Co dělat, když mi oznámí diagnózu rakovina?
A je to tady. Lékař pojmenoval to, na co jsme se báli i jen pomyslet. Šetrně nám sdělil, že se potvrdilo jeho podezření a že se u nás jedná o nádorové onemocnění. Šok, hrůza, panika. Nevěříme, zlobíme se, panikaříme.
Proč právě já? Co se mnou a s mou rodinou bude dál? Ale nakonec tuto tvrdou realitu přijmeme my i naši blízcí a začneme přemýšlet, jak se připravit na náročnou léčbu, která často představuje chirurgické řešení, chemoterapii, ozařování, biologickou léčbu...
Způsob léčby a léčba samotná je v rukou lékařů
Na nás coby pacientech je, aby náš nutriční stav byl co nejlepší, abychom byli připraveni na léčbu, která nás čeká.
O souvislosti výživy a zdraví člověka nikdo nepochybuje. Výživa je důležitá pro zdravého člověka a v nemoci je její význam přímo zásadní. Při nedostatečné konzumaci biologicky hodnotné stravy organismus čerpá potřebné živiny z vlastních tělesných zásob a tak dochází k úbytku jeho svalové hmoty, k poklesu hmotnosti, celkovému oslabení a snížené odolnosti proti infekcím. U onkologicky nemocných se s problémem podvýživy setkáváme až v 80 %!
Tito pacienti mají v průběhu onemocnění zvýšenou energetickou potřebu. Vyvážená, energeticky dostatečná strava se správným poměrem základních živin je důležitou podmínkou jejich úspěšné léčby. V dobrém výživovém stavu se nemocní lépe vyrovnávají s vedlejšími účinky náročné léčby, jsou odolnější proti infekcím, mají nižší riziko pooperačních komplikací, rekonvalescence je kratší a účinnější. Kvalita jejich života je vyšší a šance na uzdravení větší.
Výživa nepředstavuje jen příjem optimálního množství živin, vitaminů, antioxidantů a minerálních látek. Strava by nám měla chutnat a být pro nás potěšením. Přednost dáváme přirozenému způsobu výživy a podle potřeby stravu doplňujeme nutričními doplňky určenými k popíjení – sippingem (nutridrinky). Ty se uplatní zejména v případě, že nemocný trpí nechutenstvím, horečkami nebo má problémy s polykáním. Výhodou nutridrinků je přesně definované složení, široká škála příchutí a snadná vstřebatelnost. Nutridrinky neobsahují lepek, jsou připravené k okamžitému použití a tak šetří čas na přípravu stravy.
Velmi důležité je i dodržování dostatečného pitného režimu. Je podmínkou zpracování a vstřebávání živin a umožňuje vyplavení nepotřebných zbytků léků z těla.
V případě plánovaného chirurgického výkonu je pečlivá příprava po nutriční (výživové) stránce klíčová!
Nejdůležitější je zajištění dostatečného příjmu plnohodnotných bílkovin. Jsou stavebními kameny všech tkání včetně svalů, podílí se na tvorbě enzymů a dalších látek důležitých pro správnou funkci těla a v krizových situacích mohou být využívány jako zdroj energie. Jinou živinou (sacharidy, tuky) je není možné nahradit. Denní potřeba bílkovin u zdravého dospělého člověka je přibližně 1 g na 1 kg váhy a den, v nemoci se potřeba zvyšuje až na dvojnásobek. Zdrojem plnohodnotných bílkovin je především maso (raději libové, bílé a rybí), mléko, mléčné výrobky a vejce. Pokud je třeba příjem bílkovin zvýšit, výhodný je výživný nápoj Nutridrink Protein, který v jedné lahvičce obsahuje 20 g bílkovin. Je to stejné množství, jaké dodá 100 g libového masa.
Sacharidy a tuky jsou samozřejmě také důležité. Jsou dodavateli energie, vitaminů rozpustných ve vodě i v tuku, minerálních látek, esenciálních (nezbytných) mastných kyselin a vlákniny.
Zárukou energeticky dostatečné a biologicky hodnotné výživy je pestrá, vyvážená strava. A když nemocný není schopen ji přijímat v dostatečném množství, je nezbytné co nejdříve ji doplnit vhodnou lékařsky ověřenou tekutou výživou – nutridrinky.
S jejich výběrem vám nejlépe poradí nutriční terapeutka. Vysvětlí vám, který druh je v dané situaci nejvhodnější, jak a kdy nutridrinky podávat.
Rozhodující v této bitvě proti nemoci je účinná léčba. Ale důležitá je také vůle pacienta bitvu vyhrát a podpora jeho blízkých. Sílu mu dodává biologicky hodnotná a energeticky dostatečná výživa.
(vea)