurty a džusy.

Najděte si dietu, která bude vyhovovat vám a u které si budete jisti, že je pro vás dlouhodobě udržitelná. Zkuste se více hýbat a uvidíte, že se už nebudete obávat každého vyšetření krve u vašeho lékaře.

(ver)

Zdroje:

https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/what-should-you-eat/fats-and-cholesterol/cholesterol/

https://www.healthline.com/nutrition/how-to-lower-cholesterol#TOC_TITLE_HDR_3

https://www.health.harvard.edu/heart-health/4-ways-to-eat-your-way-to-lower-cholesterol

Autor článku: Veronika Hliněná Pediatrie, gynekologie a porodnictví, kardiologie
Zatím nemám přesně vybraný obor, o který bych se chtěla dále zabývat, vše je velmi zajímavé.
Líbil se vám článek?
+35
ANO NE

Dočteno? Pomůžeme vám
ještě o kus víc.

  • Lékaři všech specializací čekají na váš dotaz.
  • Naplánujte si prevenci s chytrým kalendářem.
  • Objevujte praktické a ověřené tipy od lékařů.
Zaregistrovat se zdarma Přihlásit se

Související články

Rostlinná strava jako cesta k nízkému cholesterolu

Vysoký cholesterol rozhodně není žádná výhra. Stojí za řadou závažných zdravotních...

LDL – „zlý“ cholesterol

LDL-cholesterol patří mezi krevní tuky, které ovlivňují zdraví našeho srdce...

Vysoký cholesterol

O ohni se říkává, že je to dobrý sluha a zlý pán. Totéž by se dalo říct o cholesterolu...

Co jste možná nevěděli o vysokém cholesterolu

Mysleli jste si, že o příčinách vysokého cholesterolu už jste vše slyšeli a...

Překvapivé zdroje cholesterolu

Bůček, slanina, uzené maso, vajíčka, škvarky, … Asi tak si většina z nás představuje...

Dopřávali jste si o dovolené? Pozor na cholesterol!

Zdrojem cholesterolu jsou pro člověka tučné živočišné produkty. Tedy maso, mléčné...

Diabetici, hlídejte si cholesterol!

Cholesterol je voskovitá látka, kterou vyrábí naše tělo. Navíc ji přijímáme...

Cholesterol hlídejte! Vymkne-li se kontrole, můžete umřít

Cholesterol je voskovitá látka, kterou naše játra vytvářejí přirozeně. Je nepostradatelný...

Vysoký cholesterol? Možná nechtěné dědictví

Cholesterol je pro organismus nezbytný. Pokud je ho ale příliš mnoho, začne...

Jaká hodnota cholesterolu je pro vás ta správná?

O neblahém vlivu zvýšené hladiny cholesterolu na naše zdraví, zejména pak na...

Doporučujeme

Čtěte více

Jak se monitoruje pylová situace v ČR?

První popisy alergie pocházejí již z dob faraonů, moderní éra alergologie však...

Jak se může projevit alergie způsobená roztoči

S nástupem podzimu a sychravého počasí pomalu ustupují pylové alergeny a ke...

Jak se můžeme bránit oparům

Opary jsou velmi nepříjemnou záležitostí. Zvlášť pokud se objevují opakovaně....

Jak se najíst při nevolnosti po chemoterapii dobře a sezonně?

Nevolnost a nechutenství bývají častými nežádoucími účinky chemoterapie. Výživná...

Jak se naučit žít s Crohnovou chorobou

Přestože pro pacienty s Crohnovou nemocí mohou být některé aktivity větší výzvou...

Jak se pátrá po žloutence

Pokud si myslíte, že virovou hepatitidu vždy prozradí žluté zbarvení očí či...

Jak se postupuje, když cukrovka zasáhne oči?

I přes veškerou snahu o prevenci a včasnou diagnózu diabetu se někdy může stát,...

Jak se pozná, že je mé astma pod kontrolou?

Pokud se léčíte s astmatem, může se za určitých okolností stát, že se vaše astma...

Jak se projevuje alergie s ohledem na sezónu?

Věděli jste, že sennou rýmou můžete trpět i v zimě? Jak zabránit tomu, aby se...

Jak se projevuje omikron a čím se liší od ostatních variant?

Omikron má na svědomí prudký nárůst nemocných. Jaké jsou hlavní rozdíly mezi...

Jak se prošlapat k lepšímu zdraví?

Zdravou chůzí můžete zlepšit svou tělesnou i psychickou pohodu. A to bez ohledu...

Jak se předchází rakovině střev při IBD? Samotná prohlídka nestačí

Každému, kdo v České republice oslaví 50. narozeniny, by měla ve schránce přistát...

Jak se při cestování po velkoměstech nenechat napálit

Náramkáři, hráči skořápek nebo falešní policisté. V evropských městech číhají...

Jak se při kojení starat o bradavky zasažené lupénkou?

Kojení je nejen nejpřirozenější strava pro miminko, ale také pomáhá vytvářet...

Jak se připravit na dovolenou v době (post)covidové?

Užít si čas dovolených ve zdraví je jistě touhou každého z nás. Zeptali jsme...

Jak se připravit na kolonoskopii

Kolonoskopie se mnozí obávají. Náročnější než vlastní vyšetření ale může být...

Jak se připravit na umělé oplodnění – tipy pro snížení stresu

<p>Mnoho párů, které se chystají podstoupit umělé oplodnění, zažívá určitou...

Jak se rakovina vzdaluje, cítím se volněji

Rakovina prsu není jediné onemocnění, ale spíše skupina několika druhů rakovin,...

Jak se rodí děti bez matek – nematek

Darují kus sebe samé. Vskutku malinký kousek. Nepatrný, ale pro vznik nového...

Jak se rozvíjí alergická reakce?

Chcete-li rozumět tomu, co se děje v těle alergika, když ho navštíví "jeho"...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#