Studie vědců z jedné kanadské univerzity přišla s možným řešením, jak pomoci pacientům po mozkové mrtvici vrátit se co nejdříve zpět do plnohodnotného života. Klíč k úspěchu tkví ve schopnostech omega-3 mastných kyselin. Jedná se o „rodinu“ nenasycených mastných kyselin, z nichž nejdůležitější jsou pro naše tělo dvě:
- DHA (kyselina dokosahexaenová),
- EPA (kyselina eikosapentaenová).
Ochrana mozku
Během laboratorních testování se zjistilo, že podávání DHA napomáhá snížit množství molekul, které v mozkové tkáni způsobují zánět po mrtvici. Za zánět je odpovědná kyselina arachidonová (ARA), ze které vznikají zánětlivé mediátory. Tyto mediátory slouží k rozvoji zánětlivé reakce, a tedy poškozují organismus. DHA ale díky své struktuře dokáže částečně prozánětlivou arachidonovou kyselinu v organismu nahradit. Tím chrání mozkovou tkáň před dalšími možnými nevratnými změnami.
Rychlá aplikace
Je žádoucí, abychom posílili obsah DHA kyseliny v naší stravě. Díky tomu se zvýší hladina této kyseliny v oblasti mozku označované jako striatum, které je zapojeno do okruhu pohybových a myšlenkových procesů. Studium účinku DHA na náš organismus přineslo další pozitivní zprávu. Dlouhodobé užívání DHA může významně zvýšit poměr omega-3 ku omega-6 mastným kyselinám, které působí prozánětlivě. Tím se sníží syntéza ARA a následně dojde k potlačení zánětu. Proto se díky svým protizánětlivým vlastnostem užívá v léčbě mozkových příhod. Rychlé podání DHA u pacientů s ucpáním mozkové tepny představuje také cenově přijatelné řešení.
Dary moře
Na omega-3 kyseliny, respektive DHA a EPA, jsou bohaté mořské ryby. Nicméně ne všechny obsahují těchto kyselin dostatek, proto je vhodné je kombinovat. Následující výčet ryb je seřazen podle klesajícího obsahu DHA a EPA:
- atlantská makrela (až 2,3 gramů kyselin na 100 gramů masa),
- losos atlantský,
- pacifický sleď,
- ančovičky,
- tuňák,
- mečoun,
- humr,
- treska (0,13 gramů kyselin).
(žij)
Zdroj:
https://www.medicalnewstoday.com/releases/233413.php
http://stroke.ahajournals.org/content/42/10/2903.full