Dvakrát více než před 30 lety…!!
Crohnovu chorobu a ulcerózní kolitidu, společně označované jako nespecifické střevní záněty, zná v dnešní době každý odborník, a dokonce i velká část běžné populace. Nebylo tomu tak ale vždy. Proč se dříve vzácné a málo známé nemoci nyní dostaly do centra pozornosti? Odpověď je jednoduchá: protože jich přibývá. Například případů Crohnovy choroby je nyní dvakrát více, než tomu bylo před 30 lety. Zároveň čím dál tím častěji postihuje děti a mladistvé. Teorií, proč tomu tak je, je mnoho.
Hranolky a limonáda…??
Může se za nárůstem střevních zánětů skrývat špatné stravování? Tato myšlenka se samozřejmě nabízí. A vědecké důkazy ji podporují.
- Lidé se dnes hodně stravují v tzv. rychlých občerstveních. Mnozí konzumují hamburgery, párky v rohlíku, hranolky a sladké limonády minimálně dvakrát týdně. Takto se stravující osoby mají podle jedné švédské studie 3,4× větší riziko vzniku „crohna“ a 3,9× větší nebezpečí nástupu kolitidy.
- Roli hraje i příjem cukru: Více než 55 gramů denně zvyšuje riziko Crohnovy choroby 2,6×.
Záplava antibiotik…??
Další zajímavá teorie dává do souvislosti nárůst případů střevních zánětů a užívání antibiotik. To za posledních 50 let také raketově vzrostlo. Antibiotiky nešetříme ani v lidské medicíně, ani u chovných zvířat. Jejich přítomnost v organismech vede k vyvinutí odolnějších, nebezpečnějších bakterií. Tito „mutanti“ pak možná obývají naše střeva namísto přirozené mikroflóry. Svou přítomností dráždí imunitní systém až do chvíle, kdy se tento obrátí proti celé střevní sliznici.
Nejistý vliv očkování…??
Jedna britská studie na velké skupině pacientů sledovala souvislost výskytu nespecifických střevních zánětů s očkováním živou vakcínou proti spalničkám. U lidí, kteří byli v dětství očkováni, byl výskyt Crohnovy choroby trojnásobný, ulcerózní kolitidy 2,5násobný. Zda by mohla být na vině přímo vakcína, či spíše odlišnosti v životních i stravovacích návycích, které se často vidí u lidí odmítajících očkování, je otázkou k diskuzi.
Výdobytky moderní civilizace…??
V posledních 50 letech jsou běžnou součástí našeho každodenního života například chlorovaná voda, fluoridované zubní pasty, zubní plomby se rtutí, léky na pálení žáhy s obsahem hliníku, potravinová chemie a mnoho dalšího. To vše se dostává do našeho zažívacího traktu a může dráždit sliznice těch jedinců, kteří jsou od přírody citlivější. Důkazy o tom existují, ovšem ne dostatečné.
Výzkumy hovoří také o zavedení ledniček do domácností a o možném vlivu bakterií, které se zde množí v dlouho skladovaném jídle. Nesporný vliv má předčasné ukončení kojení a krmení kojenců alergenními potravinami, jako je kravské či sójové mléko a ovocné šťávy. S nadsázkou řečeno, ke každému alespoň trochu rozumnému nápadu lze nalézt studii, která prokázala nějakou souvislost. Je možné, že se nám pravá příčina přibývání nespecifických střevních zánětů stále ukrývá. Pravděpodobnější však je, že se jedná o kombinaci faktorů – zde zmíněných i dalších. Některé z nich můžeme omezit, abychom riziko vzniku choroby snížili. U jiných musíme bohužel doufat ve vrozenou odolnost našeho organismu a také v jistou dávku štěstí.
Zdroje: http://www.medscape.com/viewarticle/756899
http://drhoffman.com/article/inflammatory-bowel-disease-update-2/#sthash.NKUsrH5y.dpbs