Hrst ořechů denně a cholesterol bude v normálu
Milujete ořechy, ale vyhýbáte se jim, protože jsou mastné a vysoce kalorické? Podle odborníků na výživu mají i své klady. Jádra jsou bohatá na bílkoviny, vlákninu i zdravé tuky – jen si musíte dobře vybrat. Ořechy dokonce dle vědců chrání před nemocemi naše srdce a cévy.
Příznivý vliv na naše zdraví mají podle odborníků vlašské, lískové, pekanové a piniové ořechy a dále pistácie, mandle a arašídy. Jejich zařazení do jídelníčku pomáhá snižovat riziko rozvoje kardiovaskulárních onemocnění, a to v případě, že jich zkonzumujeme asi 30 g denně. To odpovídá zhruba jedné hrsti. Jako vždy i v tomto případě ale platí – všeho s mírou. Alergici by se ořechům měli pochopitelně vyhnout zcela.
Špatný klesá, hodný roste
Především vlašské ořechy mají vysoké množství omega-3 mastných kyselin. Tyto kyseliny:
- zmírňují množství rizikových tuků v krvi,
- působí proti tvorbě a růstu aterosklerotických plátů,
- snižují riziko vzniku krevních sraženin, jež mohou vést až k srdečnímu infarktu nebo mozkové mrtvici.
Výzkumy prokázaly, že pravidelná konzumace hrsti ořechů denně zvyšuje hodnoty žádoucího, HDL-cholesterolu a naopak snižuje rizikový, LDL-cholesterol a triglyceridy v krvi.
Na příchutě zapomeňte!
Pokud jste se rozhodli, že svou dietu ořechy obohatíte, dejte si záležet při jejich výběru. Preferujte syrová a neochucená jádra a vyhněte se těm soleným, praženým či obaleným v čokoládě. Ořechy můžete konzumovat jen tak nebo je zapracovat do nejrůznějších pokrmů. Využít je lze také jako koření při přípravě salátu.
(veri)
Zdroj:
www.webmd.com