Rizikové faktory se dají rozdělit do dvou kategorií – ovlivnitelné a neovlivnitelné.
Mezi neovlivnitelné faktory, které zvyšují náchylnost k onemocnění, se řadí:
- vyšší věk (u mužů nad 55 let, u žen nad 65 let),
- mužské pohlaví obecně,
- nemoci srdce a cév v rodině,
- dědičnost,
- etnický původ (vyšší riziko prokázáno u lidí s africkými či asijskými kořeny).
Ovlivnitelné rizikové faktory
Klíčovou roli z hlediska prevence mají rizikové faktory, které lze pozitivně ovlivnit změnou životního stylu, zejména:
- vysoký krevní tlak – vyznačující se opakovanými hodnotami nad 140/90 mmHg změřenými minimálně při dvou kontrolách u lékaře. V tom případě se jedná o chronické onemocnění vyžadující celoživotní léčbu,
- vysoké hodnoty krevních tuků – při nichž je důležitá zejména kontrola hladiny cholesterolu a triglyceridů. V případě cholesterolu se rozlišují hladiny LDL a HDL cholesterolu, pojmenovaného podle přenašečů cholesterolu, přičemž LDL přenáší cholesterol především do mimojaterní tkáně a HDL zajišťuje jeho zpětný transport do jater, kde je metabolizován. Vyšší hodnoty LDL cholesterolu, nízké hodnoty HDL cholesterolu a zvýšený celkový cholesterol jsou tedy spojeny s vyšším rizikem vzniku nemocí srdce a cév a maximální příjem cholesterolu stravou by neměl přesahovat 300 mg za den,
- cukrovka 2. typu – představující onemocnění, při němž je zvýšená hladina cukru v krvi důsledkem inzulinové rezistence. Tělo tedy inzulin vytváří, ale nedostatečně na něj reaguje. Cukrovkáři mají 2×–4× vyšší riziko vzniku nemocí srdce a cév oproti zdravé populaci,
- nadváha – jejíž přítomnost a míra se určují pomocí tzv. BMI (body mass indexu), který se vypočítává jako váha (kg) / výška (m)2. Pokud je hodnota BMI nad 25,1 mluvíme o nadváze, nad 30 pak o obezitě. Dalším kritériem pro určení nadváhy je obvod pasu, přičemž u mužů hodnota nad 102 cm a u žen nad 88 cm znamená obezitu. Čtvrtina Čechů je obézních a čtvrtina má nadváhu.
Vznik onemocnění můžete ovlivnit
Základem prevence vzniku onemocnění srdce a cév zůstává zdravý životní styl. Důležitá je zejména pravidelná fyzická aktivita a vyvážená zdravá strava s dostatkem vlákniny a vitaminů za současného omezení sladkých a slaných potravin a nápojů. Významným opatřením je i abstinence od nikotinu a alkoholu. Tyto kroky postupně vedou k redukci nadváhy, čímž dochází k normalizaci krevního tlaku a snížení spotřeby léků.
(mraf)
Zdroje:
http://www.szu.cz/uploads/documents/czzp/CINDI/kurz/vyziva_a_KVO.pdf
https://ada.com/cardiovascular-disease-risk-factors/
https://medlineplus.gov/howtopreventheartdisease.html